Current Affairs Quiz – April 05 & 06 2020

Current Affairs Quiz – April 05 & 06 2020

1. JEEVAN:a low-cost energy efficient ventilator made by the ___________________.
a) Health Department
b) Railways
c) Medical COuncil
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Railways. JEEVAN, is a low-cost energy efficient ventilator made by the Rail Coach Factory, Kapurthala. The cost of the machine is fraction of what the original designs cost.

2. Hockey India donates additional ___________ rupees towards PM-CARES Fund.
a) 25 Lakhs
b) 50 Lakhs
c) 75 lakh
d) 1 crore

Click here to View Answer
Answer c) 75 lakh. Hockey India donated an additional Rs 75 lakhs towards the PM-CARES Fund to take its total contribution to Rs 1 crore to tackle worsening COVID-19 pandemic in the country.

3. Who is the Secretary of Hockey India?
a) Rajiv Sukla
b) Rajesh Khanna
c) Jalavinder Singh
d) Rajinder Singh

Click here to View Answer
Answer d) Rajinder Singh. Hockey India earlier donated Rs 25 lakhs towards the cause in April. Hockey India secretary general Rajinder Singh agreed with Mushtaq’s views.

4. ‘CARUNA’ has launched by_____________.
a) Civil Servants
b) Army group
c) Ministers
c) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Civil Servants . Civil Servants across services including IAS, IPS, IRS have launched a unique CARUNA Initiative to support government in the right against COVID-19 pandemic.

5. Which state has become the first States to use geo-fencing to track COVID-19 cases?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Maharastra
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. The government has tested an application that triggers e-mails and SMS alerts to an authorised government agency if a person has jumped quarantine or escaped from isolation, based on the person’s mobile phone’s cell tower location.

6. International Day of Conscience is observed on _____________.
a) April 01
b) May 04
c) June 27
d) April 05

Click here to View Answer
Answer d) April 05. The resolution invites everyone to build a Promoting a Culture of Peace with Love and Conscience.

7. WTM (banking terms) in this “T” represents______________.
a) Term
b) Time
c) Tariff
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Time. Madhabi Puri Buch, Whole Time Member (WTM) at SEBI, has been given a six months extension by the government, sources told Business Line. Buch was appointed in April 2017 and her three-year tenure ends in March.

8. Adam Schlesinger is passed away at 52, is associated with____________.
a) Actor
b) Baseball Legend
c) Singer
d) Basketball Player

Click here to View Answer
Answer c) Singer. Adam Schlesinger, from the US power pop band Fountains of Wayne, has died aged 52 in a New York hospital, his family lawyer has confirmed. He had been receiving treatment for Covid-19, with the use of a ventilator.

9. Who is the current Chariman of SEBI?
a) Vishnu Raj
b) Sree Kumaran
c) Shantha Kumar G
d) Ajay Tyagi

Click here to View Answer
Answer d) Ajay Tyagi. Earlier in February, the government had given a six months extension to SEBI chairman Ajay Tyagi. The Prime Ministers Office and the committee on appoints have not been able to meet to deliberate on SEBI related positing matters.

10. Who has been appointed as the new chairman of Nasscom?
a) Dilip Rayan
b) Pravin Rao
c) Sachin Bansali
d) Rahul Sharma

Click here to View Answer
Answer b) Pravin Rao. Vice-Chairperson Infosys’ chief operating officer, UB Pravin Rao, has been appointed as the new chairman of the National Association of Software and Services Companies (Nasscom) for the year 2020-21. He was appointed Rekha Menon of Accenture.

11. Mahavir Jayanti is celebrated on ______________.
a) June 02
b) April 30
c) April 06
d) November 02

Click here to View Answer
Answer c) April 06. Mahavir Jayanti is celebrated on 6 April every year. It is one of the most auspicious festivals in the Jain community. Mahavir Jayanti is celebrated on the 13th day of the bright half of the moon in the month of Chaitra.

12. International Day of Sport for Development and Peace is observed on ________________.
a) March 23
b) April 01
c) April 06
d) May 18

Click here to View Answer
Answer c) April 06. The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) is an annual celebration of the power of sport to drive social change, community development and to foster peace and understanding.

13. Which company has first launched a rapid COVID-19 at-home Screening test?
a) Bione
b) MyLab
c) Sun Pharma
d) GSBPL

Click here to View Answer
Answer a) Bione. Bengaluru based start-up Bione has recently launched a rapid COVID-19 at-home Screening test kit. The easy-to-use kit displays accurate results within minutes, instrumental in the timely screening of the deadly virus.

14. Who has been appointed as spokesperson of Ministry of External Affairs?
a) Anurag Srivastava
b) Raveesh Kumar
c) Rajeev Reddy
d) Abhay Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Anurag Srivastava. Diplomat Anurag Srivastava on Monday took charge as spokesperson of Ministry of External Affairs, succeeding Raveesh Kumar.

15. Lee Fierro is passed away at 91, is associated with__________.
a) Singer
b) Journalist
c) Women Entrepreneurs
d) Actress

Click here to View Answer
Answer d) Actress. Actress Lee Fierro, who played Mrs Kintner in Steven Spielberg-directed film ‘Jaws’, has passed away due to complications from coronavirus.

Leave a Comment