Computer Quiz – 97

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. A compiler is ……………….
a) a combination of computer hardware
b) a program which translates from one high level language to another
c) a program which translates from one high level language to a machine level
d)  none of these

Click here to View Answer
Ans c) a program which translates from one high level language to a machine level

2. ….. is the process finding errors in software code.
a) compiling
b) Assembling
c) Interpreting
d) Debugging

Click here to View Answer
Ans d) Debugging

3. If a memory chip is volatile, it will-
a) Explode if exposed to high temperatures
b) Lose its Contents if current is turned off
c) Be used for data storage only
d) None Of These

Click here to View Answer
Ans b) Lose its Contents if current is turned off

4. The general term ‘peripheral equipment’ is used for –
a) any device that is attached to a computer system
b) large scale computer systems
c) a program collection
d) other office Equipment not associated with a desktop Computer

Click here to View Answer
Ans a) any device that is attached to a computer system

5. ………….. is a set of Keywords, s symbols, and a system of rules for constructing statements by which humans can communicate the instructions to be executed by a computer…
a) A Computer Program
b) A Programming Language
c) An Assembler
d) Syntax

Click here to View Answer
Ans b) A Programming Language

6. A …… contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm.
a) Programming Language
b) Programming Structure
c) Syntax
d) Logic chart

Click here to View Answer
Ans c) Syntax

7. Codes consisting or Bars or lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as-
a) A bar code
b) An ASCII Code
c) A Magnetic Tape
d) A Light Pen

Click here to View Answer
Ans a) A bar code

8. Which of the following is the storage area whit in the computer itself which Holds data only Temporarily as the computer processes instructions?
a) The Hard Disk
b) Main Memory
c) The Control unit
d) Read Only Memory

Click here to View Answer
Ans db) Main Memory

9. A collection of interrelated records is called a-
a) Management Information System
b) Spread Sheet
c) Database
d) Text file

Click here to View Answer
Ans c) Database

10. Every Component of your computer is either –
a) Software of CPU/RAM
b) Input Devices and Output Devices
c) Application software or System Software
d) None of these

Click here to View Answer
Ans b) Input Devices and Output Devices

Leave a Comment