Banking Quiz – 76

BANKING QUIZ

1. Banking sector comes under which sector?
a) Services sector
b) Manufacturing sector
c) Realty sector
d) Industrial sector
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Services sector

2. What is ‘STT’?
a) Standard Transaction Tax
b) Securities Transaction tax
c) Securities Transfer tax
d) Standard Transfer tax
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Securities Transaction tax

3. Where is the headquarters of World Bank situated?
a) Paris
b) New York
c) Basel
d) Vienna
e) Washington D.C.

Click here to View Answer
Answer e) Washington D.C.

4. Which of the following scheme is related to Financial Inclusion?
a) AADHAR
b) AAY
c) Swabhiman
d) Swavalamban
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer c) Swabhiman

5. Which of the following is not a credit rating agency?
a) WADA
b) Fitch
c) CRISIL
d) Moody
e) S & P

Click here to View Answer
Answer a) WADA

6. What is MZM in money market?
a) Money with highest return
b) Money with zero maturity
c) Money with sovereign guarantee
d) Monetary base or total currency
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Money with zero maturity

7. The Tier-1 capital of banks does not include _______.
a) Paid-up capital
b) Revaluation reserves
c) Statutory reserves
d) Investment fluctuation reserves
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Revaluation reserves

8. Where is National Institute of Bank Management (NIBM) located?
a) Nasik
b) Mumbai
c) Pune
d) New Delhi
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Pune

9. International Day of Rural Women is observed on ?
a) September 15
b) July 15
c) December 15
d) October 15
e) November 15

Click here to View Answer
Answer d) October 15

10. Which of the following is a fully-owned subsidiary of RBI?
a) NHB
b) DICGC
c) BRBNMPL
d) All of the above
e) Only (a) and (b)

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

Leave a Comment