Current Affairs Quiz – April 01 & 02 2018

Current Affairs Quiz – April 01 & 02 2018

Current Affairs Quiz

1. Anthony Joshua is associated with ______________?
a) Cricket
b) Swimming
c) Boxing
d) Archery

Click here to View Answer
Answer c) Boxing. Britain’s Anthony Joshua beat New Zealand’s Joseph Parker on points to add the WBO heavyweight world championship title to his tally of WBA, IBO, and IBF world heavyweight championship titles which he currently holds.

2. An E-way Bill will be required for moving goods worth over ____________ from one state to another.
a) Rs 25,000
b) Rs 50,000
c) Rs 75,000
d) Rs 1,00,000

Click here to View Answer
Answer b) Rs 50,000. The electronic way Bill system has come into effect across the country. Under this system businesses and transporters have to produce before a GST inspector e-way bill for moving goods worth over Rs 50,000 from one state to another.

3. India’s latest communication satellite with military applications has stopped it’s communication with ISRO. What is the name of the satellite?
a) GSAT-6A
b) GSAT-7A
c) GSAT-8A
d) GSAT-9A

Click here to View Answer
Answer a) GSAT-6A. The space agency lost communication with the satellite when it attempted to ignite the engine in a third and final move to its desired location after its March 29 textbook launch from the spaceport of Sriharikota in Andhra Pradesh.

4. Thomas Bach is the current President of ______________.
a) United Nations
b) World Health Organization
c) International Olympic Committee
d) Food and Agriculture Organization

Click here to View Answer
Answer c) International Olympic Committee. The International Olympic Committee president, Thomas Bach, says Kim Jong-un is committed to having North Korea participate in the 2020 Tokyo Summer Olympics and the 2022 Beijing Winter Olympics.

5. The BCCI has appointed _________ as the head of its Anti-Corruption Unit ahead of the 2018 IPL season.
a) Prasad Patkar
b) Ajit Singh
c) Kumar Krishnan
d) Raj Chaturvedi

Click here to View Answer
Answer b) Ajit Singh. He was a former DGP of Rajasthan.

6. India becomes World’s ___________ largest mobile phone producer.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer b) Second. India has replaced Vietnam to become the second-largest producer of mobile phones in the world, only after China.

7. The Rupashree scheme for marriage of poor girls has been launched by the state government of _________?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. The state government of West Bengal has introduced a new scheme called ‘Rupashree’ in order to provide marriage assistance to girls coming from economically weaker families with a budgetary allocation of Rs 1500 crore.

8. Under Swachh Bharat Summer Internship,, candidates would be required to undertake how many hours of activities?
a) 50 Hours
b) 100 Hours
c) 150 Hours
d) 200 Hours

Click here to View Answer
Answer b) 100 Hours. Aimed at engaging college students in the government’s cleanliness drive, the Ministry of Drinking Water and Sanitation has introduced a Swachh Bharat Summer Internship (SBSI), for them to conduct sanitation drives in villages during summer vacation.

9. ASPIRE or Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment is associated with __________.
a) ISRO
b) NASA
c) TESLA
d) Japan Space Agency

Click here to View Answer
Answer b) NASA. A supersonic parachute that will help NASA missions to land on Mars, was successfully launched into the sky during a key test designed to mimic the conditions of entering the red planet.

10. Mangaluru International Airport has been named as India’s cleanest airport. This is in __________.
a) Kerala
b) Karnataka
c) West Bengal
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. The award was received by Mangaluru International Airport Director VV Rao.

11. India ranked ________ in the global startup ecosystem in 2017.
a) 35th
b) 36th
c) 37th
d) 38th

Click here to View Answer
Answer c) 37th. The report was released by global startup ecosystem map Startupblink.

12. Which city has become the first Indian city to upgrade to “ultra-clean” Euro-VI grade petrol and diesel from Euro-IV grade fuels?
a) Chennai
b) Delhi
c) Kolkata
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. The newer fuel, which went on retail sale, is expected to combat air pollution by reducing sulphur emissions by around 80%.

13. Santosh Trophy is associated with __________.
a) Hockey
b) Foot Ball
c) Cricket
d) Volley Ball

Click here to View Answer
Answer b) Foot Ball. Kerala has lifted their sixth Santosh Trophy Football title. In a thrilling final at the Salt Lake Stadium in Kolkata, Kerala held their nerves to beat defending champions and 32-time winners Bengal via penalty shootout.

14. The 114th meeting of the Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan was held in ________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi.

15. Steven Bochco, who passed away recently, was associated with ___________.
a) Science
b) Mathematics
c) Writing
d) Politics

Click here to View Answer
Answer c) Writing. Steven Ronald Bochco was an American television showrunner, producer, and writer. He developed a number of well-known television series during the 1980s and 1990s, including Hill Street Blues, L.A. Law, Doogie Howser, M.D., and NYPD Blue.

16. Which country has launched its first “accessible” trekking trail in Pokhara city for the differently-abled and the elderly?
a) Nepal
b) Bhutan
c) India
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer a) Nepal. ’Accessible tourism’ is an emerging concept to ensure that tourist destinations, products and services are accessible to all people, irrespective of their physical limitations, disabilities or age.

17. Government appoints _________ as first DG of National Testing Agency.
a) Vineet Joshi
b) Vikara Bhatia
c) Vijay Manohar
d) Praveen Reddy

Click here to View Answer
Answer a) Vineet Joshi. The former chairman of the Central Board of Secondary Education (CBSE), Vineet Joshi, has been the first director-general of the National Testing Agency (NTA), an independent body dedicated to conducting entrance tests for higher education in India.

18. World Autism Awareness Day is observed on ___________.
a) April 1
b) April 2
c) April 3
d) April 4

Click here to View Answer
Answer b) April 2. World Autism Awareness Day is an internationally recognised day on 2 April every year, encouraging Member States of the United Nations to take measures to raise awareness about people with autism throughout the world. 2018 World Autism Awareness Day Theme – “Empowering Women and Girls with Autism”.

19. Who has been appointed as Deputy Election Commissioner?
a) Chandra Bhushan Kumar
b) Praveen Manohar
c) Prakash Kothawala
d) Ajit Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Chandra Bhushan Kumar. Bhushan, a 1995 batch IAS officer of union territories cadre, has been appointed to the post for five years.

20. BABUR III, a nuclear-capable, submarine-launched missile has been tested by __________.
a) India
b) Pakistan
c) Iran
d) Iraq

Click here to View Answer
Answer b) Pakistan. Pakistan announced the second successful flight test of its Babur-3 nuclear-capable submarine-launched cruise missile (SLCM).

Leave a Comment