Current Affairs Quiz – April 03 & 04 2020

Current Affairs Quiz – April 03 & 04 2020

1. Who has sworned as permanent Judge of High Court of J&K, Ladakh under Indian Constitution?
a) Rajnesh Oswal
b) Abinesh Yaswal
c) Rajnesh Kant
d) Rahul Sharma

Click here to View Answer
Answer a) Rajnesh Oswal. Justice Rajnesh Oswal was sworn in as a permanent Judge of the common High Court of Jammu & Kashmir and Ladakh yesterday. He was administered oath of office by Chief Justice Jammu and Kashmir High Court.

2. Passang Wangchuk is passed away at 69________________.
a) Politics
b) Sports
c) Science
d) Journalism

Click here to View Answer
Answer a) Politics. Former Arunachal Pradesh minister Passang Wangchuk Sona died on Friday morning at his Mechuka residence in Shi-Yomi district owing to prolonged illness, his family said.

3. Nirmal Singh Khalsa is passed away at 78 is associated with_____________.
a) Vocalist
b) Gurbani Maestro
c) Actor
d) Politician

Click here to View Answer
Answer b) Gurbani Maestro. Tony Lewis, the former university lecturer whose name will forever be synonymous with cricket’s Duckworth-Lewis rain rules, has died at the age of 78.

4. Eddie Large is passed away at 78, is associated with______________.
a) Boxing
b) Wrestling
c) Actor
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Actor. Veteran English comedian Eddie Large has passed away at the age of 78 after complications due to coronavirus.

5. ______________- Application launched by GoI to locate a COVID-19 positive patient.
a) Corona Kavach
b) Corona Sheild
c) Corona Shethu
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Corona Kavach. The “Corona Kavach” application tracks the data of the user every hour. It then alerts him if he has crossed a Corona Positive patient.

6. “Service Before Self” is a motto of_________________.
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) CPRF

Click here to View Answer
Answer a) Army. The Indian Army serves under the motto “Service Before Self”. Continuing to live with the motto even after retirement.

7. Mo Prativa is for______________.
a) Adults
b) Women
c) Children
d) All the Above

Click here to View Answer
Answer c) Children. The Mo Prativa (My talent) program is for children in the age group of 5 to 18 years.The entries are being invited on two themes: Being at home during lockdown” and “My responsibility as a young citizen during COVID-19”.

8.Mo Prativa has launched by_______________.
a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Bihar
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Odisha government, in collaboration with the UNICEF, launched an online cultural competition among children to keep them engaged at home during the lockdown period.

9. Tony Lewis is passed away at 78, is associated with_____________.
a) Behind Cut-copy-paste method
b) Co-inventor of Duckworth- Lewis Method
c) Inventor of Silicon
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) co-inventor of Duckworth- Lewis Method. Tony Lewis, who was a co-inventor of the Duckworth-Lewis method passed away at the age of 78 years. The England and Wales Cricket Board made the announcement on April 1, 2020.

10. PPF – is expand as______________.
a) People Provident Fund
b) Public Provident Fund
c) Person Provident Fund
d) People Pre-measure Fund

Click here to View Answer
Answer b) Public Provident Fund. The interest rates on small saving schemes have been slashed by the central government for the April-June quarter of the financial year 2020-2021.

11. RD (Banking terms) “R” represents_____________.
a) Recurring
b) Reverse
c) Ratio
d) Rate

Click here to View Answer
Answer a) Recurring. Recurring Deposit. For five-year recurring deposits, the interest rate has been lower down to 5.8 percent.

12. Official mascots of 19th Asian Games unveiled in______________.
a) Japan
b) Russia
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. The official mascots of the 19th Asian Games were unveiled at a digital launch ceremony in Hangzhou, China on Friday.

13. Bill Withers is passed away at 81, is asscoiated with____________.
a) Actor
b) Politician
c) Singer
d) Golf Legend

Click here to View Answer
Answer c) Singer. Bill Withers, the celebrated artist whose hits include “Lean on Me” and “Lovely Day,” has died of heart complications. He was 81.

14. ‘Hack the Crisis-India’ has launched by_____________________.
a) Rajnish Kant
b) Sanjay Dhotre
c) Sreekarma Raj
d) Krishna Murthy M

Click here to View Answer
Answer b) Sanjay Dhotre. Minister of State Human Resource Development and IT Sanjay Dhotre today launched Hack the Crisis – India, an Online Hackathon to find working solutions for overcoming COVID-19 pandemic.

Leave a Comment