Computer Quiz – Set Twenty Nine

COMPUTER QUIZ

1. What does MICR stand for?
a) Magnetic Ink character Register
b) Magnetic Ink Code Reader
c) Magnetic Ink Code Register
d) Magnetic Ink character Recognition
e) Magnetic Ink cases Reader

Click here to View Answer
Answer d) Magnetic Ink Character Recognition (MICR) is a character-recognition technology used mainly by the banking industry to ease the processing and clearance of cheques and other documents.

2. Virtual memory is________?
a) Memory on the hard disk that the CPU uses an extended RAM
b) Access the page table
c) CPU generates a physical address
d) Automatic storage allocation
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Virtual memory is a feature of an operating system (OS) that allows a computer to compensate for shortages of physical memory by temporarily transferring pages of data from random access memory (RAM) to disk storage.

3. In DVD, V stands for_________.
a) Video
b) Versatile
c) Both A and B
d) Volatile
e) None of these

Click here to View Answer
Answer B) DVD (digital versatile disc or digital video disc) is a digital optical disc storage format, invented and developed by Philips, Sony, Toshiba and Panasonic in 1995.

4. What is the full form of SIM?
a) Station Identity Module
b) System Identity Module
c) Subscriber Identity Module
d) Subscriber Trunk Dialling
e) None of these

Click here to View Answer
Answer C) A Subscriber Identity Module card is a portable memory chip,that enables you to make phone calls from any corner of the Globe, where you get the subscriber’s Network.

5. Who among the following has coined The term ‘Multimedia‘ ?
a) Bob Goldstein
b) Tay Vaughan
c) NASA
d) Mc Graw Hills
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) The term multimedia was coined by singer and artist Bob Goldstein to promote the July 1966 opening of his “LightWorks at L’Oursin” show at Southampton, Long Island.

6. What is GIS stands for?
a) Geological Information System
b) Genetics Information Systems
c) Geographic Information Systems
d) Gene Information systems
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) A geographic information system (GIS) is a system designed to capture, store, manipulate, analyze, manage, and present all types of spatial or geographical data.

7. A ______is a software program used to view Web pages.
a) Site
b) Host
c) Link
d) Browser
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) A browser is a software application used to locate, retrieve and display content on the World Wide Web, including Web pages, images, video and other files.

8. Micro-programming introduced by_______?
a) John Mauchley
b) Maurice Wilkies
c) William Shockley
d) Blaise pascal
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) In 1951, Maurice Wilkies was developed the concept of microprogramming from the realization that the Central Processing Unit of a computer could be controlled by a miniature, highly specialized computer program in high speed ROM.

9. On color monitor each pixel is composed of _____.
a) two mini dots
b) five mini dots
c) six mini dots
d) three mini dots
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) RGB

Leave a Comment