Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | RRB – 158

1. Each time you turn on your computer, it will check on the control file?
a) Command.com, io.sys
b) Command.com, date.com, dir.com
c) Command.com, io.sys, msdos.sys
d) Chkdsk.exe

Click here to View Answer
Answer c) Command.com, io.sys, msdos.sys

Explanation: command.com, io.sys and msdos.sys are the essential system files of MS-Dos. Loading these files from disk into memory is known as booting. Booting is the process of preparing your computer to work.

2. If you need to duplicate the entire disk, which command will you use?
a) Copy
b) Diskcopy
c) Chkdsk
d) Format

Click here to View Answer
Answer b) Diskcopy

Explanation: Diskcopy is used to perform track-by-track copy of a disk into another. Copy command copies selected files; chkdsk and format commands are not for copying purpose.

3. An entire path name, consisting of several sub-directory names can contain upto?
a) 13 character
b) 36 character
c) 63 character
d) 53 character

Click here to View Answer
Answer c) 63 character

4. In which year the first operating system was developed?
a) 1910
b) 1940
c) 1950
d) 1980

Click here to View Answer
Answer c) 1950

5. MS-DOS developed in?
a) 1991
b) 1984
c) 1971
d) 1961

Click here to View Answer
Answer b) 1984

6. Which of the following will happen when data is entered into a memory location?
a) It will add to the content of the location
b) It will change the address of the memory location
c) It will erase the previous content
d) It will not be fruitful if there is already some data at the location

Click here to View Answer
Answer c) It will erase the previous content

7. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is?
a) Memory
b) Buffer
c) Accumulator
d) Address

Click here to View Answer
Answer b)Buffer

8. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?
a) OCR
b) OMR
c) MICR
d) All of above

Click here to View Answer
Answer a) OCR

9. In latest generation computers, the instructions are executed?
a) Parallel only
b) Sequentially only
c) Both sequentially and parallel
d) All of above

Click here to View Answer
Answer c) Both sequentially and parallel

10. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to?
a) Console-operator
b) Programmer
c) People-ware
d) System Analyst

Click here to View Answer
Answer c) People-ware

Leave a Comment