Banking Quiz for SBI| IBPS – 151

Banking Quiz

1. Which of the following is not a function of a commercial bank?
a) Asset transaction
b) Real-time Gross Settlement
c) Registration of charges and mortgages
d) Transaction services

Click here to View Answer
Answer c) Registration of charges and mortgages.

2. When a person opens an account in a bank, the bank is a_______________towards the person?
a) Debtor
b) Borrower
c) Agent
d) Creditor

Click here to View Answer
Answer a) Debtor.

3. Which of the following persons can not be a Nominee?
a) Partnership firm
b) Trust
c) Limited Company
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these.

4. Banks in India traditionally use which system of payment and settlement?
a) National Electronic Fund Transfer (NEFT)
b) E-Pay
c) Simultaneous Net Payment (SNP)
d) Electronic Clearing System (ECS)

Click here to View Answer
Answer c) Simultaneous Net Payment (SNP).

5. Which of the following is not a transfer of funds by using the electronic media?
a) Electronic clearing transfers
b) Mail transfer of funds
c) Telegraph transfer of funds
d) Electronic credit transfers

Click here to View Answer
Answer b) Mail transfer of funds.

6. Electronic Clearing Service in banks can be availed only by___________
a) Senior Citizens
b) Individuals
c) Corporates
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these.

7. While discussing investments there is a mention of short term government security. What is this investment?
a) Treasury bill
b) Share
c) Debenture
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Treasury bill.

8. Which agency/institution is the regulatory authority for home loans in India?
a) Housing Finance Corporation Ltd. (HFCL)
b) Housing Development Finance Corporation (HDFC)
c) National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD)
d) National Housing Board (NHC)

Click here to View Answer
Answer d) National Housing Board (NHC).

9. Concept of Tobin Tax is associated with which field?
a) Commodity Trading
b) Foreign Exchange Transactions
c) Bullion Trading
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Foreign Exchange Transactions.

10. The credit policy of a bank does not consists of?
a) Advertising of loan products
b) Quality control
c) Lending policies
d) Loan product mix

Click here to View Answer
Answer a) Advertising of loan products.

Leave a Comment