Current Affairs Quiz – April 13 2018

Current Affairs Quiz – April 13 2018

1. Which Country has conducted largest naval parade?
a) Japan
b) India
c) China
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) China. China has conducted its largest naval parade in history, with more than 10,000 personnel along with 48 vessels and 76 aircraft taking part in the country’s apparent show of force.

2. Who has been conferred with the Dadasaheb Phalke Award posthumously?
a) Rajesh Kanna
b) Shashi Kapoor
c) Vinod Kanna
d) Kader Khan

Click here to view Answer
Answer c) Vinod Kanna. Late actor Vinod Khanna was conferred with the Dadasaheb Phalke Award at the 65th National Awards.

3. Which among the following countries will lose Olympic spots due to doping?
a) India and China
b) India and Russia
c) Russia and Japan
d) Russia and China

Click here to view Answer
Answer b) India and Russia. India will join Russia among the nations that will lose weightlifting spots at the Tokyo 2020 Olympics due to the number of doping violations registered against the nation’s athletes.

4. Who became India’s youngest CWG gold medalist?
a) Anish Bhanwala
b) Tejaswini Sawant
c) Bajrang Punia
d) Rajendra Singh

Click here to view Answer
Answer a) Anish Bhanwala. Fifteen-year-old shooter Anish Bhanwala became India’s youngest gold medalist at the Commonwealth Games, winning the men’s 25m Rapid Fire Pistol Finals with a record score at Gold Coast.

5. Tejaswini Sawant won India’s 5th shooting gold at CWG 2018. She is associated with ______.
a) Shooting
b) Swimming
c) Weightlifting
d) Wrestling

Click here to view Answer
Answer a) Shooting. Tejaswini Sawant won India its fifth shooting gold medal at the 2018 Commonwealth Games, winning the women’s 50m Rifle 3 Positions Finals in Gold Coast.

6. According to Asian Development Bank (ADB), in 2018-2019, India’s economy growth will be_________.
a) 7.3%
b) 7.4%
c) 7.5%
d) 7.6%

Click here to view Answer
Answer a) 7.3%. According to the Asian Development Bank (ADB), India’s economic growth will pick up in 2018-19 to 7.3% on the back of improved rural consumption and a modest rise in private investment while the debilitating effects of demonetisation and goods and services tax (GST) implementation dissipate.

7. 10th edition of Defence Expo held at _________.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Delhi
d) UttarPradesh

Click here to view Answer
Answer b) Tamil Nadu. Prime Minister Narendra Modi inaugurates the ‘Make in India’ pavilion addressing the 10th edition of DEFEXPO at the historic sight of Mahabalipuram in Tamilnadu.

8. Who is the CM of Assam?
a) Himanta Biswa Sarma
b) Tarun Gogoi
c) Kiren Rijiju
d) Sarbananda Sonowal

Click here to view Answer
Answer d) Sarbananda Sonowal. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has advocated priority profiling and creation of adequate amenities for the farmers under the Assam Agri-business and Rural Transformation Project (APART).

9. World’s Largest Solar Park will be set up in which Indian state?
a) Bihar
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Maharastra

Click here to view Answer
Answer b) Gujarat. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani approved setting up a 5,000 MW capacity solar park at the Dholera Special Investment Region (SIR), which would be the largest such entity in the world after its completion.

10. Protect Constitution Day is observed on _______.
a) March 19
b) March 27
c) April 04
d) April 14

Click here to view Answer
Answer d) April 14. Indian Dalit organisations have announced to observe 14 April, the birth anniversary of BR Ambedkar, as the Protect Constitution Day.

11. President Ramnath Kovind laid foundation stone of Lusaka traffic decongestion Project in __________.
a) Botswana
b) Tanzania
c) Zambia
d) Zimbabwe

Click here to view Answer
Answer c) Zambia. President Ram Nath Kovind and his Zambian counterpart Edgar Chagwa Lungu on April 12, 2018 laid the foundation stone of Lusaka traffic Decongestion Project in Zambia.

12. What is Yagyi – Kalewa?
a) India-Nepal Tunnel way
b) India-Russia Defence MoU
c) India–Myanmar–Thailand Trilateral Highway
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) India–Myanmar–Thailand Trilateral Highway. The India–Myanmar–Thailand Trilateral Highway is a highway under construction under India’s Look East policy that will connect Moreh, India with Mae Sot, Thailand via Myanmar.

Leave a Comment