Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | LIC AAO | RRB – 148

Computer Quiz

1. When was Apple Macintosh II microcomputer introduced in the market?
a) 1964
b) 1970
c) 1983
d) 1986

Click here to View Answer
Answer c) 1983

2. What is the name of the new color laptop computer which is powered by a 386 processor at 33 MHz and is built by Epson?
a) AX3/33
b) NEC-20
c) Magnum 2000
d) HCL-3000

Click here to View Answer
Answer a) AX3/33

3. The language that the computer can understand and execute is called?
a) Machine language
b) Application software
c) System program
d) All of above

Click here to View Answer
Answer a) Machine language

4. An application suitable for sequential processing is?
a) Processing of grades
b) Payroll processing
c) Both a and b
d) All of above

Click here to View Answer
Answer c) Both a and b

5. In MS-Dos 6.22, which part identifies the product uniquely? 
a) MS
b) DOS
c) Ms-DOS
d) 6.22

Click here to View Answer
Answer d) 6.22. Explanation: MS stands for Microsoft, DOS is the name of operating system Disk Operating System, 6.22 is the version number that identifies the product.

6. In Ms-Dos what command you will use to display system date?
a) Date command
b) Ver command
c) Disk command
d) Format command

Click here to View Answer
Answer a) Date command. Explanation: Ver command displays the version number of Dos. There is no command as Disk. Format command prepares a disk to be used with DOS. Thus Date is the command that lets you to display and/or change the system date.

7. While working with Ms-Dos which command transfers a specific file from one disk to another?
a) Copy
b) Diskcopy
c) Time
d) Rename

Click here to View Answer
Answer a) Copy. For a specific file to copy from one disk to another disk, Copy command should be used. Diskcopy copies whole disk into new disk. Time command is to display system time and Rename command just changes the name of a file.

8. Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy?
a) Bak
b) Bas
c) Com
d) Txt

Click here to View Answer
Answer a) Bak. Explanation: Bak extension is commonly used to store backup copies of files so that it can be restored later when original file is corrupted or deleted. Bas extension indicates the file is a BASIC program source file, com is command file and txt is plain text file.

9. Which command lists the contents of current directory of a disk?
a) Copy
b) Tree
c) Cd
d) Dir

Click here to View Answer
Answer d) Dir. Explanation: Dir command lists the directory of current location. It includes the files, subdirectories and some other system information. Tree command is used to list the directory structure in tree diagram; CD command to change directory and Copy command to copy a file into another.

10. Which command displays only file and directory names without size, date and time information?
a) Dir/w
b) Dir/a
c) Dir/b
d) Dir/s

Click here to View Answer
Answer c) Dir/b. Explanation: dir/b command barely lists the names of files and directories without any other information like size, date, time etc.

Leave a Comment