Current Affairs Quiz – April 09 and 10 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been named as the ‘Asian Businesswoman of the Year 2016’ in an award ceremony in Birmingham?
a) Chanda Kochhar
b) Asha Khemka
c) Arundhati Bhattacharya
d) Indra Nooyi

Click here to View Answer
Answer b) Asha Khemka. An Indian-origin educationist in the UK, who moved to Britain after her marriage with no English language skills, has been named the ‘Asian Businesswoman of the Year’ in an award ceremony in Birmingham. 65-year-old Dame Asha Khemka, Principal and CEO of West Nottinghamshire College, was honoured for her efforts in the field of education and skills at the Asian Business Awards ceremony. The event, which took place at the famous Edgbaston cricket ground in the city, also marked the launch of the ‘Asian Rich List’ for the Midlands to highlight the high net worth Asians in the region.

2. Smita Sandhane has been appointed as Managing Director of _________________
a) Thane Bharat Sahakari Bank
b) Bharat Bank
c) Cosmos Bank
d) Saraswat Bank

Click here to View Answer
Answer d) Saraswat Bank. Saraswat Bank, largest lender in the co-operative space, appointed Smita Sandhane as its managing director. Sandhane, who has been associated with the bank for the last 35 years and serving as the chief financial officer, takes over from S K Banerji who retired recently. She was serving as the joint managing director since August 2016, and has served as head of wholesale banking and planning, accounts and stressed assets in the past.

3. Minister of State (Independent Charge), for AYUSH, Shripad Yesso Naik, inaugurated the National Convention on World Homoeopathy Day on 10 April 2017 at _________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Minister of State (Independent Charge), for AYUSH Sh. Shripad Yesso Naik, will inaugurate the National Convention on World Homoeopathy Day on 10 April 2017 at New Delhi. Member of Parliament and Parliamentary Standing Committee of Ministry of AYUSH, Health and Family Welfare Dr. Manoj Rajoria will preside over the function. The event is being organized to commemorate the 262nd birth anniversary of the founder of Homoeopathy, Dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann, a German physician, who was a great scholar, linguist and acclaimed scientist.

4. Which state government kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidised meals will be available at Rs 5 per plate to people?
a) Madya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Punjab
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Madya Pradesh. Madhya Pradesh government kick-started it’s ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidised meals will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society. Chief minister Shivraj Singh Chouhan inaugurated the scheme at Gwalior, while in Bhopal mayor Alok Sharma inaugurated the scheme. Shivraj Chouhan said as 2017 was the birth centenary year of Pandit Deendayal Upadhyaya, the best tribute to the great visionary leader was to start a scheme under which nutritious food will be available to people at cheaper rates.

5. Foreign Ministers from the Group of Seven major industrialized nations (G-7) will hold a meeting in ____________
a) France
b) Canada
c) USA
d) Italy

Click here to View Answer
Answer d) Italy. Foreign Ministers from the Group of Seven major industrialized nations (G-7) will hold a meeting in Italy. The civil war in Syria is likely to dominate talks in the two day summit in the north western city of Lucca, with Italy hoping for a final communique that will reinforce United Nations’ efforts to end six years of conflict. The fight against terrorism is also expected to be high on the agenda.

6. The first rail freight service from ________________started its 7,500-mile journey recently
a) UK to Russia
b) UK to China
c) UK to India
d) UK to Japan

Click here to View Answer
Answer b) UK to China. The first rail freight service from UK to China departs on its 7,500-mile journey on April 11 2017. The train stocked with British goods will pass through seven countries including Germany and Russia over a span of 17 days. The service is a part of China’s One Belt, One Road programme of reviving the Silk Road trading routes with the West.

7. The Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the web portal and mobile application named ______________ on the occasion of Valour Day of Central Reserve Police Force (CRPF)
a) Jandhan ke Veer
b) India ke Veer
c) Bharat ke Veer
d) Jeevan ke Veer

Click here to View Answer
Answer c) Bharat ke Veer. The Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the web portal and mobile application named “Bharat ke Veer” on the occasion of Valour Day of Central Reserve Police Force (CRPF). The portal is an IT based platform, with an objective to enable willing donors to contribute towards the family of a brave heart who sacrificed his/her life in line of duty. The amount so donated will be credited to the account of ‘Next of Kin’ of those Central Armed Police Force/Central Para Military Force soldiers. The actor Shri Akshay Kumar was the Guest of Honour during the function.

8. World Homeopathy Day was observed on?
a) April 10
b) April 11
c) April 12
d) April 13

Click here to View Answer
Answer a) April 10. Greetings to medical and health professionals, the scientific community, patients and to the general public spread across 7 continents – a wonderful “World Homeopathy Day” on 10th April 2017 on account of the founder and father of Homeopathy Dr. Friedrich Samuel Hahnemann’s 262nd birthday (born 1755, Germany). Theme of the year: Enhancing Quality of Research in Homoeopathy.

9. Which city police have launched 51 ‘Pink Hoysalas’, the new patrol vehicles, to address complaints related to women and child safety?
a) Hyderabad
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer d) Bangalore. The Bengaluru Police have launched 51 ‘Pink Hoysalas’, the new patrol vehicles, to address complaints related to women and child safety. The Pink Hoysalas will function based on complaints registered through the Suraksha App or intimation to the police control room number and will have at least three women police personnel. The city police currently have 221 regular Hoysalas. These Pink Hoysalas will be deployed near schools, colleges, offices, shopping malls, temples and also movie theatres. Any complaint received by the control room will be taken and the nearest Pink Hoysala will be alerted to attend the call.

10. Indian-origin ______________has become the first non-white circuit judge at the Old Bailey, the central criminal court of England and Wales
a) Shapurji Saklatvala
b) Anuja Ravindra Dhir
c) Claude Moraes
d) Priti Patel

Click here to View Answer
Answer b) Anuja Ravindra Dhir. Indian-origin Anuja Ravindra Dhir has become the first non-white circuit judge at the Old Bailey, the central criminal court of England and Wales. Currently also the youngest judge at the court, Anuja was called to the bar in 1989. In an interview, the 49-year-old said she has often been mistaken for a witness or defendant after entering the legal profession.

11. Prime Minister Narendra Modi and Australian Prime Minister Malcolm Turnbull inaugurated the world’s most advanced nanobiotechnology research centre in _____________
a) Haryana
b) Maharashtra
c) New Delhi
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. Prime Minister Narendra Modi and Australian Prime Minister Malcolm Turnbull inaugurated the world’s most advanced nanobiotechnology research centre, a joint venture between The Energy and Resources Institute (TERI) and Deakin University, Australia. The cooperation in the field of education and research is the most important field of engagement between India and Australia. TERI-Deakin Nanobiotechnology Research Centre is a classic example of the kind of cutting edge research being done by the two countries.

12. The book “Gandhi in Champaran” has been written by _____________
a) Amitav Ghosh
b) D G Tendulkar
c) Vikram Seth
d) Chetan Bhagat

Click here to View Answer
Answer b) D G Tendulkar. Information and Broadcasting Minister M Venkaiah Naidu released the book- Gandhi in Champaran at a function in New Delhi. The book has been written by noted author D G Tendulkar. Speaking on the occasion, Mr Naidu said, he is happy to launch the heritage publications on the day that marks the 100th year of Champaran Satyagraha. He said, life of Mahathma Gandhi is a valuable lesson of humanity, compassion and determination to achieve the desired goal through non-violence and inclusiveness.

13. Which state government’s draft population policy proposes that people with more than two children should be denied government jobs?
a) Maharashtra
b) Manipur
c) Assam
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Assam. The Assam government’s draft population policy proposes that people with more than two children should be denied government jobs. The two-child norm would also be applicable for all candidates in elections conducted by the state election commission. The draft also proposed that all girls in the state be given free education up to university level.

14. The Chief Executive Officers (CEOs) of five firms in Kerala held a 20-minute underwater conference against marine pollution and global warming in the ____________
a) Andaman Sea
b) Arabian Sea
c) Bay of Bengal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Arabian Sea. Five CEOs of various IT firms held a meeting underwater to raise awareness about global warming and marine pollution. The meeting took place at a famous beach resort in Kovalam, Kerala. Armed with their scuba diving gear, the CEOs took plunge into the water 50 metres off the shore. The meeting lasted 20 minutes and ended with a pledge to protect the ocean and marine life. The conference comes on the heels of a recent global report which found seas around Mumbai, Kerala and Andaman and Nicobar Islands to be the most polluted in the world. The report found an alarming amount of plastic and debris in the waters which originated from the inland.

15. Which e commerce company will acquire the Indian operations of eBay India as part of a $1.4 billion (Rs 9000 crore)?
a) Amazon
b) Snapdeal
c) Flipkart
d) Paytm

Click here to View Answer
Answer c) Flipkart. India’s largest online retailer Flipkart has closed a mammoth funding round of $1.4 billion from Tencent Holdings Ltd, eBay Inc. and Microsoft Corp., in the biggest-ever start-up funding round that both boosts Flipkart ability to compete with arch-rival Amazon India and takes the company a step closer to presenting itself (to investors and customers) as the only option to the US firm’s Indian arm.

16. Which country has declared as a ‘war zone’ and instructed the army to prepare a new offensive against the al-Qaeda-linked al-Shabaab militants?
a) Somalia
b) Iran
c) Sudan
d) Ukraine

Click here to View Answer
Answer a) Somalia. Somalia’s President Mohamed Abdullahi has declared the country a ‘war zone’ and instructed the army to prepare a new offensive against the al-Qaeda-linked al-Shabaab militants. “We tell the…brainwashed al-Shabaab fighters that they have a 60-days deadline to lay down the arms,” Abdullahi said. Notably, al-Shabaab has denounced Abdullahi as an “apostate” and warned Somalis against supporting him.

17. India and ______________ have inked six pacts including one aimed at boosting counter-terrorism cooperation
a) Malaysia
b) USA
c) Nepal
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. India and Australia have inked six pacts including one aimed at boosting counter-terrorism cooperation after talks between Prime Minister Narendra Modi and his Australian counterpart Malcolm Turnbull in New Delhi. The two leaders held comprehensive discussions on bilateral, regional and international issues of mutual interest and concern. The two sides inked a pact to boost counter-terrorism cooperation which was signed between the Ministry of Home Affairs and its counterpart Australian ministry.

18. Who won the Chinese Formula One Grand Prix title 2017?
a) Max Verstappen
b) Lewis Hamilton
c) Sebastian Vettel
d) Nico Rosberg

Click here to View Answer
Answer b) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton won the Chinese Formula One Grand Prix. It was Hamilton’s 54th career win and a record fifth in Shanghai. The Briton eased his Mercedes across the line 6.2 seconds ahead of Ferrari’s Sebastian Vettel. Max Verstappen, who started 16th, finished a surprise third to hand his Red Bull team their 100th podium.

Leave a Comment