General Knowledge Quiz – Set Sixty Six

1. Lightening in the atmosphere produces
a) NO
b) CO
c) CO2
d) NH3

View Answer
Answer a) NO

2. In India the biggest source of industrial organic pollution are
a) Distilleries
b) Pulp and Paper industries
c) Textiles Units
d) Tanneries

View Answer
Answer a) Distilleries

3. DDT accumulates in which part of the body
a) Bones
b) Blood
c) Fat
d) Muscles

View Answer
Answer c) Fat

4. In Science, Jar test is used to determine
a) Turbidity of water
b) Settling of colloids
c) Coagulant dose
d) Coagulation time

View Answer
Answer c) Coagulant dose

5. Permanent hardness is caused by
a) Bicarbonates and Sulphates
b) Carbonates and Chlorides
c) Carbonates and Bicarbonates
d) Chlorides and Sulphates

View Answer
Answer d) Chlorides and Sulphates

6. Which industry is the biggest user of mercury
a) Fugicides
b) Pulp and paper
c) Electroplating
d) Chlor-alkali

View Answer
Answer d) Chlor-alkali

7. DDT can reduce bird population by
a) BY affecting their breeding time
b) Thermal insulation
c) Reducing their sperm count
d) Increasing their fragility of eggs

View Answer
Answer d) Increasing their fragility of eggs

8. Dobson is the unit of
a) Greenhouse gas
b) Sound
c) Conc. of Ozone in troposphere
d) Light

View Answer
Answer c) Conc. of ozone in troposphere

9. The major ore of mercury is
a) Galena
b) Azurite
c) Magnetite
d) Cinnabar

View Answer
Answer d) Cinnabar

10. Knock-Knee syndrome is caused by which of the following element
a) Arsenic toxicity
b) Cadmium Toxicity
c) Fluoride Toxicity
d) Selenium Toxicity

View Answer
Answer c) Fluoride Toxicity

About the author

A Moorthy

Leave a Comment