Banking Quiz for SBI| IBPS – 150

Banking Quiz

1. The relationship between RBI and the Bank maintaining the currency chest is that of?
a) Creditor and Debtor
b) Bailor and Bailee
c) Principal and Agent
d) Debtor and Creditor

Click here to View Answer
Answer c) Principal and Agent.

2. Which of the following can be categories as a Merchant Banking Service?
a) Advance in capital structure
b) Helping in finalizing take over
c) Consultancy on finance to a company
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above.

3. India’s first indigenous payment gateway is _______________
a) India Payment
b) India Pay
c) India Rupee
d) India Expenditure

Click here to View Answer
Answer b) India Pay.

4. When RBI reduce the CRR it results into ___________________
a) Increase in lendable resources
b) Decrease in lendable resources
c) Increase in deposit
d) Decrease in deposit

Click here to View Answer
Answer a) Increase in lendable resources.

5. Security printing press was established in 1982 at?
a) Bombay
b) Hyderabad
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad.

6. The interest on recurring deposit is paid on the basis of?
a) Interest calculated on daily products basis
b) Simple interest on monthly products basis
c) Simple interest calculated monthly basis
d) Quarterly compounding

Click here to View Answer
Answer d) Quarterly compounding.

7. Which of the following is not an imperfect Note?
a) Mutilated note
b) Oiled note
c) Bleached note
d) Washed note

Click here to View Answer
Answer a) Mutilated note.

8. An increase in CRR by RBI leads to _______________________
a) Increase in deposit
b) Decrease in deposit
c) Decrease in lendable resources
d) Increase in lendable resources

Click here to View Answer
Answer c) Decrease in lendable resources.

9. Global Market means market of ________________
a) European union countries
b) All major countries and their alliances
c) OPEC members
d) SAARC members

Click here to View Answer
Answer b) All major countries and their alliances.

10. In India, forex rates are determined by _______________
a) Demand and supply forces
b) Importers
c) Ministry of commerce
d) Exporters

Click here to View Answer
Answer a) Demand and supply forces.

Leave a Comment