Current Affairs Quiz – April 07 2018

Current Affairs Quiz – April 07 2018

1. Which country has activated 1st marine unit since WW2 to boost defence?
a) China
b) Japan
c) US
d) India

Click here to view Answer
Answer b) Japan. Japan has activated its first marine unit since World War II to counter invaders occupying the country’s islands along the East China Sea.

2. UK has opened a naval base in _________?
a) Oman
b) Qatar
c) Kuwait
d) Bahrain

Click here to view Answer
Answer d) Bahrain. The UK has opened a naval base in Bahrain, its first permanent military base in the Middle East in nearly 50 years.

3. Ragala Venkat Rahul won gold at CWG, is associated in which category?
a) Air Rifle
b) Badminton
c) Weightlifting
d) Swimming

Click here to view Answer
Answer c) Weightlifting. Weightlifter Ragala Venkat Rahul lifted 338kg in the men’s 85kg event to give India their second gold medal of the day at the Commonwealth Games 2018.

4. Scientists have harvested Vegetables without daylight and soil, in which among the following continent?
a) Antarctic
b) Arctic
c) Africa
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Antarctic. Scientists have harvested 3.6 kilograms of lab-grown salad greens, 18 cucumbers, and 70 radishes in Antarctica, without dirt, daylight, or pesticides, in two months, as per the team.

5. Who is the PM of Nepal?
a) Bidhya Devi Bhandari
b) Sharma Oli
c) Sher Bahadur Deuba
d) Pushpa Kamal Dahal

Click here to view Answer
Answer b) Sharma Oli. The Nepalese Prime Minister K P Sharma Oli is in India on a three-day visit. The focus will also be strengthening supply and value chain, climate resilience, research in seed technology, soil health; strengthening infrastructure of plant protection laboratories and research in indigenous genetic resources.

6. World Health Day is observed on___________?
a) April 08
b) April 07
c) March 29
d) March 13

Click here to view Answer
Answer b) April 07. World Health Day is observed on April 07. The day aims at spreading awareness about health and well being of the people.

7. Gaganshakti is associated to which among the following Armed Force?
a) Navy
b) Army
c) Airforce
d) All of these

Click here to view Answer
Answer c) Airforce. An all-encompassing coordinated and composite exercise named Gaganshakti is being conducted by the Indian Air Force from 8th to 22nd of this month.

8. Who is the President of Russia?
a) Dmitry Medvedev
b) Angela Merkel
c) Vladimir Zhirinovsky
d) Vladimir Putin

Click here to view Answer
Answer d) Vladimir Putin. The US has imposed new sanctions on Russian oligarchs, including President Vladimir Putin’s son-in-law, and several entities accused of supporting and profiting from the Russian government’s efforts to undermine western democracies.

9. Gobardhan Yojna is Launched at which among the following state?
a) Haryana
b) Punjab
c) Uttar Pradesh
d) Himachal Pradesh

Click here to view Answer
Answer a) Haryana. Gobardhan Yojna, a central government scheme for managing and converting cattle dung and solid waste into manure and biogas, will be launched nationally from Haryana’s Karnal.

10. Gobar is an acronym for ______________.
a) Galvanising Organic Bio Agri Resources
b) Galvanising Organic Bio Agro Resources
c) Galvanising Organic Biology Agro Resources
d) Galvanising Organic Biology Agri Resources

Click here to view Answer
Answer b) Galvanising Organic Bio Agro Resources. Gobar is an acronym for Galvanising Organic Bio Agro Resources. Through the scheme, the government aims to ensure cleanliness in villages and generate energy by converting cattle dung and solid agricultural waste into compost and biogas.

11. Which State government has signed agreement with World Bank and government of India signed a US$ 420 million project to help Small and Marginal farmers?
a) Uttar Pradesh
b) Karnataka
c) Maharastra
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer c) Maharashtra . The Government of India, Government of Maharashtra and the World Bank signed a US$ 420 million project to help Small and Marginal farmers in the Marathwada and Vidarbha regions of Maharashtra.

12. Which Bank became first Indian bank to go live on SWIFT’s GPI service?
a) HDFC
b) IDFC
c) ICICI
d) PNB

Click here to view Answer
Answer c) ICICI. Global financial messaging cooperative Swift said ICICI Bank has become its first Indian client to go live with an improved cross-border payments service.

13. Hormone oxytocin is also called as_________?
a) Love Hormone
b) Birth Hormone
c) Child Hormone
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Love Hormone. Often called the ‘love hormone’, oxytocin is released naturally in human bonding activities such as sex, childbirth and breastfeeding.

14. ‘SAHYOG- HYEOBLYEOG 2018’ is a joint anti-piracy of which among the following combined countries?
a) India-South Korea
b) India-North Korea
c) India-Russia
d) India-Japan

Click here to view Answer
Answer a) India-South Korea. Sahyog-Hyeoblyeog 2018: India, South Korea joint anti-piracy, search and rescue exercise.

15. Who is the current Director General of Indian Coast Guard?
a) Arvind Singh
b) Arun Sathyan
c) Ajay Kumar
d) Rajendra Singh

Click here to view Answer
Answer d) Rajendra Singh. The Director General of Indian Coast Guard is Rajendra Singh.

Leave a Comment