Current Affairs Quiz – April 07 2017

Current Affairs Quiz

1. Which state won the most film friendly state award 2017?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. Akshay Kumar was named the Best Actor for ‘Rustom’ and ‘Airlift’ at the 64th National Film Awards on Friday, marking his first National Award in a career spanning over twenty-five years. Meanwhile, Surabhi Lakshmi won the Best Actress award for Malayalam film, ‘Minnaminungu’. Further, actress Zaira Wasim won the National Award for Best Supporting Actor for her role in ‘Danga The Most Film Friendly State award goes to Uttar Pradesh which was introduced as a new category was announced by Shri Radha Krishna Jagarlamudi, a popular Director in Telugu film industry. The National Film Awards would be presented by Hon’ble President of India on May 3rd, 2017.

2. World Health Day was observed on?
a) April 06
b) April 07
c) April 08
d) April 09

Click here to View Answer
Answer b) April 07. World Health Day is celebrated on 7th of April every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization. The theme of 2017 World Health Day is ‘Depression: Let’s Talk’. More than 300 million people are now living with depression, an increase of more than 18% between 2005 and 2015. WHO is leading a one-year global campaign on depression which is the leading cause of ill-health and disability worldwide. The goal of the campaign is that more people with depression, everywhere in the world, both seek and get help.

3. Bhimaraya Metri has been appointed as Director of ________________
a) Indian Institute of Management, Ranchi
b) Indian Institute of Management, Ahmedabad
c) Indian Institute of Management, Lucknow
d) Indian Institute of Management, Tiruchirappalli

Click here to View Answer
Answer d) Indian Institute of Management, Tiruchirappalli. Bhimaraya Metri has taken over as Director of IIM Trichy. He succeeds Prafulla Agnihotri who was the B-school’s founding director.Prior to joining IIM Trichy, Metri was the Dean at L&T Institute of Project Management, Vadodara. He also served as a Professor & Dean at MDI Gurgaon, IMI, New Delhi and as Professor In-charge of the Ph.D. Programmes at BITS Pilani. Metri has rich academic administrative experience. An authority in the field of quality, project management and SCM, he has published over 100 research articles. He is also co-authored six books.

4. Which Bank has announced the opening of its IFSC Banking Unit (IBU) at Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) recently?
a) RBL Bank
b) Yes Bank
c) South Indian Bank
d) Federal Bank

Click here to View Answer
Answer a) RBL Bank. RBL Bank has announced the opening of its IFSC Banking Unit (IBU) at Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City). The leading private sector bank had received an in-principle approval from RBI for setting up IBU in November, 2016. This will give RBL Bank access to international financial markets. RBL Bank will raise foreign currency funds to meet its requirements in IBU and fund offshore subsidiaries of Indian companies, other foreign firms, and eligible Indian companies (via ECBs, bonds etc.), said Vishwavir Ahuja, Managing Director and CEO.

5. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 in ___________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) New Delhi
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 on April 7, 2017 in New Delhi. NIMCARE has taken the lead in organizing this Conference on World Health Day. The slogan of the first NIMCARE World Health Day Summit is, ‘Unite for a Healthy Mind’.

6. Deadline for bank savings account holders to give PAN extended to ____________
a) April 30
b) May 31
c) June 01
d) June 30

Click here to View Answer
Answer d) June 30. The Income Tax Department has given banks three more months till June 30 to obtain Permanent Account Number or Form-60 from all account holders. Following demonetisation, the government had issued a notification making it mandatory for savings account holders to provide PAN or Form-60 by February 28. Form-60 is a declaration filed by an individual without a PAN card.

7. India and the ____________signed a $175 million loan agreement to support construction of high voltage transmission systems to evacuate power generated from new mega solar parks
a) New Development Bank
b) Asian Development Bank
c) World Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Asian Development Bank. The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $175 million loan agreement to support construction of high voltage transmission systems to evacuate power generated from new mega solar parks to the interstate grid, and improve reliability of the national grid system.

8. Which state government is launching Deendayal Rasoi Yojna today to provide food at a subsidized rate to the poor in urban areas?
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) Madya Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Madya Pradesh. In Madhya Pradesh, the state government is launching Deendayal Rasoi Yojna today to provide food at a subsidized rate to the poor in urban areas. Our Bhopal correspondent reports, the scheme will be implemented in all the 51 district headquarters in the first phase.

9. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu inaugurated a three-day National Children’s Film Festival in ______________
a) Vishakhapatnam
b) Kochi
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) Vishakhapatnam. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu inaugurated a three-day National Children’s Film Festival in Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. It is the largest film festival for children in the country giving the audience quality and wholesome entertainment. The aim of the film festival is to expose children to quality cinema and to introduce novel elements beyond films.

10. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti launched MIS for monitoring PMKSY project in _____________
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti launched MIS for monitoring PMKSY project in New Delhi. Speaking on the occasion the Minister said the MIS will help in quick monitoring of PMKSY projects. Expressing satisfaction over the execution of various PMKSY projects the Minister said that 21 projects having irrigation potential of 5.22 Lakh hectare will be over by June this year.

11. Which state cabinet has gave its approval to the draft Bill on the law prohibiting attacks on journalists (Journalists Protection Act)?
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) West Bengal
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. The Maharashtra cabinet has given its approval to the draft Bill on the law prohibiting attacks on journalists (Journalists Protection Act). The bill will be tabled in both the Houses of the state Legislature tomorrow, the last day of the ongoing budget session. The state cabinet has gave its nod to the bill seeking to prevent attacks on journalists, which will be tabled in both the Houses of the Legislature tomorrow for the passage.

12. Astronomers have detected an atmosphere around Earth-like planet, known as _____________
a) AJ 1132b
b) MJ 1132b
c) TJ 1132b
d) GJ 1132b

Click here to View Answer
Answer d) GJ 1132b. Astronomers have for the first time detected an atmosphere around an Earth-like planet just 39 light years away, a significant step towards the detection of life beyond our solar system. Scientists, including those from Max Planck Institute for Astronomy in Germany, studied the planet known as GJ 1132b, which is 1.4-times the size of our planet. They imaged the planet’s host star, GJ 1132, and measured the slight decrease in brightness as the planet and its atmosphere absorbed some of the starlight while passing directly in front of their host star.

13. India and ____________ inked mega defence deals worth over $2 billion for advanced surface-to-air missile (SAM) systems
a) Saudi Arabia
b) China
c) Israel
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) Israel. Israel has signed a USD 2 billion contract with India to supply it with missile defence systems, the state-owned Israel Aerospace Industries. Israel Aerospace Industries (IAI) in an announcement said that it has been awarded its largest defence contract of almost USD 2 billion for supplying advanced medium-range surface-to-air missile systems (MRSAM) to India. The contract is worth USD 1.6 billion for IAI, with the rest going to another state-owned defence company Rafael, that will be providing components for the systems.

14. India ranked _______ in the FIFA ranking 2017
a) 132
b) 101
c) 99
d) 111

Click here to View Answer
Answer b) 101. The Indian football team jumped 31 places to reach the, its best in 20 years, in the latest FIFA rankings released on Thursday. India, ranked 11th in Asia, have won 11 of their last 13 matches, scoring 31 goals. India posted a 1-0 victory over Myanmar recently, after registering a 3-2 win over Cambodia in a friendly.

Leave a Comment