Banking Quiz – 63

BANKING QUIZ

1. What is a Repo Rate?
a) It is a rate at which RBI sell government securities to banks
b) It is a rate at which banks borrow rupees from RBI
c) It is a rate at which RBI allows small loans in the market
d) It is a rate which is offered by Banks to their most valued customers or prime customers
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) It is a rate at which banks borrow rupees from RBI

2. In economics it is generally believed that the main objective of a Public Sector Financial Company like Bank is to?
a) Employ more and more people
b) Maximize total profits
c) Maximize total production
d) Provide financial service to the people of the nation of its origin across the country
e) Sell the goods at subsidized cost

Click here to View Answer
Answer d) Provide financial service to the people of the nation of its origin across the country

3. Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
a) Certificate of Deposits
b) Bonds
c) Stocks
d) Commercial Papers
e) Loans

Click here to View Answer
Answer c) Stocks

4. SEBI has been imposed a restriction on money flow in equity through ‘P-notes’. What is the full form of ‘P-notes’?
a) permanent notes
b) purchase notes
c) participatory notes
d) private notes
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) participatory notes

5. Whenever RBI does some Open Market Operation Transaction, actually it wishes to regulate which of the following?
a) Inflation only
b) liquidity in economy
c) Borrowing powers of the banks
d) Flow of Foreign Direct Investments
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) liquidity in economy

6. The maximum amount of the total Revenue earned by the government of India comes from?
a) Income Tax
b) Customs Duty
c) Excise Duty
d) Value Added Tax
e) Corporate Tax

Click here to View Answer
Answer c) Excise Duty

7. Which was the first Indian Bank to introduce credit card?
a) State Bank of India
b) Central Bank of India
c) Union Bank of India
d) ICICI
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Central Bank of India

8. Capital Market Regulator is—
a) RBI
b) IRDA
c) NSE
d) BSE
e) SEBI

Click here to View Answer
Answer e) SEBI

9. FDI refers to—
a) Fixed Deposit Interest
b) Fixed Deposit Investment
c) Foreign Direct Investment
d) Future Derivative Investment
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Foreign Direct Investment

10. What is Call Money ?
a) Money borrowed or lent for a day or over night
b) Money borrowed for more than one day but upto 3 days
c) Money borrowed for more than one day but upto 7 days
d) Money borrowed for more than one day but upto 14 days
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Money borrowed or lent for a day or over night

Leave a Comment