Current Affairs Quiz – April 03 2018

Current Affairs Quiz – April 03 2018

Current Affairs Quiz


1. India will host a trilateral meet with the US and Japan in _________.
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. The three countries along with Australia are attempting to establish joint regional infrastructure to counter China’s Belt and Road Initiative.

2. RBI drops ___________ from list of gold and silver importers.
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer
Answer a) Axis Bank. Two other banks, Karur Vysya and South Indian Bank, were also dropped from the list.

3. Government levies _______ percentage import duty on key smartphone components.
a) 10
b) 12
c) 15
d) 18

Click here to View Answer
Answer a) 10. India has imposed a 10 per cent tax on imports of key smartphone components including populated printed circuit boards.

4. Foundation Day of Small Industries Development Bank of India is __________.
a) April 1
b) April 2
c) April 3
d) April 4

Click here to View Answer
Answer b) April 2. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) on April 2, celebrated its foundation day by visiting customers of micro and small enterprises (MSE) across the country. The bank was set up on April 2, 1990, to be the principal financial institution for promotion, financing and development of the MSME.

5. Fimbristylis agasthyamalaensis is a new plant species discovered in ____________.
a) Western Ghats
b) Eastern Ghats
c) Himachal Pradesh
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Western Ghats. The new species belongs to the Cyperaceae family. In India, the genus is represented by 122 species, of which 87 are reported from the Western Ghats. Many of the known Cyperaceae species are medicinal plants or used as fodder.

6. Which state is associated with J.C. Daniel Award?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Lyricist and director Sreekumaran Thampi has been selected for the J.C. Daniel Award, the Kerala government’s highest honour for lifetime contribution to Malayalam cinema.

7. What is the name of South African anti-apartheid campaigner, who passed away recently?
a) Madikizela-Mandela
b) Sakijuah-Mandela
c) Dianavio-Mandela
d) Bukanica-Mandela

Click here to View Answer
Answer a) Madikizela-Mandela. Madikizela-Mandela and her former husband Nelson Mandela, who were both jailed, were a symbol of the country’s anti-apartheid struggle for three decades. To her supporters, she became known affectionately as “Mother of the Nation”.

8. Which state government has decided to double the monthly allowance for chowkidars?
a) Punjab
b) Haryana
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. The Haryana government has decided to double the monthly allowance for chowkidars (watchmen), from Rs 3,500 to Rs 7,000 to be effective from April 1, 2018.

9. Which is the Top Engineering College in India as per National Institutional Ranking Framework (NIRF) Rankings 2018?
a) IIT Madras
b) IIT Bombay
c) IIT Delhi
d) IIT Kharagpur

Click here to View Answer
Answer a) IIT Madras.

10. India’s Top Pharmacy College – National Institute of Pharmaceutical Education and Research is in __________.
a) Mysore
b) Mohali
c) Varanasi
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer b) Mohali. As per National Institutional Ranking Framework (NIRF) Rankings 2018, National Institute of Pharmaceutical Education and Research is in first position.

Leave a Comment