Current Affairs Quiz – April 13 2017

Current Affairs Quiz

1. Mahabaleshwara M S has been appointed as managing director and CEO of _________________for a period of three years
a) Federal Bank
b) South Indian Bank
c) Karnataka Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka Bank. Karnataka Bank Ltd has announced top-level management changes with the present Managing Director and Chief Executive Officer (MD and CEO) of the bank, P Jayarama Bhat, assuming the charge of part-time non-executive Chairman of the bank. The Chief General Manager of the bank, Mahabaleshwara MS, who is appointed as MD and CEO of the bank, will assume office on April 15.

2. United Nation (UN) chief Antonio Guterres has named ______________, as the new administrator of the United Nation Development Programme (UNDP)
a) José Manuel Barroso
b) Achim Steiner
c) Jorge Sampaio
d) Erik Solheim

Click here to View Answer
Answer b) Achim Steiner. United Nation (UN) chief Antonio Guterres has named a German Achim Steiner, as the new administrator of the UN Development Programme (UNDP).Headquartered in New York City, the UNDP seeks to reduce poverty, improve social development and encourage women’s empowerment. Achim Steiner belongs to Germany who previously served at the UN Environment Programme and headed the UN office in Kenya.

3. Who took charge as Whole Time Member, the Insolvency and Bankruptcy Board of India in New Delhi?
a) Amardeep Singh Bhatia
b) G. S. Yadav
c) M. S. Sahoo
d) Mukulita Vijayawargiya

Click here to View Answer
Answer d) Mukulita Vijayawargiya. Dr. (Ms.) Mukulita Vijayawargiya took charge as Whole Time Member, the Insolvency and Bankruptcy Board of India in New Delhi. Dr. (Ms.) Vijayawargiya will look after Administrative Law Wing. She will also look after Information Technology, Limited Insolvency Examination, National Insolvency Examination, Finance and Accounts and Communication. Dr. (Ms.) Vijayawargiya was a member of Bankruptcy Law Reforms Committee (BLRC) based on which, the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 has been framed.

4. Who presented Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri awards on April 13, 2017 at a Civil Investiture Ceremony held at Rashtrapati Bhavan?
a) Pranab Mukherjee
b) Mohammad Hamid Ansari
c) Narendra Modi
d) Sumitra Mahajan

Click here to View Answer
Answer a) Pranab Mukherjee. The President of India, Shri Pranab Mukherjee presented Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri awards on April 13, 2017 at a Civil Investiture Ceremony held at Rashtrapati Bhavan. The list of 2017 Padma award winners. The list comprises of 7 Padma Vibhushan, 7 Padma Bhushan and 75 Padma Shri Awardees. 19 of the awardees are women and the list also includes 5 persons from the category of foreigners, NRIs, PIOs and 6 Posthumous awardees.

5. Google has started rolling out an Android app called __________ in India that lets users order food and hyperlocal home services from local providers.
a) Area
b) Aero
c) Areo
d) Auto

Click here to View Answer
Answer c) Areo. Google has started rolling out an Android app called ‘Areo’ in India that lets users order food and hyperlocal home services from local providers. Areo aggregates services like beauty, plumbing, electrical work, fitness training, and physiotherapy among others. Google has reportedly partnered with Indian startups like UrbanClap, FreshMenu, and Faasos to provide the services.

6. Which state government announced the re-launch of ‘Adarana’, a scheme for improving traditional occupations?
a) Kerala
b) Andra Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Andra Pradesh. Chief Minister N. Chandrababu Naidu announced the re-launch of ‘Adarana’, a scheme for improving traditional occupations. The 191st birth anniversary of social reformer Mahatma Jyotirao Phule, being celebrated for the first time as a State function, he said modern tools, technology, marketing, and financial support would be extended to artisans and those pursuing traditional occupations to raise their income levels and provide employment in the rural areas.

7. Nokia has signed a memorandum of understandings (MoUs) with Indian telecom giants _____________ to work on 5G technology
a) Reliance and Idea
b) Docomo and BSNL
c) Vodafone and Aircel
d) Airtel and BSNL

Click here to View Answer
Answer d) Airtel and BSNL. According to an ET report, Nokia has signed a memorandum of understandings (MoUs) with Indian telecom giants Airtel and BSNL. Nokia during the Mobile World Congress 2017 had stated that it would expand their collaborative technology partnership to work on 5G technology standard and management of connected devices.

8. Which Bank has approved a $375 million loan to India’s first waterway project?
a) Asian Development Bank
b) New Development Bank
c) World Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) World Bank. The World Bank has approved a $375 million loan to India’s first waterway project. The National Waterway 1 project is to create a water transport fairway on a 1,360-km stretch of the Ganga river between Varanasi and Haldia. NW1 passes through one of India’s most densely populated areas, and a sizeable 40 per cent of the country’s traded goods either originate from this resource-rich region or are destined for its teeming markets. While the region generates about 370 million tonnes of freight annually, only about 5 million tonnes currently travels by water

9. Which state Government has decided to increase the reservations to backward Muslim population and Scheduled Tribes in the state?
a) Andra Pradesh
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana. Telangana Government has decided to increase the reservations to backward Muslim population and Scheduled Tribes in the state. State Cabinet that met in Hyderabad last evening has approved raising quota quota to socially and economically backward Muslim population who will be referred as BC-E in the state, besides raising the existing 7.5 per cent quota of the STs to 12 per cent in line with their population.

10. First time in Indian Railways’ history, Habibganj station in_____________ has been handed over to a private firm to be operated by it
a) Maharashtra
b) Madya Pradesh
c) Punjab
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer b) Madya Pradesh. Railway Minister Suresh Prabhu has said that for the first time in Indian Railways’ history, Habibganj station in Bhopal, Madya Pradesh has been handed over to a private firm to be operated by it. The station building will be developed in line with airport terminals, he added. However, Prabhu clarified that trains at the station will still be run by the Railways.

11. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has asked the banks/financial institutions to obtain self-certification from customers by ___________, 2017, to avoid closure of accounts
a) April 30
b) May 31
c) June 30
d) July 31

Click here to View Answer
Answer a) April 30. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has asked the banks/financial institutions to obtain self-certification from customers by April 30, 2017, to avoid closure of accounts. As part of FATCA compliance, the Central Board of Direct Taxes (CBDT) has asked the banks/financial institutions to obtain self-certification from customers by April 30, 2017, to avoid closure of accounts. It is clearly directed the banks to obtain a self-certification for the accounts opened between July 1, 2014 to August 31, 2015.

12. Veteran actor Munshi Venu who passed away recently, he was popular in the __________ film industry
a) Tamil
b) Telugu
c) Kannada
d) Malayalam

Click here to View Answer
Answer d) Malayalam. Veteran actor Munshi Venu, who was popular in the industry for essaying supporting roles, passed away on April 13 2017. He was 63. Venu was remembered for his role of a toothless panchayath member in Asianet News’ ‘Munshi’, a socio-political satire. The show fetched him more roles in films and serials. He made his debut through Kamal’s comedy drama Pachakuthira and later was part of many big-budget films.

Leave a Comment