Current Affairs Quiz – April 13 & 14 2020

Current Affairs Quiz – April 13 & 14 2020

1. “Bharat Padhe Online Campaign” is launched by____________.
a) Ministry of Tourism
b) Ministry of Human Resources Development
c) Ministry of Health
d) Ministry of Home Affairs

Click here to View Answer
Answer b) Ministry of Human Resources Development. The main aim of the campaign is to invite experts in the country to share their knowledge and solutions in order to overcome the constraints in promoting digital education.

2. COVID-19 – Red, Orange and Green Zones are comes under_____________.
a) Smart Lockdown
b) Purpose Lockdown
c) Digital Lockdown
d) Janata Lockdown

Click here to View Answer
Answer a) Smart Lockdown. India will enter into “smart Lockdown”. Under the smart lock down, India is to be demarcated into red, orange and green zones.

3. Who has been appointed as MD and CEO of Karnataka Bank?
a) Narashima Varman
b) Sarvesha Reddy
c) Mahabaleshwara MS
d) Venkatesh Pathi P

Click here to View Answer
Answer c) Mahabaleshwara MS . Karnataka Bank’s board has re-appointed Mahabaleshwara MS as its MD & CEO for a further period of three years. The Private lender has also appointed P. Jayarama Bhat as a non-executive chairman till 13 November 2021.

4. Centre launched a web-portal “Young India Combating COVID with Knowledge, Technology and Innovation” (YUKTI) in _______________.
a) Chennai
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The web-portal was launched by the Union Minister for Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal “Nishank.”

5. The 101st anniversary of Jallianwala Bagh Massacre is observed on___________.
a) May 16
b) June 28
c) July 25
d) April 13

Click here to View Answer
Answer d) April 13. 13 April 2020 marked the 101st anniversary of the Jallianwala Bagh Massacre. On this day, the martyrs who were killed mercilessly in Jallianwala Bagh are remembered.

6. The headquarter of Union Bank of India is situated in______________.
a) Delhi
b) Mangalore
c) Mumbai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai.

7. Who has been appointed Executive Director (ED) of Union Bank of India (UBI)?
a) Birupaksha Mishra
b) Rajkiran Rai G
c) Arjun Mohan Das
d) Nagulan Ramdev

Click here to View Answer
Answer a) Birupaksha Mishra. Shri Birupaksha Mishra: Shri Birupaksha Mishra holds a Postgraduate degree and a CAIIB (Certified Associate of Indian Institute of Bankers). In 1984, he started his banking career as a Probationary Officer.

8. First remote health monitoring system is developed in____________.
a) Odisha
b) Uttarakhand
c) Assam
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The has been set up in India by All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in Rishikesh along with Bharat Heavy Electronics Limited (BHEL), a Government of India Navratna company in the defense sector.

9. World Chagas Disease Day is observed on ______________.
a) April 14
b) May 23
c) November 02
d) September 26

Click here to View Answer
Answer a) April 14. The day aims to raise the visibility and public awareness of people with Chagas Disease and the resources needed for the prevention, control or elimination of the disease. Chagas disease, also known as American trypanosomiasis.

10. e-NAM in this “A” represents____________.
a) Anti
b) Agriculture
c) Acceptance
d) Agreement

Click here to View Answer
Answer b) Agriculture. The pan-India Agriculture trading portal e-NAM completes four years of implementation.

11. ________________is the monetary policy tool used for Quantitative Easing. It aims to dump money into a struggling economy.
a) Bancassurance
b) Ways and Means Advance
c) Open Market Operation
d) Helicopter Money

Click here to View Answer
Answer d) helicopter Money. Helicopter Money was the term framed by an American Economist Milton Friedman. Helicopter Money is the monetary policy tool used for Quantitative Easing. It aims to dump money into a struggling economy.

12. FPI – in this “P” represents_____________.
a) Personal
b) Portfolio
c) Provident
d) Pension

Click here to View Answer
Answer d) Portfolio. The government notified Mauritius as an “eligible country”, enabling its investment entities to register as Category-I foreign portfolio investors (FPIs) with lower KYC requirements.

13. Who is the CEO of Max Life Insurance?
a) Hari Krishnan
b) Prathap Nair
c) Prashant Tripathy
d) Ranjith Suhan

Click here to View Answer
Answer c) Prashant Tripathy . Private sector life insurer Max Life Insurance said Yes Bank Ltd. has extended the bancassurance partnership for next 5 years. Under the partnership, the products of the life insurer would be sold through the branches of Yes Bank.

14. Doug Sanders who passed away at 86, is associated with_______________.
a) F1 Racer
b) Swimmer
c) Golf Legend
d) Social Activist

Click here to View Answer
Answer c) Golf Legend. Doug Sanders, a four-time runner-up in major championship, has died from natural causes aged 86, the PGA Tour has announced.

15. Peter Bonetti who passed away at 78, is associated with____________.
a) Cricketer
b) Chess Legend
c) Football Player
d) Climate Activist

Click here to View Answer
Answer c) Football Player. Peter Bonetti, the former Chelsea and England goalkeeper nicknamed “The Cat” for his outstanding reflexes and agility, has died. He was 78. Bonetti died after suffering from long-term illness.

Leave a Comment