Banking Quiz – 60

BANKING QUIZ

1. Which of the following is a third party product often sold by banks?
a) Gift cheques
b) Credit cards
c) Debit cards
d) Mutual funds
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) Mutual funds

2. The co-operative bank is governed by the banking regulation Act 1949 and co-operative societies Act of
a) 1962
b) 1963
c) 1960
d) 1969
e) 1965

Click here to View Answer
Answer e) 1965

3. A scheduled bank must be
a) A corporative or company incorporated by any law in force in any place in India
b) An institution notified by GOI
c) A company as defined by companies act, 2013
d) All of the above
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

4. Kapoor committee, 1999 is related to ____.
a) Micro-finance
b) Restructuring of RRBs
c) Capital Account convertibility
d) Co-operative Banking Reforms
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Co-operative Banking Reforms

5. Under the second phase of nationalization, 07 banks were nationalized. Their deposits were over ________ crore.
a) 2
b) 20
c) 200
d) 100
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 200

6. Gilt-edged securities market is the market for government and semi-government securities. These securities carry
a) Floating interest rate
b) Fixed interest rate
c) Fixed as well as floating interest rate
d) No interest rate at all
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Fixed interest rate

7. Expand AEPS in terms of banking.
a) Aadhaar-enabled Payment Service
b) Aadhaar-enabled Payment system
c) Automated engineered payment service
d) Aadhaar-enabled promotion scheme
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Aadhaar-enabled Payment system

8.  After the recommendations of which of the following committee the Regional Rural Banks were setup?
a) Sarayya Committee
b) Kapoor Committee
c)Narasimhan Committee
d) Rangarajan Committee
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Narasimhan Committee

9.  Self Help Group (SHG) Bank Linkgage programme was first launched by
a) RRBs
b) NABARD
c) SBI
d) RBI
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) NABARD

10.  As part of the Financial Inclusion the following acts as an alternative to the Branch Banking.
a) Online Banking
b) Mobile banking
c) Issuing of ATM Cards
d) Kiosks
e)None of these

Click here to View Answer
Answer b) Mobile banking

Leave a Comment