Current Affairs Quiz – April 06 2017

Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of a multi-modal terminal and a four-lane bridge on the Ganga river in _____________
a) Maharashtra
b) Rajasthan
c) Jharkhand
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Jharkhand. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of a multi-modal terminal and a four-lane bridge on the Ganga river in Jharkhand’s Sahibganj district. The multi-modal terminal is an important component of the development of the National Waterway-1 from Varanasi in Uttar Pradesh to Haldia in West Bengal, a distance of 1,390 km. The four-lane bridge on the Ganga river will be connecting Sahibganj, some 450 km from state capital Ranchi, to Manihari in Bihar’s Katihar district.

2. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and ___________on cooperation in the field of health and medicine
a) Australia
b) USA
c) Bangladesh
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer a) Australia. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Australia on cooperation in the field of health and medicine. The main areas of cooperation include communicable diseases such as malaria and TB, regulation of pharmaceuticals, vaccines and medical devices, mental health and non-communicable diseases, tobacco control, among others.

3. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi approved five agreements with ___________ including a pact in the field of judicial sector cooperation
a) China
b) Bangladesh
c) Russia
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi approved five agreements with Bangladesh including a pact in the field of judicial sector cooperation and on passenger cruise services on the coastal and protocol routes. PM Hasina will be on a four-day official visit to India. She will be in India between 7 April and 10 April 2017 with a hope to deepen the bilateral relations between the two nations, which have seen a new trajectory in last three to five years.

4. India ranked ______ among 41 countries in bribery and corrupt practices in businesses, according to the findings of a recent survey
a) 25th
b) 17th
c) 11th
d) 9th

Click here to View Answer
Answer d) 9th. India ranks ninth among 41 countries in bribery and corrupt practices in businesses, according to the findings of a recent survey. Nearly 78 per cent respondents queried in the country said that bribery and corrupt practices happen widely in businesses here, as per the EY Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) Fraud Survey 2017. India ranks behind Ukraine, Cyprus, Greece, Slovenia, Croatia, Kenya, South Africa and Hungary.

5. International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) observed on?
a) April 04
b) April 05
c) April 06
d) April 07

Click here to View Answer
Answer c) April 06. 6th April was declared as the International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) by the UN General Assembly. In 2013, the Sixty-seventh session of the United Nations General Assembly decided to proclaim 6 April as the International Day of Sport for Development and Peace.

6. World’s only floating National Park located in ____________
a) Russia
b) India
c) Australia
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) India. The Keibul Lamjao National Park, located in the Loktak Lake in Manipur, India, is known as the only floating national park in the world. The area is characterised by ‘phumdis’, a Manipuri word referring to floating mats of soil and vegetation. Among numerous animal species, the park is home to the brow-antlered deer, which is locally known as the ‘Sangai’.

7. What is the Repo Rate on 07 April 2017?
a) 6.25%
b) 6.00%
c) 6.50%
d) 6.75%

Click here to View Answer
Answer a) 6.25%. The Reserve Bank of India, in its first monetary policy review of financial year 2017-18, kept the repurchase (repo) rate unchanged at 6.25%, citing upward risks to inflation and global uncertainty. The Monetary Policy Committee, however, raised the reverse repo rate by 0.25 basis points to 6%, and cut the marginal standing facility (MSF) rate to 6.5%. RBI hiked reverse repo rate by 25 bps to 6.00% thereby reducing the corridor between repo and reverse repo to 25 bps from the existing 50 bps. The essential aim seems to be ensuring a sharper focus on the keeping overnight rates (especially the overnight call money rate) aligned to the repo rate.

8. Scientists have discovered a new species of long-legged, tree-dwelling crabs in Western Ghats of _____________
a) Tamil Nadu
b) Andra Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. Scientists have discovered a new species of long-legged, tree-dwelling crabs in Western Ghats of Kerala. The new species named Kani maranjandu , after the Kani tribe in Kerala, are substantially different from other congeners. The characteristic traits of the crab include the structure of its hard upper shell, its male abdominal structure and reproductive parts and diagnostic elongated walking legs, which no other genus has, said researchers from the University of Kerala.

9. India and the United Kingdom decided to set up a _____ million pound fund to finance clean energy projects
a) 200
b) 240
c) 270
d) 300

Click here to View Answer
Answer a) 200. India and the United Kingdom decided to set up a 240 million pound fund to finance clean energy projects here, Finance Minister Arun Jaitley said. The Green Growth Equity Fund will be a sub-fund of NIIF. India had in 2015 set up the Rs 40,000 crore National Infrastructure and Investment Fund (NIIF) to finance greenfield as well as brownfield projects. The fund will focus initial investments in India’s rapidly growing energy and renewables market and a “fund manager would be selected by autumn”.

10. Union Sports Minister _____________ has approved the appointment of two foreign coaches and support staff for India’s athletics disciplines
a) Harsh Vardhan
b) Piyush Goyal
c) Vijay Goel
d) Prakash Javadekar

Click here to View Answer
Answer c) Vijay Goel. Sports Minister Vijay Goel has approved the appointment of two foreign coaches and support staff for India’s athletics disciplines. He said that his ministry is committed to provide sportspersons with all possible help – from sports infrastructure to equipments – in helping them to prepare and participate in international competitions. The appointments were recommended by the foreign coach selection committee under the chairmanship of sports secretary.

Leave a Comment