Computer Quiz – 112

COMPUTER QUIZ

1. Which of the following is first generation of computer?
a) EDSAC
b) IBM-1401
c) CDC-1604
d) ICL-2900

Click here to View Answer
Answer: a) EDSAC
Explanation: IBM-1401, CDC-1604 is second generation computer. ICL-2900 is a fourth generation computer.
EDSAC is important in the development of computer since it was the first computer to use John von.
Neumann’s Stored Program Concept.
It used 3000 vacuum tubes and computers with vacuum tubes are of first generation computers

2. Chief component of first generation computer was
a) Transistors
b) Vacuum Tubes and Valves
c) Integrated Circuits
d) None of above

Click here to View Answer
Answer: b) Vacuum Tubes and Valves
Explanation: Transistors were used for second generation computers and integrated circuits in third generation. First generation computers used vacuum tubes and valves as their main electronic component. Vacuum Tubes were invented by Lee DeForest in 1908.

3. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a) First Generation
b) Second Generation
c) Third Generation
d) Fourth Generation

Click here to View Answer
Answer d) Fourth Generation
Explanation: Microprocessors further revolutionized the development of computers. Personal microcomputers were possible due to the microprocessors. The first microprocessor called Intel 4004 was developed by American Intel Corporation in 1971. Microprocessors are used in the computers of fourth generation computers.

4. Which of the following devices can be used to directly image printed text?
a) OCR
b) OMR
c) MICR
d) All of above

Click here to View Answer
Answer a) OCR

5. The output quality of a printer is measured by?
a) Dot per inch
b) Dot per sq. inch
c) Dots printed per unit time
d) All of above

Click here to View Answer
Answer b) Dot per sq. inch

6. In analog computer?
a) Input is first converted to digital form
b) Input is never converted to digital form
c) Output is displayed in digital form
d) All of above

Click here to View Answer
Answer b) Input is never converted to digital form

7. In latest generation computers, the instructions are executed?
a) Parallel only
b) Sequentially only
c) Both sequentially and parallel
d) All of above

Click here to View Answer
Answer c) Both sequentially and parallel

8. Who designed the first electronics computer – ENIAC?
a) Van-Neumann
b) Joseph M. Jacquard
c) J. Presper Eckert and John W Mauchly
d) All of above

Click here to View Answer
Answer c) J. Presper Eckert and John W Mauchly

9. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to?
a) Console-operator
b) Programmer
c) Peopleware
d) System Analyst

Click here to View Answer
Answer c) Peopleware

10. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
a) 1978
b) 1984
c) 1990
d) 1991

Click here to View Answer
Answer d) 1991

Leave a Comment