Current Affairs Quiz – April 08 2018

Current Affairs Quiz – April 08 2018

1. Parker Solar Probe is also called as?
a) Parker Human’s mission
b) Parker solar mission
c) Humanity’s first mission
d) Humanity’s solar probe mission

Click here to view Answer
Answer c) Humanity’s first mission. NASA is set to launch the Parker Solar Probe, also being called as the humanity’s first mission to the Sun, on July 31.

2. China to make it rain over area __________ the size of Spain.
a) 3 times
b) 4 times
c) 5 times
d) 6 times

Click here to view Answer
Answer a) 3 times. China has unveiled a cloud-seeding project intended to force rainfall and snow over an area roughly three times the size of Spain.

3. Which state has became the first state in the country to issue guidelines for declaring a patient as brain dead?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer b) Kerala. Kerala has become the first state in the country to issue guidelines for declaring a patient as brain dead.

4. Which Actress has honoured with the Dadasaheb Phalke Excellence Award as producer?
a) Deepika Padukone
b) Madhuri Dixit
c) Rekha
d) Anushka Sharma

Click here to view Answer
Answer d) Anushka Sharma. Anushka Sharma will reportedly be honoured with the Dadasaheb Phalke Excellence Award for her contribution to films as a producer.

5. Manu Bhaker sets CWG record to bag gold, is associated to which category?
a) Shooting
b) Swimming
c) Badminton
d) Tennis

Click here to view Answer
Answer a) Shooting. India’s 16-year-old shooter Manu Bhaker shot a total of 240.9 to set Commonwealth Games record and bag gold in the women’s 10m Air Pistol at the Gold Coast Games.

6. What are the two unknown languages discovered by University of Hyderabad?
a) Kadamba and Cholsar
b) Mirjam and Walmiki
c) Walmiki and Malhar
d) Kadamba and Malhar

Click here to view Answer
Answer c) Walmiki and Malhar. The University of Hyderabad said two languages “which were lying hidden from linguists” have been discovered by a professor of linguistics in the institution.

7. Ganga Hariteema Yojana is launched by which government?
a) Andhra Pradesh
b) Orissa
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

Click here to view Answer
Answer c) Uttar Pradesh. The Uttar Pradesh Government launched the Ganga Hariteema Yojana, also known as Ganga Greenery scheme, on April 7, 2018 in the 27 districts of Uttar Pradesh that are located on the bank of river Ganga.

8. GDP is?
a) Gross Domestic Pension
b) Gross Domestic Product
c) Gross Domestic Price
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Gross Domestic Product. The Reserve Bank switched back to the gross domestic product (GDP)-based measure to offer its growth estimates from the gross value added (GVA) methodology, citing global best practices.

9. Which Government launched Uzhavan app for farmers?
a) Kerala
b) AndhraPradesh
c) Telungana
d) Tamil Nadu

Click here to view Answer
Answer d) Tamil Nadu. Tamil Nadu government has come out with a mobile application that will allow ryots to have access to nine types of services including details about their crop insurance. Chief Minister K Palaniswami launched the bi-lingual ‘Uzhavan’ (farmer).

10. Soft Drinks Sugar tax in ____________to combat obesity and sugar related diseases.
a) India
b) UK
c) USA
d) Japan

Click here to view Answer
Answer b) UK. Soft Drinks Sugar tax in UK to combat obesity and sugar related diseases

11. “Desert Tiger 5” joint military exercise for which among following combined countries?
a) UAE and Singapore
b) Malaysia and UK
c) UK and singapore
d) UAE and Malaysia

Click here to view Answer
Answer d) UAE and Malaysia. The United Arab Emirates (UAE) and Malaysia concluded “Desert Tiger 5” joint military exercise aimed at sharing expertise and enhancing joint military actions.

12. Assam Spring Festival organised at?
a) Manas National Park
b) Kaziranga National Park
c) Dibru‑Saikhowa National Park
d) Orang National Park

Click here to view Answer
Answer a) Manas National Park. The two-day Assam Spring Festival began at the Manas National Park, where visitors will get to experience the state’s local food, music, handloom and handicrafts.

Leave a Comment