Can You Answer This Sixty Budget 2017 Questions?

Budget and quiz questions to increase your knowledge.

SIXTY QUESTIONS FROM BUDGET 2017

1. How much amount is allocated as credit to farmers, with 60 days interest waiver?
a) Rs. 1 lakh crore
b) Rs. 5 lakh crore
c) Rs. 8 lakh crore
d) Rs. 10 lakh crore

Click here to View Answer
Answer d) Rs. 10 lakh crore. A sum of Rs. 10 lakh crore is allocated as credit to farmers, with 60 days interest waiver.

2. NABARD fund will be increased to Rs. __________
a) 30,000 crore
b) 40,000 crore
c) 50,000 crore
d) 60,000 crore

Click here to View Answer
Answer b) 40,000 crore. NABARD fund will be increased to Rs. 40,000 crore.

3. A dedicated micro irrigation fund will be set up for NABARD with Rs _______ crore initial corpus
a) 5,000
b) 7,000
c) 10,000
d) 20,000

Click here to View Answer
Answer a) 5,000. A dedicated micro irrigation fund will be set up for NABARD with Rs 5,000 cr initial corpus.

4. Agricultural sector is expected to grow at _____ in this fiscal year
a) 4.3
b) 4.2
c) 4.1
d) 4.0

Click here to View Answer
Answer c) 4.1. Agricultural sector is expected to grow at 4.1% in this fiscal year.

5. Irrigation corpus increased from Rs 20,000 crore to Rs ____________
a) 25,000 crore
b) 30,000 crore
c) 35,000 crore
d) 40,000 crore

Click here to View Answer
Answer d) 40,000 crore. Irrigation corpus increased from Rs 20,000 crore to Rs 40,000 crore.

6. Dairy processing infrastructure fund will be initially created with a corpus of Rs.__________
a) 2,000 crore
b) 5,000 crore
c) 8,000 crore
d) 10,000 crore

Click here to View Answer
Answer a) 2,000 crore. Dairy processing infrastructure fund will be initially created with a corpus of Rs.2,000 crore.Dairy processing infrastructure fund will be set up under NABARD, with fund of 8,000 crore.

7. Coverage of National Agricultural Market (e-NAM) to be expanded from 250 markets to ____ Agricultural Produce Market Committees (APMCs)
a) 425
b) 585
c) 615
d) 675

Click here to View Answer
Answer b) 585. Coverage of National Agricultural Market (e-NAM) to be expanded from 250 markets to 585 Agricultural Produce Market Committees (APMCs)

8. Government will set up mini labs by qualified local entrepreneurs for _____________ in all 648 krishi vigyan kendras in the country
a) water testing
b) oil testing
c) soil testing
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer c) soil testing. Government will set up mini labs by qualified local entrepreneurs for soil testing in all 648 krishi vigyan kendras in the country.

9. Rs. _________ crore higher allocation for payment of sugarcane arrears
a) 6,000
b) 7,000
c) 8,000
d) 9,000

Click here to View Answer
Answer d) 9,0000. Rs. 9,000 crore higher allocation for payment of sugarcane arrearsFreedom to form associations and unions.

10. Allocation under Mahatma Gandhi National Rural Employment Gurantee Act (MNREGA) increased to _________ crore from Rs 38,500 crore
a) 47,000
b) 48,000
c) 49,000
d) 50,000

Click here to View Answer
Answer b) 48,000. sAllocation under Mahatma Gandhi National Rural Employment Gurantee Act (MNREGA) increased to 48,000 crore from Rs 38,500 crore.

11. Participation of women in Mahatma Gandhi National Rural Employment Gurantee Act (MNREGA) increased to ___ from 45% in past
a) 55%
b) 60%
c) 50%
d) 75%

Click here to View Answer
Answer a) 55%. Participation of women in Mahatma Gandhi National Rural Employment Gurantee Act (MNREGA) increased to 55% from 45% in past.

12. The Government proposes to complete 1 crore houses for those without homes via ____________________________
a) Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana
b) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
c) Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana
d) Pradhan Mantri Awaas Yojana

Click here to View Answer
Answer d) Pradhan Mantri Awaas Yojana. The government proposes to complete 1 crore houses for those without homes via Pradhan Mantri Awaas Yojana.

13. The Government targets to bring 1 crore households out of poverty by ______
a) 2018
b) 2019
c) 2020
d) 2030

Click here to View Answer
Answer b) 2019. The Government targets to bring 1 crore households out of poverty by 2019.

14. During 2017-18, _________ farm ponds will be be taken up under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Gurantee Act (MGNREGA)
a) 3 lakh
b) 4 lakh
c) 5 lakh
d) 6 lakh

Click here to View Answer
Answer c) 5 lakh. During 2017-18, five lakh farm ponds will be be taken up under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Gurantee Act (MGNREGA).

15. World Bank expects GDP growth rate at _____ in Financial Year 2018
a) 7.6%
b) 7.7%
c) 7.8%
d) 7.9%

Click here to View Answer
Answer a) 7.6%. World Bank expects GDP growth rate at 7.6% in Financial Year 2018.

16. The country well on way to achieve 100% rural electrification by _________
a) May 2020
b) March 2019
c) May 2018
d) March 2018

Click here to View Answer
Answer d) March 2018. The country well on way to achieve 100% rural electrification by March 2018.

17. Government will allocate Rs. ________ crore for Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana in 2017-18
a) 10,000
b) 15,000
c) 19,000
d) 23,000

Click here to View Answer
Answer c) 19,000. Government will allocate Rs. 19,000 crore for Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana in 2017-18.

18. To construct one crore houses by 2019 for homeless. Pradhan Mantri Awas Yojana allocation raised from Rs 15,000 crore to Rs _______ crore
a) 20,000
b) 21,000
c) 22,000
d) 23,000

Click here to View Answer
Answer d) 23,000. To construct one crore houses by 2019 for homeless. Pradhan Mantri Awas Yojana allocation raised from Rs 15,000 crore to Rs _______ crore.

19. _____ road per day constructred under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana as against 73-km in 2011-14
a) 125 km
b) 133 km
c) 141 km
d) 159 km

Click here to View Answer
Answer b) 133 km. 133 km road per day constructred under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana as against 73-km in 2011-14.

20. Market reforms will be undertaken, states will be asked to denotify perishables from ___________________
a) Essential Commodities Act
b) Necessary Commodities Act
c) Market Commodities Act
d) Export Commodities Act

Click here to View Answer
Answer a) Essential Commodities Act. Market reforms will be undertaken, states will be asked to denotify perishables from Essential Commodities Act.

21. Railway line of _______ km will be commissioned in 2017-18 as against 2,800 km in 2016-17
a) 3,000
b) 3,300
c) 3,500
d) 3,600

Click here to View Answer
Answer c) 3,500. Railway line of 3,500 km will be commissioned in 2017-18 as against 2,800 km in 2016-17.

22. The allocation for rural agri and allied sector in 2017-18 is record Rs ___________ crore
a) 1,80,223
b) 1,81,223
c) 1,82,223
d) 1,83,223

Click here to View Answer
Answer b) 1,81,223. The allocation for rural agri and allied sector in 2017-18 is record Rs 1,81,223 crore.

23. World Bank expects GDP growth rate at _____ in Financial Year 2019
a) 7.6%
b) 7.7%
c) 7.8%
d) 7.9%

Click here to View Answer
Answer c) 7.8%. World Bank expects GDP growth rate at 7.8% in Financial Year 2019.

24. Two new AIIMS to be set up in ____________ and _______________ to organise all the entrance examimation
a) Kerala and Gujarat
b) Telangana and Tamil Nadu
c) Maharashtra and Jammu and Kashmir
d) Jharkhand and Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Jharkhand and Gujarat. Two new AIIMS to be set up Jharkhand and Gujarat to organise all the entrance examimation.

25. Government proposes to extend the number of Pradhan Mantri Kaushal Kendras from current 60 to cover more than ____ districts across the country
a) 600
b) 500
c) 400
d) 300

Click here to View Answer
Answer a) 600. Government proposes to extend the number of Pradhan Mantri Kaushal Kendras from current 60 to cover more than 600 districts across the country.

26. How many international skill centres to be opened to help people get jobs in abroad?
a) 50
b) 75
c) 100
d) 150

Click here to View Answer
Answer c) 100. 100 international skill centres to be opened to help people get jobs abroad.

27. How much amount allocated for Mahila Shakthi Kendras
a) Rs. 300 crore
b) Rs. 500 crore
c) Rs. 700 crore
d) Rs. 1000 crore

Click here to View Answer
Answer b) Rs. 500 crore. Rs. 500 crore allocated for Mahila Shakthi Kendras.

28. Rs. __________ crore allocated for women and children
a) 1,81,632
b) 1,82,632
c) 1,83,632
d) 1,84,632

Click here to View Answer
Answer d) 1,84,632. Rs. 1,84,632 crore allocated for women and children.

29. The Government is targeting to eliminate tuberculosis by _______
a) 2025
b) 2021
c) 2020
d) 2019

Click here to View Answer
Answer a) 2025. The Government is targeting to eliminate tuberculosis by 2025.

30. Aadhaar-based smartcards will be issued to ____________ to monitor health
a) Below poverty peoples
b) Students
c) Senior citizens
d) Salary persons

Click here to View Answer
Answer c) Senior citizens. Aadhaar-based smartcards will be issued to senior citizens to monitor health.

31. Total expenditure in Financial Year 2018 at Rs _____ lakh crore
a) 21.47
b) 22.47
c) 23.47
d) 24.47

Click here to View Answer
Answer a) 21.47. Total expenditure in Financial Year 2018 at Rs 21.47 lakh crore.

32. Under a nationwide scheme for pregnant women, Rs. ______ will be transferred to each person
a) 4,000
b) 5,000
c) 6,000
d) 8,000

Click here to View Answer
Answer c) 6,000. Under a nationwide scheme for pregnant women, Rs. 6000 will be transferred to each person.

33. How many Health sub centres will be transformed into health wellness centres
a) 1 Lakh
b) 1.5 Lakh
c) 2 Lakh
d) 2.5 Lakh

Click here to View Answer
Answer b) 1.5 Lakh. Health sub centres, numbering 1.5 lakh, will be transformed into health wellness centres.

34. The Government proposes to reduce basic customs duty for Liquefied Natural Gas (LNG) to ___ from 5%
a) 4%
b) 3.5%
c) 3%
d) 2.5%

Click here to View Answer
Answer d) 2.5%. The Government proposes to reduce basic customs duty for Liquefied Natural Gas (LNG) to 2.5% from 5%.

35. The Income Tax Act to be amended to ensure that no transaction above Rs ___ lakh is permitted in cash
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Click here to View Answer
Answer c) Three. The Income Tax Act to be amended to ensure that no transaction above Rs 3 lakh is permitted in cash.

36. The limit of cash donation by charitable trusts is reduced to Rs _______ from Rs 10,000
a) 2,000
b) 4,000
c) 6,000
d) 8,000

Click here to View Answer
Answer a) 2,000. The limit of cash donation by charitable trusts is reduced to Rs 2,000 from Rs 10,000.

37. Revenue deficit reduced to 2.1% from _____ for 2016-17
a) 2.6%
b) 2.5%
c) 2.4%
d) 2.3%

Click here to View Answer
Answer b) 2.5%. Revenue deficit reduced to 2.1% from 2.3% for 2016-17.

38. Government fix fiscal deficit target at ______ for 2017-18
a) 2.8%
b) 2.9%
c) 3.1%
d) 3.2%

Click here to View Answer
Answer d) 3.2%. Government fix fiscal deficit target at 3.2% for 2017-18.

39. Three year period for long-term capital gains tax on immovalble property reduced to _________
a) 1 year
b) 1.5 years
c) 2 years
d) 2.5 years

Click here to View Answer
Answer c) 2 years. 3 yr period for long-term capital gains tax on immovalble property reduced to 2 years.

40. _____ surcharge on individual income above Rs. 50 lakh and up to Rs 1 crore
a) 10%
b) 12%
c) 15%
d) 20%

Click here to View Answer
Answer a) 10%. 10 % surcharge on individual income above Rs. 50 lakh and up to Rs 1 crore, 15% surcharge on individual income above Rs. 1 crore to remain.

41. Raksha coach with a corpus of Rs. _______ crore for five years (for passenger safety)
a) 10 Lakh
b) 5 Lakh
c) 3 Lakh
d) 1 Lakh

Click here to View Answer
Answer d) 1 Lakh. Raksha coach with a corpus of Rs. 1 lakh crore for five years (for passenger safety).

42. Rs. ___________ crore received as energy production based investments
a) 1,16,000
b) 1,21,000
c) 1,26,000
d) 1,31,000

Click here to View Answer
Answer c) 1,26,000. Rs. 1,26,000 crore received as energy production based investments.

43. Crude oil strategic reserves to be set up in ___________ and _____________ apart from 3 already constructed
a) Odisha and Rajasthan
b) Maharashtra and Gujarat
c) Odisha and Punjab
d) Kerala and Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Odisha and Rajasthan. Crude oil strategic reserves to be set up in Odisha and Rajasthan apart from 3 already constructed at Mangalore and Udupi in Karnataka and at Visakhapatnam in Andra Pradesh.

44. Allocation of Rs ________ crore for Bharat Net project for providing high-speed broadband in Financial Year 2018
a) 5,000
b) 10,000
c) 15,000
d) 20,000

Click here to View Answer
Answer b) 10,000. Allocation of Rs 10,000 crore for Bharat Net project for providing high-speed broadband in Financial Year 2018.

45. The defence sector gets an allocation of Rs. _________ crore
a) 2,54,114
b) 2,64,114
c) 2,74,114
d) 2,84,114

Click here to View Answer
Answer c) 2,74,114. Rs 2,74,114 crore allocated for defence expenditure, excluding pension; This includes Rs 86,000 crore for defence capital.

46. Head post office as the central office for rendering ____________ service
a) Voter ID
b) Aadhar
c) Banking
d) Passport

Click here to View Answer
Answer d) Passport. Head post office as the central office for rendering passport service.

47. FIPB will be abolished and a new framework will be created in 2018, Expand FIPB?
a) Foreign Investment Promotion Board
b) Foreign Industry Promotion Board
c) Foreign Investment Promotion Bureau
d) Finance Investment Promotion Board

Click here to View Answer
Answer a) Foreign Investment Promotion Board. Foreign Investment Promotion Board (FIPB) will be abolished and a new framework will be created in 2018.

48. Trade Infrastructure Export Scheme to be launched in 2017-18; total allocation for infra at record Rs ____ lakh crore.
a) 1.96
b) 2.96
c) 3.96
d) 4.96

Click here to View Answer
Answer c) 3.96. Trade Infrastructure Export Scheme to be launched in 2017-18; total allocation for infra at record Rs 3.96 lakh crore.

49. The maximum amount of cash donation for a political party will be Rs. ______ from any one source
a) 20,000
b) 10,000
c) 5,000
d) 2,000

Click here to View Answer
Answer d) 2,000. The maximum amount of cash donation for a political party will be Rs. 2,000 from any one source.

50. Existing rate of tax for individuals between Rs. 2.5- Rs 5 lakh is reduced to ___ from 10%
a) 3%
b) 5%
c) 6%
d) 7%

Click here to View Answer
Answer b) 5%. Existing rate of tax for individuals between Rs. 2.5- Rs 5 lakh is reduced to 5% from 10%.

51. Allocation for Scheduled Castes (SCs) increased from Rs 38,833 crore to Rs ___________ crore
a) 55,393
b) 54,393
c) 53,393
d) 52,393

Click here to View Answer
Answer d) 52,393. Allocation for Scheduled Castes (SCs) increased from Rs 38,833 crore to Rs ________ crore.

52. Total allocation for Railways is Rs. ________ crore
a) 1,31,000
b) 1,51,000
c) 1,71,000
d) 1,81,000

Click here to View Answer
Answer a) 1,31,000. Total allocation for Railways is Rs. 1,31,000 crore.

53. _______ service charge on tickets booked through IRCTC
a) 1%
b) 5%
c) 10%
d) No service charge

Click here to View Answer
Answer d) No service charge.

54. Unmanned level crossings will be eliminated by _______
a) 2018
b) 2019
c) 2020
d) 2021

Click here to View Answer
Answer c) 2020. Unmanned level crossings will be eliminated by 2020.

55. Coach ______ facility will be introduced to register all coach related complaints
a) Raana
b) Mitra
c) Bharat
d) Vikas

Click here to View Answer
Answer b) Mitra. Coach mitra facility will be introduced to register all coach related complaints.

56. How many stations will be differently abled by providing lifts and escalators
a) 500
b) 600
c) 750
d) 900

Click here to View Answer
Answer a) 500. 500 stations will be differently abled by providing lifts and escalators.

57. Allocation for national highways stepped up to Rs _______ crore from Rs 57,676 crore
a) 60,000
b) 62,000
c) 63,000
d) 64,000

Click here to View Answer
Answer d) 64,000. Allocation for national highways stepped up to Rs 64,000 crore from Rs 57,676 crore.

58. __________ and __________ to have solid waste management plants and five more to be set up later
a) Mumbai and Jaipur
b) Bangalore and Hyderabad
c) Delhi and Jaipur
d) Delhi and Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Delhi and Jaipur. Delhi and Jaipur to have solid waste management plants and five more to be set up later.

59. High speed Internet to be allocated to ________ gram panchayats
a) 1 Lakh
b) 1.5 Lakh
c) 2.5 Lakh
d) 3 Lakh

Click here to View Answer
Answer b) 1.5 Lakh. High speed Internet to be allocated to 1,50,000 gram panchayats.

60. All trains will have bio-toilets by _______
a) 2019
b) 2020
c) 2021
d) 2025

Click here to View Answer
Answer a) 2019. All trains will have bio-toilets by 2019.

Leave a Comment