Current Affairs Quiz – October 07 & 08 2021

Current Affairs Quiz – October 07 & 08 2021

Current Affairs Quiz – October 07 & 08 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who has topped the Forbes India Rich List 2021 for the 14th consecutive year?
a) Mukesh Ambani
b) Gautam Adani
c) Cyrus Poonawalla
d) Lakshmi Mittal

Click here to View Answer
Answer a) Mukesh Ambani.

2. When is world egg day celebrated?
a) 9 Oct
b) 10 Oct
c) 7 Oct
d) 8 Oct

Click here to View Answer
Answer d) 8 Oct.The theme for 2021 World Egg Day is “Eggs for all: Nature’s perfect package”.

3. Indian Air Force Day is observed on _________.
a) October 03
b) October 05
c) October 08
d) October 11

Click here to View Answer
Answer c) October 08.

4. Who has won the Nobel Prize for Literature 2021?
a) Benjamin List
b) David W.C. MacMillan
c) Abdulrazak Gurnah
d) Klaus Hasselmann

Click here to View Answer
Answer c) Abdulrazak Gurnah. Novelist Abdulrazak Gurnah has been awarded the 2021 Nobel Prize in Literature for his uncompromising and compassionate penetration of the effects of colonialism and the fate of the refugee in the gulf between cultures and continents.

5. India’s first e-fish market App Fishwaale launched in _____________.
a) Gujarat
b) Assam
c) Punjab
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Assam.

6. Which nation has unveiled the logo for soccer’s 2024 European Championship?
a) Sweden
b) Italy
c) Germany
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer c) Germany. It features colours from the flags of UEFA’s 55 member nations, set in 24 slices around the trophy to represent the 24 teams that will ultimately qualify for the tournament in Germany.

7. Aishwary Pratap Singh Tomar won gold in Junior Championships, is associated with___________.
a) Shooting
b) Swimming
c) Boxing
d) Chess

Click here to View Answer
Answer a) Shooting.

8. What are PSA Oxygen Plants?
a) Proper swing adsorption oxygen plants
b) pressure sweat adsorption oxygen plants
c) proper swing adoption oxygen plants
d) pressure swing adsorption oxygen plants

Click here to View Answer
Answer d) pressure swing adsorption oxygen plants. These 35 PSA Oxygen Plants have been established under PM CARES, across 35 States and Union Territories. Now all districts of the country will now have commissioned PSA Oxygen Plants.

9. India secured____________ rank on Henley Passport Index 2021.
a) 90
b) 12
c) 102
d) 45

Click here to View Answer
Answer a) 90. India’s rank has slipped by six places from last year to 90 on the Henley Passport Index 2021, which lists the world’s most travel-friendly passports Japan and Singapore hold the first rank on the passport index.

10. Which state bank have bagged two national awards (‘APY Big Believers’ and ‘Leadership capital’) for significant enrolment under the Atal Pension Yojana (APY)?
a) Tamil Nadu
b) kerala
c) Madhya Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka.

Leave a Comment