Banking Quiz – 74

1. In which year, the first bank of India “Bank of Hindustan” was established?
a) 1870
b) 1770
c) 1795
d) 1880

Click here to View Answer
Answer b) 1770

2. Which among the following are the correct locations of three presidency banks during British India?
a) Calcutta, Madras, Bombay
b) Surat, Calcutta, Madras
c) Surat, Madras, Bombay
d) Bombay, Calcutta, Surat

Click here to View Answer
Answer a) Calcutta, Madras, Bombay

3. Which of the following is the oldest Joint Stock bank of India?
a) Allahabad Bank
b) Bank of Baroda
c) Patiala Bank
d) Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) Allahabad Bank

4. Which among the following was the first bank to open a branch on foreign soil?
a) Bank of India
b) State Bank of India
c) Bank of Punjab
d) Allahabad Bank

Click here to View Answer
Answer a) Bank of India

5. What was the initial share capital of Reserve Bank of India?
a) Rs. 5 Crore
b) Rs. 10 Crore
c) Rs. 15 Crore
d) Rs. 20 Crore

Click here to View Answer
Answer a) Rs. 5 Crore

6. The Royal Commission on Indian Currency and Finance was also known as __:
a) Hilton-Young Commission
b) Hartog Commission
c) Muddiman Committee
d) Buttler Commission

Click here to View Answer
Answer a) Hilton-Young Commission

7. Original headquarters of RBI were located at ___?
a) Calcutta
b) Bombay
c) Madras
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer a) Calcutta

8. In which year, Paper Currency Act was enacted by British Government of India?
a) 1862
b) 1861
c) 1852
d) 1875

Click here to View Answer
Answer b) 1861

9. On which date, RBI started working?
a) 1 January 1934
b) 1 January 1935
c) 1 April 1935
d) 31 March 1934

Click here to View Answer
Answer c) 1 April 1935

10. In which year, Indian Rupee was devalued for the first time?
a) 1965
b) 1966
c) 1968
d) 1971

Click here to View Answer
Answer b) 1966

Leave a Comment