Current Affairs Quiz – April 14 & 15 2018

Current Affairs Quiz – April 14 & 15 2018

1. Railways to launch ‘MADAD’ app for _____________.
a) Booking Tickets
b) Medical Emergency
c) Lodging Complaints
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Lodging Complaints. The Indian Railways is planning to launch a dedicated mobile application this month for lodging grievances called ‘MADAD’ (Mobile Application for Desired Assistance During travel).

2. TESS – abbreviation is?
a) Transiting Exoplanet Survey Satellite
b) Transiting Exoplanet Space Satellite
c) Transiting Exoplanet Spacecraft Satellite
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Transiting Exoplanet Survey Satellite. Elon Musk-led SpaceX is set to launch NASA’s space telescope called TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) to search for other planets orbiting distant stars.

3. Miloš Forman passed away at 86, is associated with?
a) Politician
b) Journalist
c) Scientist
d) Cinema

Click here to view Answer
Answer d) Cinema. Miloš Forman, known for directing the Oscar-winning film ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ passed away aged 86 after a short illness.

4. Ayushman Bharat Scheme is associated with __________.
a) Health and wellness centres
b) Education for girl Childs
c) House for all
d) Digital India

Click here to view Answer
Answer a) health and wellness centres. On the occasion of Ambedkar Jayanti, PM Narendra Modi launched the first phase of the government’s ambitious Ayushman Bharat healthcare programme by inaugurating its first wellness centre in Chhattisgarh’s Bijapur.

5. Commonwealth Games: India retains its _____________ with 26 gold medals.
a) Second position
b) Third Position
c) Fourth Position
d) Fifth Position

Click here to view Answer
Answer b) Third Position. India held on to the third position in the overall medal tally with 66 medals — 26 gold, 20 silver and 20 bronze medals.

6. The second edition of India Mobile Congress (IMC) is held in __________.
a) Kolkata
b) Chennai
c) New Delhi
d) Bangalore

Click here to view Answer
Answer c) New Delhi. The second edition of India Mobile Congress (IMC) is scheduled to be held from October 25-27, 2018 in New Delhi.

7. Which country has topped in FIFA Ranking?
a) Poland
b) Brazil
c) Germany
d) Spain

Click here to view Answer
Answer c) Germany. The FIFA/Coca-Cola World Ranking of April 2018 ranked current world champions, Germany at the top despite one draw and defeat in March.

8. The Headquarters of the Union Ministry of Civil Aviation’s task force for fast-tracking Unmanned Aerial Vehicle Technology will be at?
a) Pune
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. The Headquarters of the Task Force will be at Union Ministry of Civil Aviation, New Delhi.

9. Who is the CM of Haryana?
a) Manohar Lal Khattar
b) Anil Vij
c) Bhupinder Singh Hooda
d) Ram Bilas Sharma

Click here to view Answer
Answer a) Manohar Lal Khattar. The state cabinet of Haryana has approved the Slum-In-Situ Rehabilitation Policy to provide housing facility to the slum dwellers in the state without making them relocate to other areas. The cabinet was chaired by the state’s Chief Minister Manohar Lal Khattar.

10. Who became the first Indian javelin thrower to claim a gold medal?
a) Manika Batra
b) Sharath Kamal
c) Neeraj Chopra
d) Kristina O’Hara

Click here to view Answer
Answer c) Neeraj Chopra. 20-year old Neeraj Chopra became the first Indian javelin thrower to claim a gold medal pulling off a season’s best effort of 86.47 metres in the final.

Leave a Comment