Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | RRB – 163

1. What is the name of the latest server operating system developed by Microsoft?
a) Windows NT
b) Windows 2000
c) Windows XP
d) Windows 2003

Click here to View Answer
Answer d) Windows 2003
 
2. What  is the name given to something that the  computer  will automatically use unless you tell it otherwise?
a) a specification
b) a wildcard
c) a default
d) a rule
Click here to View Answer
Answer c) a default

3. Transforms one interface into another interface?
a) Program
b) Software
c) Data
d) None

Click here to View Answer
Answer b) Software

4. System is built directly on the hardware?
a) Environment
b) System
c) Operating
d) None

Click here to View Answer
Answer c) Operating

5. Multi-programming system?
a) Are easier to develop than single programming system
b) Execute each job faster
c) Execute more jobs in the same time period
d) Are used only one large mainframe computers

Click here to View Answer
Answer c) Execute more jobs in the same time period

6. Runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?
a) Operating system
b) Application software
c) System software
d) All

Click here to View Answer
Answer a) Operating system

7. Is the layer of a computer system between the hardware and the user program?
a) Operating environment
b) Operating system
c) System environment
d) None

Click here to View Answer
Answer b) Operating system

8. The primary purpose of an operating system is?
a) To make the most efficient use of the computer hardware
b) To allow people to use the computer
c) To keep systems programmers employed
d) To make computers easier to use

Click here to View Answer
Answer a) To make the most efficient use of the computer hardware

9. Is the first program run on a computer when the computer boots up?
a) System software
b) Operating system
c) System operations
d) None

Click here to View Answer
Answer b) Operating system

10. Share characteristics with both hardware and software?
a) Operating system
b) Software
c) Data
d) None

Click here to View Answer
Answer a) Operating system

Leave a Comment