Current Affairs Quiz – April 1 2019

Current Affairs Quiz – April 1 2019


1. ________ successfully launched EMISAT and 28 international customer satellites from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) SHAR in Sriharikota.
a)PSLV-C44
b)PSLV-C40
c)PSLV-C55
d)PSLV-C45

Click here to View Answer
Answer d)PSLV-C45. India’s Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C45) today successfully launched EMISAT and 28 international customer satellites from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) SHAR in Sriharikota. This flight marked the first mission of PSLV-QL, a new variant of PSLV with four strap-on motors.

2. In tennis_________lifts his 4th ATP Miami Open title.
a)Andy Murray
b)Roger Federer
c)Rafael Nadal
d)Novak Djokovic

Click here to View Answer
Answer b)Roger Federer . In tennis, Roger Federer lifted his fourth ATP Miami Open title with an emphatic 6-1, 6-4 win over defending champion John Isner last night. The 37-year-old world number five took the first set in 24 minutes.

3. The government extended the deadline for linking PAN with biometric ID Aadhaar by 6 months till__________.
a)November
b)December
c)September
d)August

Click here to View Answer
Answer c)September .The government extended the deadline for linking PAN with biometric ID Aadhaar by 6 months till September 30, as per an official statement. This is the sixth time the government has extended the deadline for individuals to link their Permanent Account Number (PAN) with Aadhaar.

4. Veteran journalist and academician _______died at age of 82.
a)N. Selvaraj
b)Hedi Turki
c)Prafulla Rajguru
d)Rafael Sánchez Ferlosio

Click here to View Answer
Answer c)Prafulla Rajguru. Veteran journalist and academician Prafulla Rajguru died at a hospital here, his family sources said. He was 82. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal, Finance Minister Himanta Biswa Sarma, Assam Speaker Hitendra Nath Goswami, former chief minister Tarun Gogoi and Leader of the Opposition Debabrata Saikia have condoled the demise of the academician-turned journalist.

5. __________will become the first Indian to be elected a member of FIFA Executive Council for a four-year period.
a)Arvind Saxena
b)Praful Patel
c)Nageshwara Rao
d)Sunil Arora

Click here to View Answer
Answer b)Praful Patel . Praful Patel will become the first Indian to be elected a member of FIFA Executive Council for a four-year period when elections are held in the Asian Football Confederation (AFC) headquarters in Kuala Lumpur .

6. Direct tax collections have fallen short by ________-thereby failing to meet the revised target of Rs 12 lakh crore for 2018-19.
a)Rs 60,000 crore
b)Rs 40,000 crore
c)Rs 70,000 crore
d)Rs 50,000 crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs 50,000 crore. Direct tax collections have fallen short by Rs 50,000 crore thereby failing to meet the revised target of Rs 12 lakh crore for 2018-19 fiscal on account of poor personal income tax collections.
the target of personal income tax of Rs 5.29 lakh crore was not met by almost the same shortfall amount of Rs 50,000 crore, which dragged down the direct tax collections for the fiscal 2018-19.

7. Senior Tripura BJP leader and five-time MLA _________-died after prolonged illness.
a)Dilip Sarkar
b)Dilip Singh
c)Prafulla Rajguru
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Dilip Sarkar . Veteran journalist and academician Prafulla Rajguru died . He was 82. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal, Finance Minister Himanta Biswa Sarma, Assam Speaker Hitendra Nath Goswami, former chief minister Tarun Gogoi and Leader of the Opposition Debabrata Saikia have condoled the demise of the academician-turned journalist.

8. Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd., (GRSE) a leading warship building company delivered its 100th warship ________-to the Indian Navy .
a)“IN LCU L-56”
b)“ICGS Priyadarshini”
c)“ICGS L-48 ”
d)“IN LCU L-58 ”

Click here to View Answer
Answer a)“IN LCU L-56”. Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd., (GRSE) a leading warship building company in the country under the administrative control of the Ministry of Defence delivered its 100th warship to the Indian Navy today, March 30, 2019. This makes GRSE the first Indian shipyard to make and deliver 100 warships to the Indian Navy, Indian Coast Guard and Mauritius Coast Guard.

The 100th warship, “IN LCU L-56” was formally “Handed Over” by Rear Admiral V. K. Saxena, IN (Retd).

9. Reserve Bank of India celebrates its _________ Foundation Day on April 1,2019.
a)82th
b)85th
c)81th
d)84th

Click here to View Answer
Answer d)84th.
The Central Bank of India is celebrating its 84th establishment day today. India’s central banking institution -Reserve Bank of India (RBI) was founded on 1 April 1935 to respond to economic troubles after the First World War. Though originally privately owned, since nationalisation in 1949, the Reserve Bank is fully owned by the Government of India.

10. The International Cricket Council (ICC) announced that ______ will assume the position of Chief Executive with immediate effect.
a)Manu Sawhney
b)Dilip Sarkar
c)Manu Kumar
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Manu Sawhney. The International Cricket Council (ICC) announced that Manu Sawhney will assume the position of Chief Executive with immediate effect.
Sawhney has been working alongside the outgoing Chief Executive David Richardson for the last six weeks to ensure a smooth transition for the organization.

Leave a Comment