Computer Quiz – 126

Computer Quiz

1. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
a) Bus control
b) Interrupts
c) Bus arbitration
d) Status
Correct Answer: c

Click here to View Answer
Answer c) Bus arbitration

2. Most important advantage of an IC is its?
a) Easy replacement in case of circuit failure
b) Extremely high reliability
c) Reduced cost
d) Low powers consumption

Click here to View Answer
Answer b) Extremely high reliability

3. In the third Generation of computers?
a) Distributed data processing first became popular
b) An operating system was first developed
c) High level procedural language were first used
d) Online real time systems first become popular

Click here to View Answer
Answer d) Online real time systems first become popular

4. In 1830, Charles Babbage designed a machine called the analytical engine, which he showed at the parts exhibition. In which year was it exhibited?
a) 1820
b) 1860
c) 1855
d) 1970

Click here to View Answer
Answer c) 1855

5. When did IBM introduced the 80286 based PC/AT?
a) 1982
b) 1984
c) 1985
d) 1989

Click here to View Answer
Answer b) 1984

6. One computer that is not considered a portable computer is?
a) Minicomputer
b) A laptop computer
c) Mini computer
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer a) Minicomputer

7. Which of the following is not a primary storage device?
a) Magnetic tape
b) Magnetic disk
c) Optical disk
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) None of the above

8. The octal equivalence of 111010 is?
a) 81
b) 72
c) 71
d) None of above

Click here to View Answer
Answer b) 72

9. Offline device is?
a) A device which is not connected to CPU
b) A device which is connected to CPU
c) A direct access storage device
d) An I/O device

Click here to View Answer
Answer a) A device which is not connected to CPU

10. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
a) Memory address register
b) Memory data register
c) Instruction register
d) Program counter

Click here to View Answer
Answer d) Program counter

Leave a Comment