Banking Quiz for SBI| IBPS – 149

1. In a securitisation deal, the role of a Special Purpose Vehicle (SPV) is _______________
a) To acquire such loans from a bank or financial institution
b) To manage the acquired loans for the purpose of realization or holds them as investment till maturity
c) To acquire such loans for a transfer price, with or without recourse
d) To acquire large Non Performing Loans (NPA)

Click here to View Answer
Answer b) To manage the acquired loans for the purpose of realization or holds them as investment till maturity.

2. Who is also known as lender of the last resort?
a) Regional rural banks
b) Commercial banks
c) Private Banks
d) RBI

Click here to View Answer
Answer d) RBI.

3. As per FIMMDA’s guidelines, the Mid-Office is responsible for ________________
a) Reconciliation
b) Confirmation of deals
c) Risk Management
d) Dealing activities

Click here to View Answer
Answer c) Risk Management.

4. What are the agency services provided by commercial banks?
a) Collecting and payment of credit instruments
b) Merchant banking
c) Letter credit
d) Collecting statistics

Click here to View Answer
Answer a) Collecting and payment of credit instruments .

5. The rate at which bank quote to their most credit worthy customers _______________
a) Fixed Rate
b) Prime Lending Rate
c) Floating Rate
d) Statutory Liquidity Rate

Click here to View Answer
Answer b) Prime Lending Rate .

6. In primary and secondary markets dealer of Government securities is known as?
a) Ledger
b) Corporate bond dealer
c) Primary dealer
d) Secondary dealer

Click here to View Answer
Answer c) Primary dealer .

7. The time taken to convert cash into raw materials, semi finished goods, finished goods and into cash , is known as _______________
a) Operating cycle
b) Revolving cycle
c) Cash cycle
d) Trade cycle

Click here to View Answer
Answer a) Operating cycle.

8. RBI’s facility of repurchase of securities is known as ________________
a) Treasury bills
b) REPO Rate
c) Security rate
d) Reverse REPO Rate

Click here to View Answer
Answer b) REPO Rate .

9. A bank in India, wants to undertake capital market activities, it should __________________
a) Register with SEBI
b) Obtain special license from AMFI
c) Obtain special license from FIMMDA
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Register with SEBI.

10. Loan for fish rearing is covered under Prirority Sector as ________________ advances
a) Self Employment Scheme
b) Self Employment Scheme
c) Indirect Agriculture
d) Direct Agriculture

Click here to View Answer
Answer d) Direct Agriculture.

Leave a Comment