Computer Quiz – 51

COMPUTER QUIZ

1. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
a) Producing result
b) Comparing numbers
c) Controlling flow of information
d) Performing mathematical operations
e) Controlling flow of data

Click here to View Answer
Answer c) Controlling flow of information

2. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be
a) 216
b) 65,536
c) 64K
d) 128K
e) 135K

Click here to View Answer
Answer b) 65,536

3. Instructions and memory address are represented by
a) Character code
b) Binary code
c) Binary word
d) Parity bit
e) Bite code

Click here to View Answer
Answer b) Binary code

4. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal and OCR reader is
a) Data collection terminal
b) OCR register terminal
c) Video Display terminal
d) POS terminal
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) POS terminal

5. A set of flip flops integrated together is called?
a) Counter
b) Adder
c) Register
d) Flip flop
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer c) Register

6. The first computer introduced in Nepal was _____________
a) IBM 1400
b) IBM 1401
c) IBM 1402
d) IBM 1406
e) IBM 1405

Click here to View Answer
Answer b) IBM 1401

7. The telephone is an example of as _________ signal.
a) analog
b) digital
c) modulated
d) demodulated
e) compiler

Click here to View Answer
Answer a) analog

8. Accredit card-sized expansion board that is inserted into portable computers that connects the modem to the telephone wall jack is
a) Internal modem
b) External modem
c) PC Card modem
d) Wireless modem
e) Wired modem

Click here to View Answer
Answer c) PC Card modem

9. Banker’s algorithm for resource allocation deals with
a) Deadlock prevention
b) Deadlock avoidance
c) Deadlock recovery
d) Mutual exclusion
e) Data recovery

Click here to View Answer
Answer b) Deadlock avoidance

10. The number of processes completed per unit time is known as __________
a) Output
b) Throughput
c) Efficiency
d) Capacity
e) Input

Click here to View Answer
Answer b) Throughput

Leave a Comment