Current Affairs Quiz – April 14 2019

Current Affairs Quiz – April 14 2019


1. PAISALO signs up with _____________to disburse 2 lakh MSME loans in FY20.
a)PNB
b)BOB
c)BOM
d)SBI

Click here to View Answer
Answer d)SBI . PAISALO Digital, a leading non-deposit-taking NBFC registered with the Reserve Bank of India (RBI), signed a co-origination MSME loan agreement with State Bank of India (SBI). The goal of this partnership is empowering the agriculture and MSME segment.

2. _____________ and ASEAN have resolved to strengthen ties by deepening cooperation in the maritime sector and boosting connectivity.
a)Russia
b)Nepal
c)India
d)China

Click here to View Answer
Answer c)India. India and ASEAN have resolved to strengthen ties by deepening cooperation in the maritime sector and boosting connectivity. The meeting was co-chaired by Vijay Thakur Singh, SOM Leader and Secretary (East), Ministry of External Affairs, and Busaya Mathelin, SOM Leader and Permanent Secretary, Ministry of Foreign Affairs, Thailand.

3. CMFRI signs agreement with _________________ to save coastal wetlands.
a)ONGC
b)DRDO
c)NASA
d)ISRO

Click here to View Answer
Answer d)ISRO. In an attempt to build resilience against impact of climate change, the Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) and the Indian Space Research Organisation (ISRO) have joined hands to map, validate and protect smaller wetlands in coastal regions. The programme is aimed at restoring them through coastal livelihood programmes.

4. ______________ was conferred with Lifetime Achievement Award during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave at Chandigarh University, Mohali .
a)Vikramjit Singh
b)Praful Patel
c)Pankaj Kalra
d)Dr A K Singh

Click here to View Answer
Answer d)Dr A K Singh. Dr A K Singh was conferred with Lifetime Achievement Award during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave at Chandigarh University, Mohali .

5. Formula One driver _______________secured a record-extending sixth Chinese Grand Prix (GP) victory.
a)Valtteri Bottas
b)Alexander Rossi
c)George Russell
d)Lewis Hamilton

Click here to View Answer
Answer d)Lewis Hamilton . Formula One driver Lewis Hamilton secured a record-extending sixth Chinese Grand Prix (GP) victory, snatching the world championship lead from his Mercedes teammate Valtteri Bottas.

6. Bharti Airtel in collaboration with FICCI Ladies Organisation (FLO) launched a mobile app, ____________, to help women in case they face any problem or a panic situation.
a)My Group
b)My Circle
c)My Dream
d)My Country

Click here to View Answer
Answer b)My Circle. Bharti Airtel in collaboration with FICCI Ladies Organisation (FLO) launched a mobile app, My Circle, to help women in case they face any problem or a panic situation.

7. Nation pays tributes to Dr Bhimrao Ambedkar on his __________birth anniversary.
a)125th
b)120th
c)122th
d)128th

Click here to View Answer
Answer d)128th . President Ram Nath Kovind led the nation in paying homage to the architect of the Indian Constitution Dr BR Ambedkar on his 128th birth anniversary. Mr Kovind paid floral tributes at the statue of Dr Ambedkar at the Parliament House Lawns in New Delhi this morning.

8. The government has retained the interest rate for General Provident Fund (GPF) at _________.
a)7%
b)6%
c)8.5%
d)8%

Click here to View Answer
Answer d)8%. The government has retained the interest rate for General Provident Fund (GPF), Contributory Provident Fund and other related schemes at 8 per cent for the first quarter of current financial year.

9. ___________ announced the launch of a multimedia campaign to commemorate the completion of the Bank’s journey of 25 years.
a)HDFC
b)ICICI
c)IndusInd Bank
d)SBi

Click here to View Answer
Answer c)IndusInd Bank. IndusInd Bank announced the launch of a multimedia campaign to commemorate the completion of the Bank’s journey of 25 years. Christened ‘#Just25′, the all new campaign takes inspiration from the 25 year olds of today.

10. ____________ was appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee.
a)Vikram Kirloskar
b)Bibhu Kalyan Nayak
c)Praful Patel
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Bibhu Kalyan Nayak. Bibhu Kalyan Nayak, who hails from Bhubaneswar, was recently appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee. He is the first Indian to have been nominated to this prestigious post and will serve a two-year term, lasting till the first executive board meeting after Congress 2020.

11. Siachen Warriors Brigade of Fire & Fury Corps on________—- celebrated the 35th Siachen Day.
a)13th April
b)11th April
c)14th April
d)10th April

Click here to View Answer
Answer a)13th April. Siachen Warriors Brigade of Fire & Fury Corps on 13th April celebrated the 35th Siachen Day with traditional solemnity and reverence.

12. _________’s equity market has overtaken Japan to become the world’s third largest stock market.
a)Nepal
b)Hong Kong
c)India
d)China

Click here to View Answer
Answer b)Hong Kong. According to data compiled by Bloomberg, Hong Kong’s equity market has overtaken Japan to become the world’s third largest stock market, in the world, behind only to the U.S. and mainland China.

13. Funtasy11, a fantasy sports platform, has roped in former Indian cricketer _________– as its brand ambassador.
a)MS Dhoni
b)Prithvi Shaw
c)Murali Kartik
d)Suresh Raina

Click here to View Answer
Answer c)Murali Kartik. Funtasy11, a fantasy sports platform, has roped in former Indian cricketer Murali Kartik as its brand ambassador. Fantasy Gaming Space is rapidly growing and is expected to reach 100 million users by 2020.

14. Jamia Millia Islamia appoints __________ as first-ever woman vice-chancellor.
a)Zuzana Čaputová
b)Kirstjen Nielsen
c)Najma Akhtar
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Najma Akhtar. Jamia Millia Islamia has appointed Najma Akhtar as its vice-chancellor, the first woman to hold the post in the university’s nearly 100-year-long existence. She replaces Talat Ahmad, who resigned from the post last year before completion of his tenure.

Leave a Comment