Current Affairs Quiz – March 25 and 26 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been featured in the list of world’s 30 best chief executive officers (CEO), published by American financial magazine Barron’s?
a) Rana Kapoor
b) Shyam Srinivasan
c) Aditya Puri
d) Uday Kotak

Click here to View Answer
Answer c) Aditya Puri. HDFC Bank Managing Director Aditya Puri’s name has featured in the list of world’s 30 best chief executive officers (CEO), published by American financial magazine Barron’s. Puri, 66, has transformed HDFC Bank from a start-up into one of the world’s highest-quality banks, generating eye-popping returns by maintaining lending standards while expanding beyond corporate loans into a full-service retail bank.

2. National chopper operator Pawan Hans is set to launch its “Delhi Darshan” rides from next month with a 10-minute sortie costing Rs _______ per person
a) 999
b) 1499
c) 1999
d) 2499

Click here to View Answer
Answer d) 2499. National chopper operator Pawan Hans is set to launch its “Delhi Darshan” rides from next month with a 10-minute sortie costing Rs 2,499 per person. Besides, the state-owned aviation firm will also offer a 20-minute helicopter ride for Rs 4,999. The companys Chairman and Managing Director, B P Sharma, had at the inauguration of its first heliport in north Delhi’s Rohini area announced the roll out of these services from April 1.

3. India ranked ____ on a global energy architecture performance index 2017
a) 87
b) 83
c) 89
d) 90

Click here to View Answer
Answer a) 87. India has marginally improved its position to 87th place on a global energy architecture performance index, but ranks among the worst for pollution, a survey. Switzerland topped the annual list released by Geneva- based World Economic Forum (WEF) and was followed by Norway, Sweden, Denmark and France in the top five. India’s rank improved three places from 90th last year.

4. The Centre has made it mandatory to link Aadhaar cards with all mobile connections, both new and old, by ___________
a) December 2017
b) January 2018
c) February 2018
d) March 2018

Click here to View Answer
Answer c) February 2018. The Centre has made it mandatory to link Aadhaar cards with all mobile connections, both new and old, by February 2018. Aadhaar will now be mandatory for getting new SIM cards and service providers have been directed to reverify existing customers using their Aadhaar numbers and biometric details. This comes after a Supreme Court directive to verify all mobile numbers.

5. Which University will host the 105th edition of the Indian Science Congress during January 3-7, 2018?
a) University of Hyderabad
b) Osmania University
c) Kakatiya University
d) Jawaharlal Nehru Technological University

Click here to View Answer
Answer b) Osmania University. Osmania University will host the 105th edition of the Indian Science Congress during January 3-7, 2018. Disclosing this to newspersons at a press conference held, Achyuta Samanta, General President of the Indian Science Congress Association, (ISCA) and founder of Kalinga Institute of Industrial Technology (KIIT), Bhubaneswar, said the conference will be on the theme ‘Science and Technology – Reaching the Unreached’.

6. “Rashtriya Vayoshri Yojana”, a ‘Scheme for providing Physical Aids and Assisted-living Devices for Senior citizens belonging to BPL category’ will be launched in ____________on 1st April, 2017
a) Andra Pradesh
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Andra Pradesh. “Rashtriya Vayoshri Yojana”, a ‘Scheme for providing Physical Aids and Assisted-living Devices for Senior citizens belonging to BPL category’ will be launched in District Nellore, Andhra Pradesh on 1st April, 2017. The Physical Aids and Assisted-living Devices for Senior citizens will be distributed in Camp mode and the Scheme will be implemented through the sole implementing agency, ‘Artificial Limbs Manufacturing Corporation (ALIMCO)’, (a PSU under M/o SJ&E), which will undertake one year free maintenance of the aids & assisted living devices.

7. Which state government has announced recently to end the stage of interview in direct recruitment for junior level posts in all departments under the state government with immediate effect?
a) Punjab
b) Uttar Pradesh
c) Uttarakhand
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer d) Manipur. The newly elected BJP-led Manipur government has announced to end the stage of interview in direct recruitment for junior level posts in all departments under the state government with immediate effect. The state also decided to amend the existing recruitment rules for Grade III and IV posts accordingly, an official statement said.

8. The International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade observed on?
a) March 25
b) March 26
c) March 27
d) March 28

Click here to View Answer
Answer a) March 25. The International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade was observed globally on 25 March 2017 with the theme “Remember Slavery: Recognising the Legacy and Contributions of People of African Descent”.

9. India has become the __________ largest aviation market in terms of domestic passenger traffic, beating Japan
a) Seventh
b) Fifth
c) Third
d) Second

Click here to View Answer
Answer c) Third. India has become the third largest aviation market in terms of domestic passenger traffic, beating Japan. India’s domestic air passenger traffic stood at 100 million in 2016 and was behind only the US (719 million) and China (436 million), Sydney-based aviation think-tank Centre for Asia Pacific Aviation (CAPA) said in its latest report. India acquired the third spot globally by unseating Japan, which flew 97 million domestic passengers in 2016.

10. The Indian Navy successfully conducted the maiden trial firing of newly installed surface-to-air missile (SAM) system from its aircraft carrier ______________
a) INS Viraat
b) INS Vikrant
c) INS Vishal
d) INS Vikramaditya

Click here to View Answer
Answer d) INS Vikramaditya. In a boost to India’s maritime prowess, the Navy has successfully conducted the maiden trial firing of newly installed surface-to-air Barak missile system from its aircraft carrier INS Vikramaditya. During the firing carried out in the Arabian Sea, the missile was fired against a live low flying high speed target. The target was successfully engaged and destroyed.

11. Which state government has announced the allotment of ₹169 crore for the IT sector, including ₹15 crore for startups?
a) Kerala
b) Goa
c) Meghalaya
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Goa . Goa Chief Minister Manohar Parrikar has announced the allotment of ₹169 crore for the IT sector, including ₹15 crore for startups. The Goa government will also set up a startup promotion board with the aim of creating 4,000 jobs a year. Parrikar also allocated ₹50 lakh to encourage incubation centres and entrepreneur development centres in the state.

12. World’s largest capstone found at burial site in ___________
a) Telangana
b) Sikkim
c) Rajasthan
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer a) Telangana. The Archaeology Department of Telangana has discovered the world’s largest capstone after excavating a burial site in Siddipet district, officials said. A large crane was used to lift the huge capstone that reportedly weighs around 40 tonnes, they claimed. The discovery was made at an ancient human burial site in Narmeta village, officials added.

13. Government of India to make _____________ identification necessary for a new licence as well as for those seeking renewal
a) Voter ID
b) Aadhar Card
c) PAN Card
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) Aadhar Card. In a move to check multiple driving licenses under one name, the Centre will ask states to make Aadhaar identification necessary for a new licence as well as for those seeking renewal. This is expected to prevent the issuance of multiple licences, means adopted to beat the suspension of licence for traffic, criminal offences or for a fake identity. The Aadhaar number’s biometrics details will help prevent such practices. The new regime is expected to kick off from October this year.

14. Who became the first woman field officer in the 51-year history of the Border Security Force (BSF)?
a) Archana Ramasundaram
b) Deepa Mishra
c) Priya Singh
d) Tanushree Pareek

Click here to View Answer
Answer d) Tanushree Pareek. Tanushree Pareek became the first woman field officer in the 51-year history of the BSF. A resident of Bikaner, Pareek is the first woman to join the force in the officer rank after she was selected in the all-India exam conducted by the UPSC in 2014. She also led the passing out parade of 67 trainee officers.

15. Which country celebrated 46th Independence and National Day on March 26, 2017?
a) Bangladesh
b) Pakistan
c) Nepal
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer a) Bangladesh. The people of Bangladesh celebrated the 46th Independence and National Day. On Mar 26, 1971, Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman declared Bangladesh’s independence following the crackdown on unarmed Bangalees on the midnight of March 25 by the Pakistan occupation army. After the nine-month War of Liberation with the supreme sacrifices of the millions of people, the people of the country achieved its cherished independence on December 16, 1971.

16. Who was honoured with the Kala Ratan Award from Panjab University with the Vice President of India Mohammad Hamid Ansari giving away the award?
a) Amrish Puri
b) Anupam Kher
c) Paresh Rawal
d) Anil Kapoor

Click here to View Answer
Answer b) Anupam Kher. Actor Anupam Kher was honoured with the Kala Ratan Award from Panjab University with the Vice President of India Mohammad Hamid Ansari giving away the award. Anupam thanked Punjab University for honouring him with the award while revealing that he joined Indian theatre in Punjab University in 1974.

17. The Reserve Bank of India (RBI) will allow an exchange of up to Rs______ in banned Indian currency notes to each Nepali national, a visiting team of the Indian central bank in Kathmandu
a) 2000
b) 2500
c) 4500
d) 5000

Click here to View Answer
Answer c) 4500. The Reserve Bank of India (RBI) will allow an exchange of up to Rs 4,500 in banned Indian currency notes to each Nepali national, a visiting team of the Indian central bank in Kathmandu hinted. The Indian proposal has sent waves of nervousness among the Nepali public as India had earlier allowed Nepali citizens to possess up to Indian Rs 25,000 each.

18. Who won the Australian Grand Prix title 2017?
a) Lewis Hamilton
b) Valtteri Bottas
c) Nico Rosberg
d) Sebastian Vettel

Click here to View Answer
Answer d) Sebastian Vettel. Four-time world champion Sebastian Vettel won the Australian Grand Prix for Ferrari to dash Mercedes’ hopes of extending their dominance into a fourth successive season of Formula One. The German cruised to his 43rd race victory with a 9.9 second gap to Mercedes’ runner-up Lewis Hamilton, with the Briton’s new team mate, Valtteri Bottas, finishing third.

19. India’s men’s archery team won a ________ medal in the men’s compound event at the 2017 Asia Cup Stage 2 in Bangkok
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Gold. The Indian men’s compound archery team overcame Iran in a nail-biting encounter to win gold in the 2017 Asia Cup Tournament Stage 1, which concluded at Bangkok. The Indian trio of Aman Saini, Shivansh Awasthi and Robert Singh shot 231 against Iran’s 230 to win the title. The Iranian trio reduced the deficit to just one point with a total of 171 against India’s 172 in the third.

20. India won ___ medals, including 37 gold, at the 2017 Special Olympics World Winter Games, held in Austria from March 14-25
a) 63
b) 67
c) 73
d) 77

Click here to View Answer
Answer c) 73. India won 73 medals, including 37 gold, at the 2017 Special Olympics World Winter Games, held in Austria from March 14-25. The Indian contingent, known as the Special Olympics Bharat, also won 10 silver and 26 bronze medals in disciplines including alpine skiing, snowboarding, snowshoeing, among others. The event featured over 2,600 intellectually disabled athletes from 105 countries.

About the author

mohamed

Leave a Comment