Current Affairs Quiz – April 10 2020

Current Affairs Quiz – April 10 2020

1. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) account is for_____________.
a) Adults
b) Women
c) Childern
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Women. Ministry of Finance announced Rs.500 has been deposited in each Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) account held by women for the month of April and Rs.500 more will be given over the month of May in equal installments.

2. FATF – in this “T” represents_______________.
a) Term
b) Terminate
c) Task
d) Tariff

Click here to View Answer
Answer c) Task. Global anti-money laundering watchdog Financial Action Task Force (FATF) has announced that it will review Pakistan’s performance to meet international commitments in the fight against terror financing.

3. Who is the Chief Minister of Haryana?
a) Manohar Lal Khattar
b) Ashok Gehlot
c) Akilesh Yadav
d) Uddhav Thakkarey

Click here to View Answer
Answer a) Manohar Lal Khattar. Haryana state government has announced that it is to double the salary of Doctors, Nurses and other medical professionals dealing with COVID-19 patients. The announcement was made by the Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar.

4. Who has been appointed MD & CEO of IFFCO Tokio?
a) Anu Radha M
b) Shamini Pandey
c) Prabhakar Roy
d) Anamika Roy

Click here to View Answer
Answer d) Anamika Roy . Anamika Roy Rashtrawar has taken charge as MD and CEO of General Insurance with effect from March 27, said a company release.

5. Who has been conferred with the Edison Award?
a) Power Grid
b) NLC
c) Tata Power
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Tata Power. Tata Power has been conferred with the Edison Award under social innovation category and social energy solutions sub-category. The Edison Awards, named after Thomas Alva Edison, recognises and honours the world’s best innovations and innovators.

6. Operation Shield is launched by____________.
a) Kerala
b) Delhi
c) Maharastra
d) Goa

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. Delhi government has come up with a term for its strategy to contain the spread of novel coronavirus – Operation Shield.

7. John Prine is passed away at 73, is associated with____________.
a) Actor
b) Singer
c) Journalist
d) Hockey legend

Click here to View Answer
Answer b) Singer. John Prine, the raspy-voiced country-folk singer whose ingenious lyrics to songs by turns poignant, angry and comic made him a favorite of Bob Dylan, Kris Kristofferson and others, died on Tuesday in Nashville. He was 73.

8. Which airline has entered Brand Finance Top 50 Airlines list recognising the most valuable and strongest airline brands in 2020?
a) SpiceJet
b) Air India
c) Vueling
d) IndiGo

Click here to View Answer
Answer d) IndiGo. India’s leading carrier – IndiGo – has been recognised as one of the most valuable and strongest airlines as per the Brand Finance Airlines 50 report for 2020. The airline was ranked at number 43 in the report as it entered the list for the first time.

Leave a Comment