Current Affair Quiz – April 12 2018

Current Affair Quiz – April 12 2018

1. Who has been appointed as the chairman of Banks Board Bureau?
a) Hima Sharma
b) Bhanu Pratap Sharma
c) Sherin Vinoth
d) Rohini Sharath

Click here to view Answer
Answer b) Bhanu Pratap Sharma. The government of India has appointed Bhanu Pratap Sharma as the new Chairman of Banks Board Bureau, which primarily recommends senior executive appointments in state-run banks.

2. Who is the Prime Minister of Bangladesh?
a) Shakib Al Hasan
b) Mustafizur Rahman
c) Khaleda Zia
d) Sheikh Hasina

Click here to view Answer
Answer d) Sheikh Hasina. Sheikh Hasina Wazed is the current Prime Minister of Bangladesh, in office since January 2009.

3. Who is the Chairman of Hindustan Unilever?
a) Sanjiv Mehta
b) Manwani
c) Rigil Gilbert
d) Nitheesh

Click here to view Answer
Answer a) Sanjiv Mehta. India’s largest FMCG company Hindustan Unilever has appointed CEO and MD Sanjiv Mehta as its new Chairman.

4. Who has become the 1st woman ever to hit 50 fifties in ODIs?
a) Harmanpreet Kaur
b) Smriti Mandana
c) Mithali Raj
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Mithali Raj. Indian women’s cricket team captain Mithali Raj has become the first-ever woman to smash 50 fifties in ODI cricket, achieving the feat against England on Thursday.

5. Which bowler has become Wisden’s 1st leading T20 cricketer in the world?
a) Rashid Khan
b) Dwayne Bravo
c) Ashwin Ravichandran
d) Lashith Maling

Click here to view Answer
Answer a) Rashid Khan. World number one T20I bowler Rashid Khan has become the first cricketer to be named the Leading Twenty20 Cricketer in the World by Wisden.

6. Sushil Kumar won India’s 14th gold at CWG 2018 in which category?
a) Weightlifting
b) Wrestling
c) Shooting
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Wrestling. Two-time Olympic medallist Sushil Kumar won the men’s Freestyle 74 kg event final in just 80 seconds to bag India its 14th gold medal at the Commonwealth Games 2018.

7. Which among the following bank is fined for failing to report bad loans by RBI?
a) HDFC
b) IDBI
c) PNB
d) Axis Bank

Click here to view Answer
Answer b) IDBI. The RBI has imposed a penalty of ₹3 crore on IDBI Bank for failing to comply with norms related to reporting bad loans.

8. Who has become the first woman to feature on the cover of Wisden Cricketers’ Almanack?
a) Danielle Hazell
b) Katherine Brunt
c) Heather Knight
d) Anya Shrubsole

Click here to view Answer
Answer d) Anya Shrubsole. England’s fast bowler Anya Shrubsole has become the first woman to feature on the cover of Wisden Cricketers’ Almanack, an annual cricket reference book published in the UK.

9. Who has become world no.1 badminton player?
a) Pullela Gopichand
b) Prannoy Kumar
c) Kidambi Srikanth
d) Parupalli Kashyap

Click here to view Answer
Answer c) Kidambi Srikanth. Kidambi Srikanth has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.

10. Rahul Aware won India’s 1st gold at CWG 2018 in which category?
a) Wrestling
b) Throwing events
c) Athletics
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Wrestling. Rahul Aware bagged India’s first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018 after beating Canada’s Steven Takahashi in the final of men’s Freestyle 57 kg event on Thursday.

11. IRNSS-1I is a?
a) Communication Satellite
b) Navigation satellite
c) Weather Satellite
d) Astronomical Satellite

Click here to view Answer
Answer b) Navigation satellite. The Indian Space Research Organisation has successfully launched the IRNSS-1I navigation satellite, which will replace the IRNSS-1A which was rendered ineffective after its atomic clocks failed.

12. Who has been named as the Wisden’s leading cricketer?
a) MS Dhoni
b) Virat Kohli
c) Rohit Sharma
d) Dinesh Karthik

Click here to view Answer
Answer b) Virat Kohli. Team India captain Virat Kohli has been named Wisden’s leading male cricketer for the second year in a row.

13. India’s rank in Index of Economic Freedom 2018 is?
a) 110 th
b) 125th
c) 128th
d) 130th

Click here to view Answer
Answer d) 130th. India jumped 13 places to achieve the 130th spot in this year’s Index of Economic Freedom published by the Heritage Foundation, an American think-tank. India’s economic freedom score was 54.5, making its economy the 130th freest in the 2018 Index.

14. India hosts 16th International Energy Forum (IEF) Ministerial Meeting in which place?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Delhi
d) Pune

Click here to view Answer
Answer c) Delhi. India will host the 16th International Energy Forum Ministerial (IEF—16) in New Delhi.

15. Which country has been ranked as no.1 in Index of Economic Freedom 2018?
a) Hong Kong
b) Singapre
c) New Zealand
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Hong Kong. The top three ranked countries are Hong Kong, Singapore, and New Zealand respectively

Leave a Comment