Current Affairs Quiz – April 10 2018

Current Affairs Quiz – April 10 2018

1. world’s oldest living man Masazo Nonaka from which country?
a) China
b) Japan
c) Afghanistan
d) BHutan

Click here to view Answer
Answer b) Japan. Masazo Nonaka from Japan was recognised as the world’s oldest man at the ripe old age of 112.

2. Who has been appointed Nasscom Chairman for 2018-19?
a) Azar Premji
b) Rishab Premji
c) Azim Premji
d) Rishad Premji

Click here to view Answer
Answer d) Rishad Premji. Wipro’s Rishad Premji appointed Nasscom Chairman for 2018-19

3. Who became first to visited Head of State to address Parliament of Swaziland?
a) Narendra Modi
b) Nirmala Kumar
c) Ramnath Kovind
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Ramnath Kovind. The President of India, Ram NathKovind, addressed members of the Parliament of Swaziland (April 10, 2018).

4. International conference on ‘Water, Environment & Climate Change started at?
a) Kathmandu
b) Pokhara
c) Tibet
d) Patan

Click here to view Answer
Answer a) Kathmandu. The first international conference on ‘Water, Environment and Climate Change: Knowledge Sharing and Partnership’ has started in Kathmandu.

5. Heena Sidhu won gold at CMG 2018, is associated to which category?
a) Swimming
b) Shooting
c) Weightlifting
d) Badminton

Click here to view Answer
Answer b) Shooting. Heena Sidhu picked up India’s third gold medal in shooting at the ongoing Commonwealth Games, finishing on top in the women’s 25m pistol event and also breaking the CWG record.

6. Who has became the first Indian to qualify for the men’s 400m final at the Commonwealth Games since Milkha Singh?
a) Muhammed Anas Yahiya
b) Jamshad Zoha
c) Sibin Boban
d) Muhammed Anwer

Click here to view Answer
Answer a) Muhammed Anas Yahiya. Anas was the joint-third fastest runner to qualify for final with a timing of 45.44 seconds.

7. Who has been honoured with the Dadasaheb Phalke Excellence Award in the Best Actor category?
a) Salman Khan
b) Ranbir Kapoor
c) Ranveer singh
d) Shah Rukh Khan

Click here to view Answer
Answer c) Ranveer singh. Ranveer Singh will be honoured with the Dadasaheb Phalke Excellence Award in the Best Actor category for his work in ‘Padmaavat’.

8. Which Airport has been named as world’s busiest Airport?
a) Singapore Changi Airport
b) Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport
c) Beijing Capital International Airport
d) Tokyo Haneda Airport

Click here to view Answer
Answer b) Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport . US’ Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport was ranked the world’s busiest airport, with nearly 104 million flyers in 2017, by Airports Council International.

9. Delhi airport is world’s ______ busiest airport.
a) 22nd
b) 18th
c) 25th
d) 16th

Click here to view Answer
Answer d) 16th. The Delhi airport jumped from 22nd rank in 2016 to 16th rank, as passenger traffic grew by 14.1% to 63.45 million.

10. Eighth Regional 3R Forum in Asia and Pacific held in _______?
a) Bangalore
b) Indore
c) Chennai
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) Indore. The Eighth Regional 3R Forum in Asia and Pacific was held in Indore, Madhya Pradesh. It was co-organized by Ministry of Housing and Affairs, Japan’s Environment Ministry, and United Nations Centre for Regional Development (UNCRD).

11. Who has been appointed as member of UPSC?
a) M Sathiyavathy
b) Thilagavathy Rathin
c) V Bhuvaneshwari
d) Nandhini Madappan

Click here to view Answer
Answer a) M Sathiyavathy. Labour Secretary M Sathiyavathy has took over as a member of Union Public Service Commission (UPSC).

12. Who has been elected as Chairman of Boao Forum?
a) Boutros Boutros
b) Ban Ki-moon
c) Kofi Annan
d) António Guterres

Click here to view Answer
Answer b) Ban Ki-moon. Former UN Secretary-General Ban Ki-moon has been elected chairman of Boao Forum for Asia (BFA), replacing former Japanese Prime Minister Yasuo Fukuda.

13. Yaogan satellite was launched by which among following country?
a) Japan
b) India
c) China
d) Russia

Click here to view Answer
Answer c) China. China launched the first “Yaogan” series satellite, Yaogan-1, in 2006.

14. Project Dhoop aim is school students to get adequate of ________?
a) Scholarship
b) Vitamin D
c) Food
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Vitamin D. ‘Project Dhoop’, which is an initiative aimed at shifting the school assembly time to noon to ensure maximum absorption of Vitamin D in students through natural sunlight.

Leave a Comment