Computer Quiz for SBI PO | IBPS PO | LIC AAO | RRB – 146

Computer Quiz

1.Digital devices are?
a) Digital Clock
b) Automobile speed meter
c) Clock with a dial and two hands
d) All of them

Click here to View Answer
Answer a) Digital Clock.

Explanation: Automobile speed meter and clock with a dial and two hands are analog devices. Speed meter works on speed of wheel and the later works on tension of dialed spring.

2.The computer that process both analog and digital is called?
a) Analog computer
b) Digital computer
c) Hybrid computer
d) Mainframe computer

Click here to View Answer
Answer c) Hybrid Computer

Explanation: Analog, Digital and Hybrid are the three classes of computers based on the work or principle on which computer work. Hybrid computers can perform both the tasks of analog computers as well as hybrid computers. These computers are used in aircraft, hospitals where measuring physical quantities and converting them into digital data to analyze is required)

3. Which of the following is not a primary storage device?
a) Magnetic tape
b) Magnetic disk
c) Optical disk
d) None of above

Click here to View Answer
Answer d) None of above

4. A name or number used to identify a storage location devices?
a) A byte
b) A record
c) An address
d) All of above

Click here to View Answer
Answer c) An address

5. Which of the following is a secondary memory device?
a) Keyboard
b) Disk
c) ALU
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) Disk

6. The difference between memory and storage is that memory is ___and storage is___?
a) Temporary, permanent
b) Permanent, temporary
c) Slow, fast
d) All of above

Click here to View Answer
Answer a) Temporary, permanent

7. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
a) Memory address register
b) Memory data register
c) Instruction register
d) Program counter

Click here to View Answer
Answer d) Program counter

8. Microprocessors can be used to make?
a) Computers
b) Digital systems
c) Calculators
d) All of above

Click here to View Answer
Answer d) All of above

9. how many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?
a) 10
b) 11
c) 8
d) 12

Click here to View Answer
Answer b) 11

10. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
a) Tabulator Machine Co.
b) Computer Tabulating Recording Co.
c) The Tabulator Ltd)
d) International Computer Ltd)

Click here to View Answer
Answer a) Tabulator Machine Co.

Leave a Comment