Current Affairs Quiz – April 15 2017

Current Affairs Quiz

1. The Union Ministry of Agriculture has selected _______________for the Krishi Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grains production
a) Kerala
b) Sikkim
c) Himachal Pradesh
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Himachal Pradesh. The Union Ministry of Agriculture has selected Himachal Pradesh for the Krishi Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grains production. A communication in this regard was received by Chief Minister Virbhadra Singh. Virbhadra Singh congratulated the Agriculture Department for having being selected for this award for the third time and said that this feat had been achieved due to dedicated efforts of the department in extending technological inputs and services to the farmers which resulted in increase in food grains production.

2. Which state government and Union power ministry signed the ambitious 24×7 ‘Power for All’ agreement recently?
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh chief minister Yogi Adityanath and Union power minister Piyush Goyal signed the ambitious 24×7 ‘Power for All’ agreement in Lucknow. With this, Uttar Pradesh which was the only state in the country which had not signed the agreement has finally come on board the central government scheme. The chief minister chose Ambedkar Jayanti as the occasion to sign the ambitious 24×7 Power For All scheme of the Centre, as he said it was a tribute to Ambedkar, who stood for equality for all, irrespective of caste.

3. Which state government has decided to install CCTV cameras inside examination halls to keep a check on rampant cheating during board exams?
a) Assam
b) Gujarat
c) Bihar
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Assam. Assam has decided to install CCTV cameras inside examination halls to keep a check on rampant cheating during board exams. The government added that the pass percentage in the state will further drop due to the measure. Notably, Assam had earlier been flagged by the Centre for having a pass percentage of 62.79% as against the national average of 79.21%.

4. Which state government has launched ‘Operation Durga’ to ensure women safety in the state recently?
a) Madya Pradesh
b) Haryana
c) Punjab
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Similar to that of Uttar Pradesh’s ‘Anti-Romeo Squad’, the Haryana government has launched ‘Operation Durga’ to ensure women safety in the state. Under this operation, the ‘Flying Squad’ is patrolling those areas where anti-social elements are committing crimes against women. The team is formed by Chief Minister of Haryana Mr. Manohar Lal Khattar. The teams visited public places such as schools, colleges, bus stands and railway stations and nabbed persons indulging in crimes against women, including eve teasing.

5. Union Power and Coal Minister ___________have dedicated to the nation 4 wind power plants built by NALCO
a) Piyush Goyal
b) Dharmendra Pradhan
c) Ravi Shankar Prasad
d) Prakash Javadekar

Click here to View Answer
Answer a) Piyush Goyal. Union Power and Coal Minister Piyush Goyal have dedicated to the nation 4 wind power plants built by NALCO and announced an expansion plan for the aluminium major to raise its capacity to 1 MTPA. There is a major expansion programme to raise its capacity to 1 million tonne per annum. Built at a cost of Rs 1350 crore, the plants, unveiled at a function, are located in Rajasthan (two plants), Maharashtra and Andhra Pradesh, while the company plans more wind power plants of 120 MW besides installing solar units.

6. ___________government to issue a notification to ban the sale of whiteners, thinners and vulcanised solutions to children below the age of 18 years to check drug abuse
a) Meghalaya
b) Gujarat
c) Delhi
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Delhi. Juvenile Justice Board ordered the Delhi government to issue a notification to ban the sale of whiteners, thinners and vulcanised solutions to children below the age of 18 years to check drug abuse. The board further asked the government to assign one de-addiction centre per district, observing that the existing centres in the national capital region are overcrowded.

7. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) have launched a web portal named __________, which for insurers that will allow them to register and sell policies online
a) isnp.irda.gov.com
b) isnp.irda.gov.nic.in
c) isnp.irda.gov.org
d) isnp.irda.gov.in

Click here to View Answer
Answer d) isnp.irda.gov.in. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) have launched a web portal for insurers that will allow them to register and sell policies online. The portal — isnp.irda.gov.in — is also open to intermediaries in insurance business, IRDAI said in a circular. Last month, IRDAI had issued guidelines on e-commerce for insurance sector. IRDAI said insurance companies, brokers and corporate agents can sell and service insurance policies through this platform.

8. Bank Boards Bureau has evolved ‘GRAF’ for Public Sector Banks, Expand GRAF?
a) Governance, Revenue and Accountability Framework
b) Government, Reward and Accountability Framework
c) Governance, Reward and Accountability Framework
d) Governance, Reward and Administration Framework

Click here to View Answer
Answer c) Governance, Reward and Accountability Framework. To prime public sector banks (PSBs) to hold their own against nifty private sector rivals and also prepare them for possible mergers in the future, the Bank Boards Bureau (BBB) has drawn up an elaborate Governance, Reward and Accountability Framework (GRAF). The GRAF seeks to ensure that corporate governance at PSBs is in keeping with various pieces of legislation, including the Companies Act, 2013, Banking Regulation Act, 1949, and Securities and Exchange Board of India (listing obligations and disclosure requirements) Regulations, 2015.

9. The Reserve Bank of India (RBI) has issued a new set of enabling provisions to resolve the problem of banks’ ____________
a) Non-performing assets or Bad loans
b) Bank staffs
c) Customers Complaint
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Non-performing assets or Bad loans. The Reserve Bank of India (RBI) has issued a new set of enabling provisions to resolve the problem of banks’ mounting non-performing assets (NPAs), or bad loans. Through the notification titled “Revised Prompt Corrective Action (PCA) framework for banks. The new set of provisions, effective from April 1, override the existing PCA framework, and are based on the financials of each bank as of March 2017. The new framework will be reviewed after three years.

10. Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) has proposed the Council as an autonomous body but under the _____________
a) Reserve Bank of India
b) Securities Exchange Board of India
c) Insurance Regulatory and Development Authority of India
d) Finance Ministry

Click here to View Answer
Answer d) Finance Ministry. The committee report on the Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) law’s recommendation for a new fiscal council to monitor implementation comes after studying the examples of 40 other countries, advanced and emerging. The panel, whose report was made public, has proposed the Council as an autonomous body but under the finance ministry. The proposal is part of its draft Debt Management and Fiscal Responsibility law, meant to replace the existing FRBM Act.

11. Which two countries hold the first-ever joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship-2017’ from April 17 with a special focus on combating terror and disaster management?
a) India and Nepal
b) Nepal and China
c) China and Pakistan
d) China and Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer b) Nepal and China. Nepal and China will hold the first-ever joint military exercise from April 17 with a special focus on combating terror and disaster management. The 10-day-long military drill that will last till April 26 is being organised by the two countries as part of their preparedness against terrorism that has posed as a serious security threat globally. The military exercise named ‘Sagarmatha Friendship-2017’ will also focus on common interests like disaster management. Sagarmatha is the Nepali name of Mount Everest, the world’s highest peak, that is bordering between Nepal and China.

12. India and __________ signed an agreement for collaboration in areas such as high-speed and semi-high speed rail, modernisation of current operations and infrastructure, station renovation
a) Russia
b) China
c) France
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) France. The French Minister of State for Transport, Marine Affairs and Fisheries Alain Vidalies signed an agreement with Railway Minister Suresh Prabhu for collaboration in areas such as high-speed and semi-high speed rail, modernisation of current operations and infrastructure, station renovation and operations, suburban trains and safety systems, operations and security. On semi-high-speed, the parties had decided in 2015 to carry out a technical and execution study for upgrading the speed of passengers trains on the current rail corridor between Delhi and Chandigarh (244 km) up to 200 kmph.

13. Who won the Asian billiards title 2017?
a) Pankaj Advani
b) Sourav Kothari
c) Peter Gilchrist
d) Siddharth Parikh

Click here to View Answer
Answer a) Pankaj Advani. Sixteen-time World Champion Pankaj Advani won his sixth Asian billiards title, defeating Sourav Kothari 6-3 in an entertaining final. The first session saw Kothari run away with a 3-1 lead. Advani, taking full advantage of the break, regrouped and came out all guns blazing to win the next five frames to take his seventh Asian crown overall. He had won the 6-red snooker last year.

Leave a Comment