Current Affairs Quiz – April 11 & 12 2020

Current Affairs Quiz – April 11 & 12 2020

1. CRPF Valour Day is observed on_____________.
a) April 09
b) May 12
c) June 23
d) March 06

Click here to View Answer
Answer a) April 09. Every year, April 9 is being marked as CRPF Valour Day all over India. The day is also called “CRPF Shaurya Diwas”.

2. World’s largest Buddhist temple is situated at_____________.
a) Nepal
b) India
c) Philipines
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer d) Indonesia. The Borobudur Temple, located on the Indonesian island of Java, is the world’s largest Buddhist temple.

3. Who is the Managing Director (MD) of International Monetary Fund(IMF)?
a) Smitha Das
b) Kristalina Georgieva
c) Steffi Chorus
d) Mariya Gabriel

Click here to View Answer
Answer b) Kristalina Georgieva.

4. Shanti Hiranand who passed away at 87, is associated with___________.
a) Actor
b) Lawyer
c) Classical Singer
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer c) Classical Singer. Renowned Hindustani classical singer and Padma Shri awardee Shanti Hiranand Chawla passed away at a Gurgaon hospital. She was 87.

5. Which Indian city has become the first city in India to make face masks compulsory in public?
a) Chennai
b) Mumbai
c) Delhi
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai. As the number of coronavirus cases in Maharashtra had crossed 1,000, the Municipal Corporation of Greater Mumbai (MCGM) made wearing face masks mandatory in public places. Mumbai is the first city in India to make masks compulsory.

6. RK Dwivedi who passesd away at 88, is associated with__________.
a) Politician
b) Vocalist
c) Business Legend
d) Hockey Player

Click here to View Answer
Answer a) Politician. Freedom fighter and veteran Congress leader Ram Krishna Dwivedi died after prolonged illness in Lucknow. The 88-year-old leader served as minister of state for home in the Congress government in UP and is survived by two sons.

7. National Safe Motherhood day is observed on ___________.
a) March 02
b) May 24
c) June 12
d) April 11

Click here to View Answer
Answer d) April 11. National Safe Motherhood Day is an initiative of the White Ribbon Alliance. The government of India declared in 2003 the national safe motherhood day on April 11.

8. International day Day of Human Space Flight is observed on _____________.
a) February 11
b) September 27
c) April 12
d) November 30

Click here to View Answer
Answer c) April 12. International Day of Human Space Flight is observed on 12 April. The day commemorates the anniversary of Yuri Gagarin’s historic spaceflight in 1961.

9. Anak Krakatau volcano is situated at____________.
a) Liberiya
b) Indonesia
c) Philipines
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Indonesia. Indonesia’s Anak Krakatau volcano erupted on 11 April. It spewed a column of ash 500 meters into the sky. It last erupted in 2018.

10. Who has been appointed as non-executive chairman at AU Small Finance Bank?
a) Vishnu Das
b) Sandeep Nair
c) RV Verma
d) Hari Babu M

Click here to View Answer
Answer c) RV Verma. AU Small Finance Bank has appointed RV Verma, the former chairman and managing director of National Housing Bank, as a non-executive chairman from April 8 for one year.Reserve Bank of India has given approval for it.

11. Stirling Moss who passed away at 90, is associated with____________.
a) Golf Legend
b) F1 Racer
c) Pop Singer
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) F1 racer. F1 great Briton Stirling Moss has died at the age of 90 after a long illness. Moss took part in F1 from 1951 to 1961 before being forced to retire after a crash in 1962.

12. Who has been appointed new State Election Commissioner of Andhra Pradesh?
a) Biswa Bhusan
b) Harichandran K
c) V Kanagaraj
d) Karthikeya Raj

Click here to View Answer
Answer c) V Kanagaraj. Justice V Kanagaraj, a retired judge of the Madras High Court, assumed charge as the State Election Commissioner of Andhra Pradesh.

13. Who has been appointed as Managing Director of Tata Capital?
a) Ansula Kant
b) Sarosh Amaria
c) Kusal Roy
d) Gita Gopinath

Click here to View Answer
Answer b) Sarosh Amaria. The Board of Tata Capital Financial Services (TCFSL), subsidiary of Tata Capital Limited, at its meeting on 10th April 2020 announced the elevation of Sarosh Amaria to the Managing Director effective from May 5, 2020 subject to RBI approval.

14. India’s football team secured___________rank in FIFA latest ranking.
a) 56th
b) 78th
c) 82nd
d) 108th

Click here to View Answer
Answer d) 108th. India football team retained its 108th spot in the latest FIFA rankings issued. In view of the COVID-19 pandemic, the whole raft of international fixtures including qualifiers for the FIFA World Cup and other major tournaments has been postponed.

15. TDSAT – in this “D” represents_____________.
a) Development
b) Disputes
c) Direct
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Disputes. Retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh has been named chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal (TDSAT), two persons aware told ET.

Leave a Comment