General Knowledge Quiz – Set Seventy Three

1. The controversial Koel Karo project is a
a) Mining project
b) Thermal Power  plant
c) Hydel Project
d) Captive Plantation project

View Answer
Answer a) Thermal Power Plant

2. The Great Indian Bustard is found in
a) Western Ghats
b) Thar Desert
c) Run of Kutch
d) Loktak Sanctuary

View Answer
Answer b) Thar Desert

3. The controversial Silent Valley Project was a
a) Oil Refinery
b) Mining Project
c) River Valley Project
d) Thermal power project

View Answer
Answer a) Oil Refinery

4. The book ‘Silent Spring’ published in 1960 was written by
a) Sunderlal Bahuguna
b) Rachel Carson
c) Salim Ali
d) David Matthews

View Answer
Answer b) Rachel Carson

5. Which equipment releases ozone gas?
a) Gas stove
b) Refrigerator
c) Photocopier
d) Microwave Oven

View Answer
Answer c) Photocopier

6. An example of in-situ conservation is
a) Captive breeding
b) Zoos
c) Sacred Groves
d) Germplasm Collection

View Answer
Answer c) Scared Groves

7. The major Pollutant present in cigarette smoke is
a) CO and Dioxin
b) Nicotine and CO
c) Benzene and CO
d) Dioxin and Benzene

View Answer
Answer b) Nicotine and CO

8. Cold blooded animals are also known as
a) Hypotherms
b) Poikiotherms
c) Eurytherms
d) Cryotherms

View Answer
Answer b) Poikiotherms

9. For remote villages which can be the most suitable media for environmental education?
a) Television
b) Newspaper
c) Radio
d) Handbills

View Answer
Answer c) Radio

10. Which mode of transportation is least damaging to environment?
a) Buses
b) Electric trains
c) Aeroplanes
d) Cars

View Answer
Answer b) Electric Trains

About the author

A Moorthy

Leave a Comment