Current Affairs Quiz – April 08 & 09 2020

Current Affairs Quiz – April 08 & 09 2020

1. National Maritime Day is celebrated on _____________.
a) March 02
b) April 05
c) June 28
d) July 14

Click here to View Answer
Answer b) April 05. National Maritime Day is celebrated on 5 April in India. The day creates awareness to support intercontinental commerce and the global economy as the most well-organized, safe and sound, environmentally responsive approach of transporting goods from one place to another of the world.

2. Theme for National Maritime Day is_______________.
a) Sustainable shipping for a sustainable planet
b) Sustainable shipping for a sustainable Life
c) Sustainable shipping for a sustainable Globe
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Sustainable shipping for a sustainable planet.

3. Krishi Vigyan Kendra scheme is for_____________.
a) Door Delivery of fish
b) Door Delivery of Medicine
c) Door Delivery of Food
d) Door Delivery of Vegetables and Fruits

Click here to View Answer
Answer a) Door Delivery of fish. The Krishi Vigyan Kendra operating under Central Marine Fisheries Research Institute has launched a door delivery scheme in Kerala. Under the scheme, it is providing door delivery of fishes to several households in Kochi city.

4. Brahm Kanchibotla is passed away at 66, is associated with___________.
a) Actor
b) Politician
c) Journalist
d) Enterpreneurs

Click here to View Answer
Answer c) Journalist. The Indian-American community is mourning the death of veteran journalist Brahm Kanchibotla, who died of coronavirus in the US.

5. SIDBI – in this “S” represents_____________.
a) State
b) Section
c) Small
d) Service

Click here to View Answer
Answer c) Small. The Small Industries Development Bank of India – SIDBI has said that it will provide emergency working capital of up to one crore rupees to small and medium enterprises(MSMEs) against their confirmed government orders.

6. According to CMIE, Jobless rate amid Covid-19 lockdown period hits ___________.
a) 20%
b) 32.18%
c) 41.98%
d) 23.4%

Click here to View Answer
Answer d) 23.4%.Unemployment rate during March 30-April 5 rose to 23.4 per cent and the labour participation rate fell to 36 per cent, reflecting the impact of lockdown to tackle COVID-19 outbreak, data released by Centre for Monitoring Indian Economy Tuesday showed.

7. Honor Blackman is passed away at 98, is associated with_____________.
a) Basket Ball Player
b) Golf Legend
c) Pop Singer
d) Actor

Click here to View Answer
Answer d) Actor. Honor Blackman, the potent British actress who took James Bond’s breath away as Pussy Galore in Goldfinger and who starred as the leather-clad, judo-flipping Cathy Gale in The Avengers, has died. She was 94.

8. Which state has first setup the kiosk, called walk-in sample kiosk (Wisk) for mass collection of samples from people with symptoms for Covid-19?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. Kerala has developed its own inexpensive kiosks for mass collection of samples from people with symptoms for Covid-19. The kiosk, called walk-in sample kiosk (Wisk), is the first of its kind in India, inspired by similar models deployed in South Korea. Two such kiosks were set up at the government medical college premises in Ernakulam on Monday.

9. SAFE Scheme has launched by___________.
a) SEBI
b) SIDBI
c) Reserve Bank of India
d) SBI

Click here to View Answer
Answer b) SIDBI. The Small Industries Development Bank of India announced that it will provide emergency working capital of Rs 1 crore to small and medium enterprises.The SIDBI launched SAFE scheme on March 26, 2020.

10. iGOT – in this “I” represents________________.
a) Integrity
b) Inspect
c) Integrated
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Integrated. Accordingly, to take care of the training needs of the frontline workers, the Government of India has launched a training module for management of COVID-19 named ‘Integrated Govt. Online training’ (iGOT) portal on Ministry of HRD’s DIKSHA platform for the capacity building of frontline workers to handle the pandemic efficiently.

11. Who has been appointed governor of Nepal central bank?
a) Maha Prasad Adhikari
b) Sai Prasad Kochari
c) Chinathamani Siwakoti
d) Kesab Bharat Bhattarani

Click here to View Answer
Answer a) Maha Prasad Adhikari. India-educated Adhikari along with Keshav Prasad Bhattarai and Chintamani Siwakoti were chosen as candidates for the position of the Nepal Rastra Bank governor by the recommendation committee coordinated by Finance Minister Yubaraj Khatiwada.

12. Who has been appointed MD & CEO of Bharti AXA Life Insurance?
a) Bhena Vani
b) Nidhi Manadana
c) Swaraj S Chouhan
d) Parag Raja

Click here to View Answer
Answer d) Parag Raja. Bharti AXA Life Insurance announced the appointment of Parag Raja as Managing Director and CEO of the company. This is subject to regulatory approval.

13. MK Arjunan is passed away at 84, is associated with_____________.
a) Actor
b) Lyricist
c) Music Composer
d) Edit Legend

Click here to View Answer
Answer c) Music Composer. Veteran music composer MK Arjunan, popularly known as Arjunan Master, passed away on Monday at his home in Palluruthy, Kochi. He was 84.

14. Who is the Director General of World Trade Organization (WTO)?
a) Johnny Dip
b) Razavand Jamesky
c) Roberto Azevêdo
d) Arvy Armanak

Click here to View Answer
Answer c) Roberto Azevêdo. The decline in world trade due to Covid-19 will likely exceed the trade slump brought by the global financial crisis of 2008‑09, the World Trade Organization (WTO) said on Wednesday, with merchandise trade expected to decline 13-32% in 2020 due to the Covid-19 pandemic.

15. Who has received Wisden Almanack 2020 honours?
a) Virat Kholi
b) Du Plessiss
c) Ben Stokes
d) Dwayne Bravo

Click here to View Answer
Answer c) Ben Stokes. India captain Virat Kohli’s three-year run as the Wisden Almanack’s leading cricketer of the year has ended as England all-rounder is the new recipient of the award which was announced.

16. Which bank has launched mobile ATM during the lockdown and eliminate the need to move out of their locality to withdraw cash?
a) HDFC
b) SBI
c) Canara Bank
d) Federal Bank

Click here to View Answer
Answer a) HDFC. HDFC Bank on deployed Mobile ATMs to assist customers during the lockdown and eliminate the need to move out of their locality to withdraw cash. The mobile van carrying the ATM piloted in Mumbai & Noida, with plans to extend the service to the rest of the country shortly.

Leave a Comment