Current Affairs Quiz – April 02 and 03 2017

Current Affairs Quiz

1. Who took charge as the new Consul General of Dubai?
a) Viswanathan
b) Kamalesh Sharma
c) Vipul
d) Shivshankar Menon

Click here to View Answer
Answer c) Vipul. Diplomat Vipul, a 1998 batch Indian Foreign Service officer took up the charge as the new Consul General of Dubai. Vipul has succeeded Anurag Bhushan. Before joining the Consulate at Dubai, he was working in the office of External Affairs Minister Sushma Swaraj. He had earlier served at India’s diplomatic missions in Sri Lanka and Egypt.

2. Who has been appointed as Ambassador and Permanent Representative of India to the United Nations Offices in Geneva?
a) Meera Shankar
b) Rajiv Kumar Chander
c) Deepak Vohra
d) Ajai Malhotra

Click here to View Answer
Answer b) Rajiv Kumar Chander. Rajiv Kumar Chander has been appointed as Ambassador and Permanent Representative of India to the United Nations Offices in Geneva. Chander belongs to the Indian Foreign Services batch of 1983. He is currently the consul general of India in Vancouver since August 2015. He has degrees in History and Law. He was the deputy permanent representative with the Permanent Mission of India to the United Nations, Geneva, between 2006 and 2009.

3. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated India’s longest tunnel Chenani-Nashri in ____________
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Jammu and Kashmir

Click here to View Answer
Answer d) Jammu and Kashmir. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated India’s longest tunnel Chenani-Nashri, on the Jammu-Srinagar highway amid high security. The tunnel is expected to give sigh of relief to travellers on the Jammu-Srinagar national highway, as it will reduce the travel time on National Highway 44 between Jammu and Srinagar by about 2 hours by shortening the distance between the cities by 31 km.

4. Which university has been ranked at the top in the annual national rankings released by the HRD ministry?
a) Indian Institute of Science Bangalore
b) Indian Institute of Management Bangalore
c) Indian Institute of Technology Bombay
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Indian Institute of Science Bangalore. Delhi’s Miranda House and Bengaluru’s Indian Institute of Science are India’s best college and university, a countrywide government ranking of educational institutions said. Loyola College in Chennai and Shri Ram College were the second and third-best colleges in India, said the survey of “general degree” colleges by the human resource development ministry. . This is the first time colleges have been ranked.

5. Which state government has launched an app named ‘MP e-nagarpalika’ to provide various municipal services online?
a) Uttar Pradesh
b) Haryana
c) Madya Pradesh
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Madya Pradesh. The Madhya Pradesh government has launched an app named ‘MP e-nagarpalika’ to provide various municipal services online. The mobile app was launched by state Chief Minister Shivraj Singh Chouhan. This app would offer 378 services like online payment of property tax, seeking building permission, birth/ marriage/death certificates etc. It will also register complaints related to garbage, water, streetlights etc.

6. Which country has become the seventh member of the South Asia Sub-regional Economic Cooperation (SASEC) partnership?
a) Afghanistan
b) Pakistan
c) China
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer d) Myanmar. The SASEC programme of Asian Development Bank (ADB) is expanding towards the East with Myanmar formally becoming the seventh member in 2017. “Now comprising seven members, we welcome Myanmar as newest member, to play key role in linking South Asia with Southeast and East Asia,” Jaitley said here at the SASEC Finance Ministers’ meeting.

7. Union Textiles Minister, Smt. Smriti Zubin Irani launched the PowerTex India, a comprehensive scheme for the development of the powerloom sector in ____________
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Uttar Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. The Government has launched PowerTex India, a comprehensive scheme for powerloom sector development, simultaneously at over 45 locations in the country. Launching the scheme in Bhiwandi, Thane district, Maharashtra, the Union Textiles Minister, Smt. Smriti Zubin Irani said that Bhiwandi will be known for resurgence in Powerloom sector. Recalling that the powerloom sector alone employs over 44 lakh people, the Minister said that the scheme will especially benefit small power loom weavers.

8. The World Autism Awareness Day observed on?
a) April 05
b) April 04
c) April 03
d) April 02

Click here to View Answer
Answer d) April 02. The World Autism Awareness Day 2017 has been observed across the world on 02 April 2017. The 2017 theme for the day is “Toward Autonomy and Self-Determination”. World Autism Awareness Day is an internationally recognized day, encouraging the Member States of the United Nations to take measures to raise awareness about children with autism throughout the world.

9. Which country will launch a network of 156 mini satellites to facilitate global broadband coverage and commercial space development?
a) Russia
b) China
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer b) China. China will launch a network of 156 mini satellites to facilitate global broadband coverage and commercial space development. The small low-cost satellites would be placed in an orbit 1,000 km above Earth to form a network to improve internet access. The project plans to send the first satellite before 2018, and all 156 satellites by 2025, Chinese news agency reported.

10. Which country officially recognised Bitcoin as currency recently?
a) India
b) China
c) Singapore
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. Bitcoin has finally gained the recognition of a mainstream currency along the lines of other fiat currencies. The privilege follows the implementation of a new law in Japan which categorizes Bitcoin as a legal payment option within the country. The much-awaited law went into effect on April 1, 2017. The recognition of cryptocurrency as a legal tender also means the applicability of regulations governing banks and financial institutions to cryptocurrency exchange platforms.

11. Which country scientists are developing the first-ever civilian nuclear-powered submarine to conduct seismological surveys and search for natural resources under ice in the Arctic region?
a) Russia
b) India
c) USA
d) UK

Click here to View Answer
Answer a) Russia. Russia has a project for a nuclear-propelled submarine, which would carry seismological equipment instead of missiles. The vessel would be used to explore the Arctic’s mineral riches. The project of the first-ever nuclear sub for civilian use was revealed by Viktor Litvinenko, head of a project group at the Advanced Research Fund, a state agency with close ties to the military.

12. Tax evasion exceeding an amount of ________ under the Goods and Services Tax (GST) regime will be a non-bailable offence with the police having the authority to arrest persons without a warrant
a) 50 lakh
b) 1 crore
c) 5 crore
d) 10 crore

Click here to View Answer
Answer c) 5 crore. Tax evasion exceeding an amount of Rs 5 crore under the Goods and Services Tax (GST) regime will be a non-bailable offence with the police having the authority to arrest persons without a warrant. The Central GST (CGST) Act provides that if the offences relating to taxable goods and/or services where the amount of tax evaded or the amount of input tax credit wrongly availed or the amount of refund wrongly taken exceeds Rs 5 crore, then they will be cognizable and non-bailable.

13. Which state has become the 27th state to join in UDAY Scheme?
a) Sikkim
b) Mizoram
c) Meghalaya
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Mizoram. Mizoram has become the 27th state to join UDAY scheme meant for revival of debt-stressed discoms which will help it get overall benefits of Rs 198 crore during the period of turnaround. “The Government of India and the State of Mizoram signed a Memorandum of Understanding (MoU) under the scheme Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) on March 31, 2017 for operational improvement of the state’s Power Distribution Department,” a Power Ministry statement said.

14. The Union Tourism Ministry sanctioned nearly ₹100 crore for a Heritage Circuit in __________ under the Swadesh Darshan scheme.
a) Andra Pradesh
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. The Union Tourism Ministry sanctioned nearly ₹100 crore for a Heritage Circuit in Assam under the Swadesh Darshan scheme. MoS for Tourism Mahesh Sharma announced the decision following a meeting with Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal. Kamalabari ghats and log huts will be constructed and Tezpur, Majuli and Sivasagar will be developed under the project.

15. Which is the first NATO Country to launch a “self-contained” cyber command unit designed to shield IT and weapons systems from growing attacks?
a) France
b) Iceland
c) Germany
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) Germany. Germany is the first NATO Country to launch a “self-contained” cyber command unit designed to shield IT and weapons systems from growing attacks. The Bundeswehr’s Cyber and Information Space (CIR) boasts a status equal to that of the army, navy, and air force. On April 1, alongside the classic forces of the Army, Navy and Air Force, the new Cyber and Information Space (CIR) command will be created.

16. Who won the Badminton India Open women’s singles title 2017?
a) Carolina Marin
b) PV Sindhu
c) Saina Nehwal
d) Ashwini Ponnappa

Click here to View Answer
Answer b) PV Sindhu. PV Sindhu avenged her defeat in the Rio Olympics gold medal clash in spectacular fashion, winning a battle of nerves against Spanish Olympic champion, Carolina Marin, in the final of the Yonex India Open World Superseries. The world number five Indian shuttler took 46 minutes to clinch the final by 21-19, 21-16. Notably, this was Sindhu’s 4th win against the 23-year-old Spaniard in nine attempts.

17. Joyciline Jepkosgei broke three world records in winning the Prague Half Marathon, she belongs to __________
a) Poland
b) Ukraine
c) China
d) Kenya

Click here to View Answer
Answer d) Kenya. Joyciline Jepkosgei of Kenya broke three world records in winning the Prague Half Marathon. The Kenyan set a new half marathon world record — as well as registering the quickest times for the 10-kilometre and 15-kilometre marks — in just her fifth half marathon.

18. Who won the Miami Open title 2017?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Andy Murray
d) Stan Wawrinka

Click here to View Answer
Answer a) Roger Federer. Roger Federer clinched his 91st career title when he beat rival Rafa Nadal 6-3 6-4 in the Miami Open final. Federer, now a three-time Miami winner. The 35-year-old Swiss, showing no sign of losing his edge, improved to 19-1 this year, winning the Australian Open in five sets over Nadal, and BNP Paribas Open in straight sets over fellow Swiss Stan Wawrinka. His only loss was at the hands of Russian Evgeny Donskoy in the second round in Dubai.

19. Who won the Miami Open title 2017 in women’s single category?
a) Caroline Wozniacki
b) Serena Williams
c) Johanna Konta
d) Angelique Kerber

Click here to View Answer
Answer c) Johanna Konta. Johanna Konta defeated Caroline Wozniacki 6-4, 6-3 to win the Miami Open on Saturday — the biggest title won by a British woman in 40 years. Konta, who had never won an elite WTA premier mandatory event, will move to number seven in the world rankings with the victory. The Sydney-born 25-year-old, who beat Venus Williams in the semis, began superbly, breaking to love in the opening game before Wozniacki swiftly broke back to level at 2-2.

20. Who won the Miami Open title 2017 in women’s double category?
a) Yang Zhaoxuan and Raquel Atawo
b) Gabriela Dabrowski and Xu Yifan
c) Sania Mirza and Barbora Strýcová
d) Katarina Srebotnik and Liezel Huber

Click here to View Answer
Answer b) Gabriela Dabrowski and Xu Yifan. India’s Sania Mirza and her Czech women’s doubles partner Barbora Strýcová finished runners-up at the Miami Open after they lost to the unseeded pair of Gabriela Dabrowski and Xu Yifan in the final. The Indo-Czech pair, seeded third, lost 4-6, 3-6 to the Canadian-Chinese pair, who were playing their first tournament together and also ousted seeds 2, 4 and 8.

Leave a Comment