Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | RRB – 157

1. If you don’t know the current time, which command will you use to display?
a) Copy
b) Ver
c) Time
d) Format

Click here to View Answer
Answer c) Time

Explanation: Time command displays and allows you to change system time. TIME only displays the system time and TIME <time> is used to set new time as system time.

2. Which command divides the surface of the blank disk into sectors and assign a unique address to each one?
a) Ver
b) Format
c) Fat
d) Chkdsk

Click here to View Answer
Answer b) Format

Explanation: Ver is used to display the version number of DOS in use. Fat command does not exist and Chkdsk is to check disk errors and fix it. Thus dividing surface into sectors is done by Format command.

3. RATS stand for?
a) Regression Analysis Time Series
b) Regression Analysis Time Sharing
c) Real Analysis Series
d) All of above

Click here to View Answer
Answer a) Regression Analysis Time Series

4. In which year was chip used inside the computer for the first time?
a) 1964
b) 1975
c) 1999
d) 1944

Click here to View Answer
Answer b) 1975

5. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n?
a) RGB monitor
b) Plotter
c) Ink-jet printer
d) Laser printer

Click here to View Answer
Answer b) Plotter

6. Time during which a job is processed by the computer is?
a) Delay times
b) Real time
c) Execution time
d) Down time

Click here to View Answer
Answer c) Execution time

7. A computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as?
a) Super computer
b) Mini computer
c) Micro computer
d) Macro computer

Click here to View Answer
Answer a) Super computer

8. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is?
a) On-line thesaurus
b) Multi programming
c) Over lapped processing
d) Outline processor

Click here to View Answer
Answer c) Over lapped processing

9. A directly accessible appointment calendar is feature of a  resident package?
a) CPU
b) Memory
c) Buffer
d) ALU

Click here to View Answer
Answer b) Memory

10. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
a) Display screen
b) Soft copy terminal
c) Hard copy terminal
d) Plotter

Click here to View Answer
Answer b) Printer

Leave a Comment