Computer Quiz – 106

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks (40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. Script kiddie is?
a) someone who subverts computer security without authorization or who uses technology (usually a computer or the Internet) for terrorism, vandalism(malicious destruction), credit card fraud, identity theft, intellectual property theft, or many other types of crime.
b) a person, usually not an expert in computer security, who breaks into computer systems by using prepackaged automated tools written by others.
c) hacker who utilizes technology to announce a political message.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) a person, usually not an expert in computer security, who breaks into computer systems by using prepackaged automated tools written by others.

2.What are the stages in the compilation process?
a) Feasibility study, system design and testing
b) Implementation and documentation
c) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation

3. The two major types of computer chips are?
a) External memory chip
b) Primary memory chip
c) Microprocessor chip
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers?
a) First Generation
b) Second Generation
c) Third Generation
d) Fourth Generation

Click here to View Answer
Answer d) Fourth Generation

5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?
a) Super computer is much larger than mainframe computers
b) Super computers are much smaller than mainframe computers
c) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
d) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

Click here to View Answer
Answer c) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?
a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Click here to View Answer
Answer a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

7. A number system with a base of two is referred as?
a) Unary number system
b) Binary number system
c) Octal number system
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Binary number system

8. In the IBM PC’s, the CPU, the device drives, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board referred as?
a) Motherboard
b) Breadboard
c) Daughter board
d) Father board

Click here to View Answer
Answer a) Motherboard

9. Instead of buying new computer, productivity of old one can be economically enhanced with the help of?
a) Motherboard
b) Breadboard
c) Daughter board
d) Grandmother board.

Click here to View Answer
Answer c) Daughter board

10. Following communications lines, best suites to interactive processing applications?
a) narrowband channels
b) simplex lines
c) full-duplex lines
d) mixed-band channels

Click here to View Answer
Answer c) full-duplex lines

11. Advantage of a multiprogramming system is?
a) simultaneous execution of program instructions from two applications
b) concurrent processing of two or more programs
c) single processing at a time
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) concurrent processing of two or more programs

12. A remote batch-processing operation where data is solely input to a central computer would require?
a) telegraph line
b) simplex lines
c) mixed-band channel
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) simplex lines

Leave a Comment