Banking Quiz for SBI| IBPS – 140

BANKING QUIZ

1. A debit card holder cannot perform which of the following functions?
a) Make Point of Sale (POS) purchase
b) Recharge pre-paid mobile phones
c) Pay Life insurance premium
d) Make donation
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer e) None of the above

2. Which of the following is the best option to park money for a long period of time to earn a high rate of interest?
a) Savings account
b) Current account
c) Deposit account
d) Recurring account
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Deposit account : A deposit account is a savings account, current account or any other type of bank account that allows money to be deposited and withdrawn by the account holder. (If Deposit Account is not given as an option you can choose both SA and CA. as per the given options)

3. Which of the following is not classified as a commercial Bank ?
a) Regional Rural Bank
b) Private Sector Bank
c) Foreign Bank
d) Co-operative Bank
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Co-operative Bank

4. Credit risk to the bank is high from which of these card ?
a) ATM cards
b) Debit cards
c) Credit cards
d) All of these
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Credit cards

5. Mortgage is a ______.
a) Security on immovable property for a loan given by a bank
b) Security on movable property for a loan given by a bank
c) Security on immovable property for a deposit received by a bank
d) Concession on immovable property for a loan given by a bank
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Security on immovable property for a loan given by a bank

6. Budget is an instrument of ___________
a) Commercial policy of the government
b) Fiscal policy of the Government
c) Monetary policy of the government
d) Money-saving policy of the government
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Fiscal policy of the Government

7. If the customer can do all transactions only in a branch and the branch has no online access, it is called ___________.
a) Online Banking
b) Internet Banking
c) Virtual Banking
d) Brick and Mortar Banking
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Brick and Mortar Banking

8. Which bank has launched the country’s first contactless debit and credit cards on 7 January 2015?
a) HDFC
b) SBI
c) ICICI
d) Union Bank of India
e) Yes Bank

Click here to View Answer
Answer c) ICICI

9. Which is the first bank to get ISO certificate?
a) Corporation Bank
b) UBI
c) Canara Bank
d) Syndicate Bank
e) ICICI

Click here to View Answer
Answer c) Canara Bank

10. Kisan Credit Card (KCC) scheme introduced in ……………… has emerged as an innovative credit delivery mechanism to meet the production credit requirements of the farmers in a timely and hassle – free manner.
a) 1998
b) 2000
c) 2001
d) 1991
e) 2004

Click here to View Answer
Answer a) 1998

Leave a Comment