Computer Quiz – 109

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is?
a) Keyboard
b) Plotter
c) Scanner
d) OMR
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Scanner

2. Which protocol provides e-mail facility among different hosts?
a) FTP
b) SMTP
c) TELNET
d) SNMP
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) SMTP

3. In Windows operating system the shortcut key Windows Logo+E is used for?
a) Restore the minimized windows
b) Open My Computer
c) Search for a file or a folder
d) Search for computers

Click here to View Answer
Answer b) Open My Computer

4. In Windows operating system the shortcut key Windows Logo+F?
a) Restore the minimized windows
b) Open My Computer
c) Search for a file or a folder
d) Search for computers

Click here to View Answer
Answer c) Search for a file or a folder

5. Fifth generation computers are based on?
a) Artificial Intelligence
b) Programming Intelligence
c) System Knowledge
d) VVLSI
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Artificial Intelligence

6. Microprocessor was introduced in which generation of computer?
a) Second Generation
b) Fourth Generation
c) Both (A) and (B)
d) Third Generation
e) All of these

Click here to View Answer
Answer b) Fourth Generation

7. Which of the following memory is non-volatile?
a) SRAM
b) DRAM
c) ROM
d) All of the above
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) ROM

8. In Windows operating system shortcut key Windows Logo+R?
a) Display Windows Help
b) Lock the keyboard
c) Open the Run dialog box
d) Open Utility Manager

Click here to View Answer
Answer c) Open the Run dialog box

9. In Windows operating system to Display the System Properties dialog box?
a) Windows Logo
b) Windows Logo + BREAK
c) Windows Logo + D
d) Windows Logo + M

Click here to View Answer
Answer b) Windows Logo + BREAK

10. In Windows operating system to Display the desktop?
a) Windows Logo
b) Windows Logo + BREAK
c) Windows Logo + D
d) Windows Logo + M

Click here to View Answer
Answer c) Windows Logo + D

Leave a Comment