Current Affairs Quiz – April 14 2017

Current Affairs Quiz

1. Nobel Peace laureate Malala Yousafzai became only the _________ person to receive honorary Canadian citizenship, before advocating in a speech to parliament for women and girls’ education
a) Fourth
b) Fifth
c) Sixth
d) Tenth

Click here to View Answer
Answer c) Sixth. Nobel Peace laureate Malala Yousafzai became only the sixth person to receive honorary Canadian citizenship, before advocating in a speech to parliament for women and girls’ education — a cause dear to Prime Minister Justin Trudeau. At age 19, Yousafzai is the youngest person to speak to Canadian members of parliament and senators in a joint session.

2. Prime Minister Narendra Modi launched the Bhim-Aadhaar Pay app, a system which allows payment through _______________
a) PIN Number
b) Fingerprint scanner
c) OTP
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) Fingerprint scanner. Prime Minister Narendra Modi has launched BHIM-Aadhar pay app that will allow people to make payments without using a smartphone. Instead, the app will enable payments through the fingerprint scanner, by authenticating the biometric details of a user with Aadhaar database.

3. President Pranab Mukherjee clears all four GST bills, the four bills are ______________________
a) Central GST Bill, State GST Bill, District GST Bill and Village GST Bill
b) City GST Bill, Towns GST Bill, Union territory GST Bill and State GST Bill
c) Capital GST Bill, Integrated GST Bill, Union territory GST Bill and State GST Bill
d) Central GST Bill, Integrated GST Bill, Union territory GST Bill and State GST Bill

Click here to View Answer
Answer d) Central GST Bill, Integrated GST Bill, Union territory GST Bill and State GST Bill. President Pranab Mukherjee has given his nod to the four supporting legislations related to the Goods and Services Tax (GST) Bill after it was passed by both the House of Parliament during the budget session. GST was passed with four supporting amendments by the Rajya Sabha on April 6 without any amendments. The four draft bills – the central GST Bill, the integrated GST Bill, the Union territory GST Bill and the GST (Compensation to states) Bill – were cleared by the Rajya Sabha.

4. The Union government has constituted a time-bound inter-disciplinary committee to come up with an action plan for dealing with virtual currencies, The committee will be chaired by _____________
a) Bibek Debroy
b) Y.V. Reddy
c) Dinesh Sharma
d) Arvind Panagariya

Click here to View Answer
Answer c) Dinesh Sharma. The Union government has constituted a time-bound inter-disciplinary committee to come up with an action plan for dealing with virtual currencies so as to fix the regulatory gaps in the existing framework governing virtual currencies. The committee is required to submit its report within three months. The nine-member inter-disciplinary committee will be chaired by Dinesh Sharma, special secretary in the economic affairs department.

5. The President, Shri Pranab Mukherji led the nation in paying homage to Bharat Ratna Baba Saheb, ______________on his 127th Birth anniversary on April 14 2017
a) B. R. Ambedkar
b) Mahatma Gandhi
c) Swami Vivekananda
d) Rabindranath Tagore

Click here to View Answer
Answer a) B. R. Ambedkar. The President, Shri Pranab Mukherji led the nation in paying homage to Bharat Ratna Baba Saheb, Dr. B.R. Ambedkar on his 127th Birth anniversary. He paid floral tributes at the statue of Baba Saheb at Parliament House Lawns in the Parliament House complex in the morning.

6. Which state government has announced a financial assistance of 4 thousand rupees per acre to farmers towards purchasing fertilizers?
a) Kerala
b) Rajasthan
c) Bihar
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana. Telangana state government has announced a financial assistance of 4 thousand rupees per acre to farmers towards purchasing fertilizers. Chief Minister K Chandrashekhar Rao announced this in Hyderabad last evening at an interaction with farmers at his camp office. He further said 4 thousand rupees will be directly transferred to the farmers’ bank accounts before the end of May every year from next financial year onwards.

7. The MoU Signed between NSFDC & Development Commissioner (Handlooms), who is the Union Minister of Textile?
a) Uma Bharti
b) Nirmala Seetharaman
c) Smriti Zubin Irani
d) Vasundhara Raje

Click here to View Answer
Answer c) Smriti Zubin Irani. The CMD, National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) under Ministry of Social Justice and Empowerment and Development Commissioner (Handlooms) under Ministry of Textiles signed a Memorandum of Understanding (MoU) in the presence of Shri Thaawarchand Gehlot, Union Minister of Social Justice & Empowerment and Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister of Textile. The objective of signing this MoU is to help Scheduled Caste weavers and their families by promoting production and marketing of high value quality Handlooms products at Block level Cluster in various States like Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Odisha etc.

8. Who has laid the foundation-stone for the Rs 100 crore Dr B R Ambedkar Smriti Vanam (memorial park) at Inavolu village in Andra Pradesh?
a) E S L Narasimhan
b) Pranab Mukherjee
c) Narendra Modi
d) N Chandrababu Naidu

Click here to View Answer
Answer d) N Chandrababu Naidu. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu has laid the foundation-stone for the Rs 100 crore Dr B R Ambedkar Smriti Vanam (memorial park) at Inavolu village, marking the 125th birth anniversary of the architect of Indian Constitution. He also laid the foundation-stone for a 126-ft statue of Ambedkar that will come up in the park, spread over a 20-acre site. The Smriti Vanam will have a multi-purpose Convention Hall with a seating capacity of 3,000 persons.

9. Prime Minister Narendra Modi has launched a cashless/less cash township model in Nagpur, developed by Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals Ltd (GNFC), across 81 townships in _______
a) 5 states
b) 12 states
c) 7 states
d) 10 states

Click here to View Answer
Answer b) 12 states. Prime Minister Narendra Modi has launched in Nagpur a cashless/less cash township model, developed by Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals Ltd (GNFC), across 81 townships in 12 States. These townships will deliver 2.5 lakh cashless transactions per day, translating into 9 crore transactions in a year. GNFC’s township at Bharuch in Gujarat became India’s first complete cashless township after demonetisation announced by the PM on November 8, 2016.

10. _____________is set to become the first state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters
a) Tamil Nadu
b) Haryana
c) Maharashtra
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. Maharashtra is set to become the first state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters. The state branch of the Election Commission of India (ECI) will launch the drive on April 15, celebrated as Third Gender Day. Reportedly, Maharashtra has over 10 lakh transgenders and only about 1,700 are registered voters.

11. Which state police has initiated Tare Zameen Par program to encourage children to lead happy lives in naxal-affected areas?
a) Jharkhand
b) Andra Pradesh
c) Odisha
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer a) Jharkhand. With a motive to enlighten children in naxal-affected areas of Jharkhand’s Palamau district, Jharkhand Police has initiated Tare Zameen Par program to encourage children to lead happy lives. Deputy Inspector General of Police (DIG), Vipul Shukla appealed to locals to donate bags, shoes, books and clothes that would be distributed among poor children. People from all sections of society took part in the program held in Jharkhand’s Daltongunj city, contributing basic amenities for children.

12. The New Development Bank (NDB) set up by the BRICS countries — Brazil, Russia, India, China and South Africa plans to issue bonds this year in ________________
a) Indian rupee and South Africa Rand
b) Indian rupee and Brazil Real
c) Russia Ruble and Chinese Yuan
d) Indian rupee and Chinese Yuan

Click here to View Answer
Answer d) Indian rupee and Chinese Yuan. The New Development Bank (NDB) set up by the BRICS countries — Brazil, Russia, India, China and South Africa plans to issue bonds this year in Indian rupee and Chinese yuan, its president KV Kamath said. The bank sold its first three billion yuan ($437 million) Yuan-denominated bonds in China last year in July to fund clean energy projects in member-states.

Leave a Comment