Banking Quiz for SBI| IBPS – 155

1. Which was the first bank to set up talking ATM in India?
a) State Bank of India
b) Punjab National Bank
c) Union Bank OF India
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) Union Bank.

2. Those amounts due to vendors or suppliers that must be paid within one year is known as ________________
a) Debtors
b) Creditors
c) Accounts Receivable
d) Accounts Payable

Click here to View Answer
Answer d) Accounts Payable.

3. The instrument can not be presented for the payment in the Clearing House is __________
a) Demand Draft
b) Fixed Deposit Receipt
c) Cheque
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Fixed Deposit Receipt.

4. Systematic investment Plans relates to _____________
a) Mutual Funds
b) Post office savings schemes
c) Life Insurance Companies
d) Commercial Banks

Click here to View Answer
Answer a) Mutual Funds.

5. ‘Drawee in the bank cheque is
a) Who receive the cheques
b) Who rejects the payment of cheques
c) Who encash the cheques
d) The banker

Click here to View Answer
Answer d) The banker.

6. Which of the following scheme is not meant for investment purposes?
a) Mutual funds
b) National saving certificate
c) Letter of credit
d) Infrastructure bonds

Click here to View Answer
Answer c) Letter of credit.

7. A money deposited in a bank that cannot be withdrawn for a preset fixed period of time is known as _________________
a) Term Deposit
b) Savings Account
c) Fixed Deposit
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Term Deposit.

8. KYC policy has been actually innovated by ____________
a) State Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) NABARD
d) Basel committee

Click here to View Answer
Answer d) Basel committee.

9. The excess of total expenditures over total receipts is called as ________________
a) Expenses Deficit
b) Revenue Deficit
c) Budget Deficit
d) Fiscal Deficit

Click here to View Answer
Answer c) Budget Deficit.

10. First Multi-currency international Debit Cards are issued in India by ________________
a) ICICI Bank
b) State Bank of India
c) Axis Bank
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer b) State Bank of India.

Leave a Comment