Computer Awareness Quiz

Computer Quiz – Set Twenty Three

COMPUTER QUIZ

1.where are programs and data to be used by the computer available?
a) Output
b) Processing unit
c) Input
d) Storage

Click to View Answer
Answer d) Storage

2.A parallel port is most often used by a
a) Mouse
b) Monitor
c) Printer
d) External storage device

Click to View Answer
Answer b) Monitor

3.Computer follows a simple principle called GIGO which means
a) Garbage in garbage out
b) Garbage input good output
c) Good input good output
d) Greater instructions greater output

Click to View Answer
Answer c) Good input good output 

4.Arrange the following devices in ascending order of the speed Ram Hard disk Cache Floppy
a) ABDC
b) BDAC
c) DBAC
d) BADC

Click to View Answer
Answer c) DBAC

5.What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission?
a) Bits per second
b) Nano seconds
c) Characters per second
d) Mega Hertz

Click to View Answer
Answer a) Bits per second

6.Which one among the following is not included in the basic functions of operating system?
a) Job Control
b) Job Scheduling                                                                                                                   c) Memory Management
d) Data Management

Click to View Answer
Answer c) Memory Management

7.Blue tooth technology allows
a) Landline phone to mobile phone communication
b) Signal transmission on mobile phones only
c) Wireless communication between equipments
d) Satellite television communication

Click to View Answer
Answer c) Wireless communication between equipments

8.Which of the following statements about the Crime and Criminal Tracking Network System are correct? It will facilitate real time access of classified criminal data to the law enforcement authorities and National Crime Record Bureau is the nodal agency mandated to implement the network in all the states. Select the correct answer using the code given below
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Click to View Answer
Answer c) Both 1 and 2

9.One byte consists of
a) four bits
b) one bit
c) ten bit
d) eight bits

Click to View Answer
Answer d) eight bits

10.ENIAC was
a) an electronic computer
b) an engine
c) a memory device
d) an electronic calculator

Click to View Answer
Answer d) an electronic calculator

11.The operating system called UNIX is typically used for
a) Desktop computers
b) Laptop computers
c) Supercomputers
d) All of these                                                                                                                    

Click to View Answer
Answer c) Supercomputers

12.There are several primary categories of procedures. Which of the following is not a primary category of procedures?

a) Testing
b) Backup and recovery
c) Firewall development
d) Design

Click to View Answer
Answer b) Backup and recovery

13.All of the logic and mathematical calculations done by the computer happen in/on the
a) Central processing unit
b) Mother board
c) Memory
d) Central control unit

Click to View Answer
Answer b) Mother board

14.The connection between your computer at home and your local ISP is called
a) The last mile
b) The home Stretch
c) The home page
d) The backbone

Click to View Answer
Answer b) The home Stretch

15.When speaking of computer input and output, input refers to
a) any data processing that occurs from new data input into the computer
b) data or information that has been entered into the computer
c) the transmission of data that has been input into the computer
d) Both (C) and (D) above.

Click to View Answer
Answer a) any data processing that occurs from new data input into the computer

Leave a Comment